用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【細時唔谷, 大時食穀】
樓主: beywat496
go

【細時唔谷, 大時食穀】 [複製鏈接]

原文章由 rat 於 08-6-30 02:18 發表

我覺得佢地係有料,這樣唔係叫谷,因為佢地受到,但如果佢地唔係,這樣谷,我怕唔係食穀,係提早去買鹹鴨蛋,妳到無睇報紙,時不時有學生受不了讀書壓力自殺,上年連續幾單仲係小學生..........谷谷下連個小朋友都無....仲世乜憂佢大 ...

I totally agree, parents should know the ability of their
children

小朋友的資質真係好緊要, 簡單地從幼稚園開始, 點解冇測驗及考試老師都可以選出比較優秀既學生呢? 就係從一群學生中觀察出來.

一些唔可以"谷"既小朋友真係點谷都冇用,  父母真係無從入手, 所以我認為唔可以常常同其它小朋友比較, 因為每個小朋友都是獨特的

我也認為不試不知. 可能他們是有潛力的. 但若谷過, 發現不受就不要勉強. 及早回頭. 在幼稚園時可以試及聽老師意見. 老師一定瞭解學生的資質.

其實我都係過來人,點解會想佢開心d,因為佢所讀的幼稚園上年仲未降低水平,今年轉非牟利,所以唔可以默書等,上年k2時一個星期要默中英(每次6個生字詞),仲要計埋數,每逢到默書前,做父母的我,必然同佢溫書,唔識都要溫,由8點溫到11 點都未記得,咁點唯有再同佢溫,佢仲要喊住溫到半夜12點半,到訓著都仲掛住兩行眼淚,不停發惡夢喊醒,看見都心痛,而且他上堂表現得很驚青,老師亦講,只要講明係默書等,佢就驚到震........咁係未重要谷.....,現在k3,跟教統局水平做事了,由每星期三次默書變成一次(唔係像以前老師讀小朋友默,係比張工作紙比佢自己填),有充足時間比佢慢慢每日記一些,相反佢每次成績都唔錯,我亦令佢明白,佢盡力就ok,唔係一定要100分,當然佢唔讀係另一回事,咁我亦實行講明白只要佢有溫,拎返來的成績係點,我唔點話佢,相反我都會讚佢,如果係有錯,會好小心咁同佢講係未佢唔小心等,仲要唔好惡...現在佢就無抗拒溫書,就算上次revision 時默one 至twelve 佢都係自動自覺每日溫少少,雖然都有喊,因為記唔到咁多,但佢係有盡力,我都一樣照讚賞佢,話佢好叻自己係溫書,有錯的字要記住了。如果像以前隔日就溫書默書,做完幾樣功課又溫書都要幾個鐘,那時搞到佢日日發惡夢好嗎...明知佢唔可以這樣,都要谷嗎?

我就覺得1~2年級應該係愉快學習, 要step by step. 我見個fd個囡囡, 1年級已經要學enviroment, air pollution 等等的字眼. 但係佢只係1個6 years 小朋友.....唔係個個小朋友都受"谷", push 太hard 反而會反效果. 讀書係1個長跑, 小學1~3年級只係1個起跑階段, 要谷我自己覺得唔係時候 !!

中橙搬入去唔代表一定讀番區內架,
好多只讀區內直資or係區外讀

原文章由 ha8mo 於 08-6-30 11:35 發表
其實TKO近年多左自命中橙者搬入去
儲儲下應能多幾間地區名校

香港大西北個名都臭左好多年
但屯門都有幾間不錯的名校丫

信奉"細時唔谷,大時食穀"呢句"甘"句ge信衆,襯細細個BB就要"谷"恆佢啦 大個咗你再"谷"仔女,盞谷氣

rat,
我自己都有少少體會, 想像得到你當時也很難過, 還好是在揀小學之前已經歷到, 希望小孩子沒有留下陰影。

原文章由 rat 於 08-6-30 11:27 發表
其實我都係過來人,點解會想佢開心d,因為佢所讀的幼稚園上年仲未降低水平,今年轉非牟利,所以唔可以默書等,上年k2時一個星期要默中英(每次6個生字詞),仲要計埋數,每逢到默書前,做父母的我,必然同佢溫書,唔識都要溫,由8點溫到11 點 ...

