用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【細時唔谷, 大時食穀】
樓主: beywat496
go

【細時唔谷, 大時食穀】 [複製鏈接]

原文章由 TomDog 於 08-7-2 09:43 發表
囡囡最近上一d學科的興趣班, 學習過程很愉快, 興趣、自信心和成績方面也看到有進步, 但每天都要做頗多功課呢。 所以我領悟到, 愉快學習不等於不操練。
我並不反對操練, 但就反對"谷","谷"呢個字含有勉強/逼迫的意思 ...

"谷"這個字真係.....,所以未有"填鴨式"教育,希望我無打錯字,就因為知道有問題出現,所以才有現在所謂活動教學,同埋點解要行小班,因為想老師們多點時間了解小朋友品德,學業同心態的進展,現在的小朋友係敏感,尤其是情緒上。其實如果佢對某一些有興趣,可能令佢有自信,學習就會比心機,尤其是可能正規課程佢未必咁出色,好易令小朋友失去自信。

係咪有d人諗左埋一邊呢?  唔谷真係=no working hard?  我唔認同.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

Agreed. Agreed. Agreed.

原文章由 rat 於 08-6-30 11:27 發表
其實我都係過來人,點解會想佢開心d,因為佢所讀的幼稚園上年仲未降低水平,今年轉非牟利,所以唔可以默書等,上年k2時一個星期要默中英(每次6個生字詞),仲要計埋數,每逢到默書前,做父母的我,必然同佢溫書,唔識都要溫,由8點溫到11 點 ...

升中派位更着重個人表現
不少家長心儀傳統名校直屬小學,原因是有較大機會升讀中學部。不過,升學專家趙榮德解釋,在現時的升中派位機制下,子女的個人表現遠較其小學背景來得重要。學生在升中自行分配學位階段須和全港學生競爭,統一派位則按學生派位成績組別(俗稱banding)和隨機編號分配學位,所以還是要講實力。香港道教聯合會圓玄學院第二中學校長林廣輝的兒子就是好例子。林校長的兒子現就讀男拔萃書院,當年林校長並沒有替兒子報讀名牌小學:「小學階段,最重要是學校能建立學生的自信,提高自我的期許。」他解釋,地區小學競爭較少,學生人數也較少,每個學生也有機會出外表演參賽,發展才能,師生關係亦較緊密,以上因素均有利孩子成長,「反而孩子在名牌小學成績只屬中下游,容易打擊其自信」。他補充,中學的朋輩關係對子女影響甚大,傳統名校講求師友情(brotherhood),深深影響師弟妹對未來的期許,例如很多師兄行醫,會影響師弟。因此,建議家長應放眼中學而非爭相入讀名小學。

原文章由 susannah 於 08-7-4 00:48 發表
升中派位更着重個人表現
不少家長心儀傳統名校直屬小學,原因是有較大機會升讀中學部。不過,升學專家趙榮德解釋,在現時的升中派位機制下,子女的個人表現遠較其小學背景來得重要。學生在升中自行分配學位階段須和全港學生 ...

點知個個媽咪都話唔洗咁驚, 只要在校全級考獲頭30名就可以入跨區英中,此策略是可行。

回覆 #1 susannah 的文章

"點知個個媽咪都話唔洗咁驚, 只要在校全級考獲頭30名就可以入跨區英中,此策略是可行。"

true, every school would roughly got three bands-1,2,3,

so there is always some in band 1 group, some in band 2 and definately some in band 3,

in a good school, you compete with the rest of the good one, you might be in band 2 or 3 in your own school, when they compare you with the rest in the same area, you might still in band 2 or 3,

in a not so good one, you may be in band 1.

[ 本文章最後由 mattsmum 於 08-7-4 09:18 編輯 ]

Exactly, 俗語也有云: "寧為雞首, 母為牛後"。

醒目開學勳章

我自己都係: 年紀越大,越會懂得"寧為雞首、 莫為牛後"的道理。

原文章由 TomDog 於 08-7-4 11:51 發表
Exactly, 俗語也有云: "寧為雞首, 母為牛後"。

請問這個想法是否 : 自欺欺人, 沒有進步 ????

