用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 邊間港島既私立/直資學校響收生時唔需要家長放棄大抽獎 ...
go

邊間港島既私立/直資學校響收生時唔需要家長放棄大抽獎? [複製鏈接]

邊間港島既私立/直資學校響收生時唔需要家長放棄大抽獎?

如題 thanks!
BE HAPPY NO SARS

Re: 邊間港島既私立/直資學校響收生時唔需要家長放棄大抽獎?

玫瑰崗應該唔駛放棄政府派位

Re: 邊間港島既私立/直資學校響收生時唔需要家長放棄大抽獎?

YES for all 直資學校

St. Paul's convent school (Causeway Bay) as my daughter currently studying there.

需要放棄:真光(大坑)、高主教
不需要放棄:慈幼、聖類C

救恩學校不用放棄大抽獎.

Dear Machu

As told, St Paul's convent will only accept those study in their Kinder? Is it true?

Also, I want to know more about this school. Is it Eng school? Workload? Exam? and also is it difficult to be accepted by them? What requirment they are asking for?

Thanks for PoYi, toystory, Machu, DSS, and Sindy

要放棄>>
真光(男女)
高主教(男)

不用放棄>
玫瑰崗(男女)
慈幼(男)
聖類斯(男)
救恩(男女)
聖保祿(女)

未知>
蘇浙(男女)
嶺南(男女)
嘉諾撒聖心(女)
聖嘉勒(女)
弘立(男女)
維多利亞(男女)
聖士提反書院附屬小學(男女)

仲有冇媽咪可以俾料呢

蘇浙(男女) - 不用放棄
嶺南(男女) - 要放棄
聖士提反書院附屬小學(男女) - 要放棄

Dear bau,
我個女係st.paul convent 讀緊k3就黎小一la.幼稚園課程一D都唔深。不過老師好嚴緊。上堂問書時你一有唔識,佢就會打電話比你或在書包裏"攝紙仔"提醒你要溫習。至於小學每年就有兩測兩考,功課量絕對唔多,小朋友升上小一都很輕鬆,不過中英數絕對唔可以唔合格,唔合格就升唔到班.St. paul 係全英文小學(math, english, GS) ,用英語上堂,所以佢地D學生英文程度好好。
每年上小學都收自己kinder 學生好少收外來生(亦有kinder學生被'西'出局),不過近兩年經濟唔好,有人寧願參加大抽獎讀唔駛$學校,所以P1有死雞執都唔出奇(may be 十個八個位)
每年kindergarten都有過千人去考,收180人,競爭都很激烈.你個小朋友最緊要醒目、肯講野敢言,一怕羞or 哭就一定唔得.希望呢D料可幫到你。
你個小朋友幾大?讀幾年級?
bau 寫道:
Dear Machu

As told, St Paul's convent will only accept those study in their Kinder? Is it true?

Also, I want to know more about this school. Is it Eng school? Workload? Exam? and also is it difficult to be accepted by them? What requirment they are asking for?

Dear bau,
我個女係st.paul convent 讀緊k3就黎小一la.幼稚園課程一D都唔深。不過老師好嚴緊。上堂問書時你一有唔識,佢就會打電話比你或在書包裏"攝紙仔"提醒你要溫習。至於小學每年就有兩測兩考,功課量絕對唔多,小朋友升上小一都很輕鬆,不過中英數絕對唔可以唔合格,唔合格就升唔到班.St. paul 係全英文小學(math, english, GS) ,用英語上堂,所以佢地D學生英文程度好好。
每年上小學都收自己kinder 學生好少收外來生(亦有kinder學生被'西'出局),不過近兩年經濟唔好,有人寧願參加大抽獎讀唔駛$學校,所以P1有死雞執都唔出奇(may be 十個八個位)
每年kindergarten都有過千人去考,收180人,競爭都很激烈.你個小朋友最緊要醒目、肯講野敢言,一怕羞or 哭就一定唔得.希望呢D料可幫到你。
你個小朋友幾大?讀幾年級?
bau 寫道:
Dear Machu

嘉諾撒聖心(女) 要放棄
聖嘉勒(女) 要放棄
維多利亞(男女) 不用放棄

thanks again skyma,

要放棄>>
真光(男女)
高主教(男)
嶺南(男女)
嘉諾撒聖心(女)
聖嘉勒(女)

不用放棄>>
玫瑰崗(男女)
慈幼(男)
聖類斯(男)
救恩(男女)
聖保祿(女)
蘇浙(男女)
維多利亞(男女)

未知>>
弘立(男女)

港大同學會-要放棄

Thanks Thomasthetrain

要放棄既有>>
所有直資小學
真光(男女)
高主教(男)
嶺南(男女)
嘉諾撒聖心(女)
聖嘉勒(女)

不用放棄既有>>
玫瑰崗(男女)
慈幼(男)
聖類斯(男)
救恩(男女)
聖保祿(女)
蘇浙(男女)
維多利亞(男女)

未知>>
弘立(男女)

若有錯請更正

Dear Thomasthetrain,

聽講港大同學會都幾好, 點解要放棄呀!

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題