用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友在馬鞍山雨川小學就讀? 校風如何? ...
go

有冇小朋友在馬鞍山雨川小學就讀? 校風如何? [複製鏈接]

有冇小朋友在馬鞍山雨川小學就讀? 校風如何?

我只知這所小學有自己的泳池, 但校風如何?

Re: 有冇小朋友在馬鞍山雨川小學就讀? 校風如何?

我個女本來派左去泰伯(第九志願)。本來想去糧靈叩門,不過d家長和幼稚園d老師主任叫我轉去純陽,話校長和老師好肯和家長溝通,d程度又唔會太急和迫小朋友,可讓小朋友在開心的環境下成長,我想都會吸收d。

但最近雨川好似話轉左校長,d雨川家長話唔係太好,不過就無講咩唔好,不過你都不要道聽途說,最緊要堅持自己主意,唔好想太多。

朋友媽,  

你囡囡終於去左邊間小學?  泰伯在那裡呢? 點解糧靈會叫你去純陽? 在那裡可知道d雨川家長意見? 請提點. 謝謝

Yinyinpatpat

朋友媽 寫道:
不過d家長和幼稚園d老師主任叫我轉去純陽,話校長和老師好肯和家長溝通,d程度又唔會太急和迫小朋友,

因為純陽以棒球為賣點,年中去有2,3 次邀請馬鞍山幼稚園在該校搞活動,比較高調,家長接受。而綠X ,康X 則比較多家長認識,以知情人事告知,她細仔在綠X 讀,而仔仔又打baseball ,她無耐接受在某次活動上演說。

HELLO Yinyinpatpat!我個女現在康傑讀k3,最後我都是選擇在純陽小學讀,你是否全職媽媽?我幾個月前是在職媽媽,後來因想全心全意照顧女兒,所以無做。就是這個原因,每天都去d家長聚腳地,聽聽埋埋d意見,然後作出分析,這又可能是一種緣份吧,等我唔使想太多,因我以前對馬鞍山d小學一d都唔熟,都好懊惱ga,這又只有這種渠道先可知得比較多

另叩門的解法是﹕因我女兒在自行派位及統一派位都唔得,所以就要幼稚園寫一封推薦信,然後到心儀的小學找校長,說服校長收自己的子女。為之叩門

泰伯是在錦英苑上,即我屋企樓下囉。

HELLO 朋友媽,

我不是全職媽媽, 但好想係. 好想全心全意照顧女兒.  
在你的家長聚腳地, 有沒有小朋友在雨川讀呢? 我真的很想知校風如何?  因馬鞍山區不是有很多小學可以揀, 只有雨川和主風.  我都去過純陽小學參觀, 學生很純. 但因道教掛名,恐怕要讀道教教義, 所以不想去了.

Yinyinpatpat

朋友媽
請問你泰伯小學為什麼不好??
請問這小學的升中派位如何??
有多少%派往 Band 1 的中學??

hello 我也住在錦英苑,請問泰伯小學如何
thanks

thanks

thanks
‹ 上一主題|下一主題