我唔知乜野叫"谷", 只覺得多讓小朋友體會解決困難後的喜悅是最好的. 我們當年也是這樣走過來.

個底打得唔好, 比你入到英中都跟唔上人地, 個細路咪仲慘

想知大家對"谷"嘅定義。
- 課程較深
- 功課較多
- 測考較多
- 是否名校
??

我有個小學時代o既老友,佢個爸爸從佢好細個就係勁谷佢讀書,學校無要求到o既佢老豆都要佢做:例如任何科目o既教科書(社會呀,健教呀)都要背熟晒,唔係就縢條侍候.

無錯我呢位老友小學時期唔係考第一就係第二,之不過上到中學就無晒影,差啲上唔到中六,之後入咗嶺南再轉入城大先至讀完1st Degree.

學習路要跑長途,千萬唔好從小就谷小朋友谷到佢無晒人生樂趣,谷到佢無晒方向感,唔係後果自負.

原文章由 vickichan 於 08-7-1 00:59 發表
個底打得唔好, 比你入到英中都跟唔上人地, 個細路咪仲慘

其實這個道理任何人都知,咁我地都走過,咁當中係未個個都係最top...當然唔係,我只好開心,我父母知我係乜係,唔世留級,品德唔錯佢地就安心,出來做事雖然唔係大經理,總算有份安穩工,雖然係難走一點,但誰保成績好條一定好走。如果係為出路,就算佢大學出來又點,佢唔做野,睇唔起那些萬元以下的工,唔係經理唔做,日日坐係家,一係就吃渴玩樂,父母繼續養佢.....我地唔係話唔同個小朋友打底,係想按照佢資質,唔係拔苗助長。唔通佢唔得,妳安排佢補習3個鐘,成績都唔好,就補習5個鐘,唔得就連星期六、日都補5個鐘,一定要佢上英中才得。咁每個父母都要希望個小朋友科科a,最好就入埋哈佛大學,劍橋......咁就有大好前途,如果佢唔得係未唔要佢...........

(細時唔谷, 大時食穀)
我從來唔信這些(順口流)

請問大家是否認為所有都順其自然?
讀到就讀.............................

原文章由 CL2008 於 08-7-1 22:47 發表
請問大家是否認為所有都順其自然?
讀到就讀.............................

都唔係咁講,唔係話唔理佢,或者讀到就讀,像我仔英文咁,係試好多方法幫佢,咁連老師同坊間的人事都搞佢唔點,所以我地順其自然,因為試過報唱遊班等佢都好抗拒,去到門口都唔肯入,而且仲係因為這個英文唱遊班,令佢十分抗拒所有有關英文的活動,妳話同佢報劍穚英文,佢第一搖晒頭打死都話唔去,咁妳會點做,我地兩公婆就唔會勉強迫佢返,咁人地就可能唔理送到門口,你入唔入,係未要打要閙......我地會慢慢照佢程度去幫佢,好似現在佢d同學可能個個都要90至100分,咁相對來說佢有80分,我都ok,係未知道佢係弱。咁係未要迫佢追上同學一樣要100分,明知佢現在係上唔到,咁妳點做,我覺得這些係唔迫得,慢慢比多d有趣英文佢玩下,咁佢無咗那時的壓力(我都好似其他媽咪咁諗,死啦,你英文唔得,第二時點算,未就像我上面那說,不停迫佢讀.....),現在我地用咗半年時間令佢唔再抗拒英文,佢會自己慢慢溫,就算我同溫時佢係全對,但到默時有一兩個錯,我都唔會話佢,只係同佢傾下,點解默時唔識,之後自己再教佢小心d 等,咁我唔知其他媽咪點諗,係未有80分,就要佢下次90分,下下次就要100分,之後就次次要keep 住100分。係佢現在只要佢成績有中上我就ok,唔強求佢跟人地一樣滿分。

[ 本文章最後由 rat 於 08-7-1 23:52 編輯 ]

囡囡最近上一d學科的興趣班, 學習過程很愉快, 興趣、自信心和成績方面也看到有進步, 但每天都要做頗多功課呢。 所以我領悟到, 愉快學習不等於不操練。
我並不反對操練, 但就反對"谷","谷"呢個字含有勉強/逼迫的意思嘛。
‹ 上一主題|下一主題