但係香港競爭咁大, 將來出來社會做嘢, 有好多'牛', 最後結果都是牛後, 咁點解不一早去勞力, 盡量做一群牛呢 ???

只想同大家一起討論問題, 別無他意。敬請原諒。

原文章由 km1357 於 08-7-4 12:58 發表
我自己都係: 年紀越大,越會懂得"寧為雞首、 莫為牛後"的道理。

原文章由 beywat496 於 08-7-5 22:57 發表

但係香港競爭咁大, 將來出來社會做嘢, 有好多'牛', 最後結果都是牛後, 咁點解不一早去勞力, 盡量做一群牛呢 ???

...

其實我想在這裡留言的媽咪大都意思係要努力,但如果個小朋友努力完都唔係最top 那群,咁唔要再勉強,無謂谷上去。我地認同係要比心機讀書,但係谷唔谷得起就係另一個問題,亦係資質問題。邊個亞媽唔知仔女學業有成,前途無限,而且現在通街都係大學生,想佢成大學畢業生要乜難,但佢的銜頭,同實際係未咁有料就好難講,我以前所做的公司裡 in 那些大學生,叫佢地寫一份中文廣告推銷計書,50個字都寫唔到,仲有白話錯字一大堆,寫英文仲....十個有八個只寫到三行字,連英文都唔講。

原文章由 rat 於 08-7-5 23:20 發表

其實我想在這裡留言的媽咪大都意思係要努力,但如果個小朋友努力完都唔係最top 那群,咁唔要再勉強,無謂谷上去。我地認同係要比心機讀書,但係谷唔谷得起就係另一個問題,亦係資質問題。邊個亞媽唔知仔女學業有成,前途無限,而 ...

I agree... ... 咪係死谷嘅結果, 我認為個個孩子都聰明, 只是父母怎樣發掘他們的潛能,

醒目開學勳章

可能大家對呢句話有唔同見解:
《戰國策‧韓策一》:臣聞鄙語曰:寧為雞口,無為牛後。今大王西面交臂而臣事秦,何以異於牛後乎?
水滸傳˙第九十九回:城池堅固,糧草豐足,尚可戰守。古語有云:寧為雞口,無為牛後。或作寧為雞口,毋為牛後
現代人亦有咁既意思 : 寧可在小公司由自己話事, 都唔好响大企業比人點.

回想有位朋友當年係美國一間大u畢業,返香港後在其中一間理工(家下都叫大學)做,佢個學術背景當時係dept已經最高個幾個. 科大開果時佢轉左去做, 當時我已經同佢講科大好難做, 勁人太多.
雖然佢都係出身名門, 不過同系果d 仲勁, 做不夠十年已經無得做, 同期係理工d 同事好多已經升左做副教授或者教授.
見有人提起呢句:"寧為雞口,無為牛後", 有感而發唧.

原文章由 beywat496 於 08-7-5 22:57 發表

...

'谷'呢樣野好個人的,同樣份量既野,係一d小朋友係'谷',但另一d小朋友係就唔係,睇下個小朋友資質係點,唔通個小朋友係接受得到,你唔比佢咩?

原文章由 Sindy 於 08-7-7 12:03 發表
'谷'呢樣野好個人的,同樣份量既野,係一d小朋友係'谷',但另一d小朋友係就唔係,睇下個小朋友資質係點,唔通個小朋友係接受得到,你唔比佢咩?

係...所以應該照個小朋友資質去做,唔係像主題講"點解呢度咁多媽咪要比自己小朋友讀得開心舒服 ????頭六年小學階段唔想小朋友辛苦, 讀得開心舒服, 仲偏要搵較淺程度功課不多的小學, 咁後六年追得好辛苦。甚至無得追。" 我地話係要照個小朋友資質係選學校。唔係盲目迫佢讀書。

我不熟悉TKO小學,但應該不至於全是”淺程度功課不多”的吧。

我記得趙sir都comment過TKO區小學普遍辦得不錯喔。

[ 本文章最後由 TomDog 於 08-7-8 00:57 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題