用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【細時唔谷, 大時食穀】
go

【細時唔谷, 大時食穀】 [複製鏈接]

想請教各位媽咪,

點解呢度咁多媽咪要比自己小朋友讀得開心舒服 ????

頭六年小學階段唔想小朋友辛苦, 讀得開心舒服, 仲偏要搵較淺程度功課不多的小學, 咁後六年追得好辛苦。甚至無得追。【細時唔谷, 大時食穀】

我住將軍澳, 個個媽咪都話唔想跨區辛苦, 但因無好英中, 區內只得一間二三線英中, 將來要跨區爭讀英中。

點知個個媽咪都話唔洗咁驚, 只要在校全級考獲頭30名就可以入跨區英中, 請問此策略是否可行。
   0    0    0    0

原文章由 beywat496 於 08-6-29 10:48 發表
想請教各位媽咪,

頭六年小學階段唔想小朋友辛苦, 讀得開心舒服, 仲偏要搵較淺程度功課不多的小學, 咁後六年追得好辛苦。甚至無得追。【細時唔谷, 大時食穀】

...

這是他們的想法
跨區讀英中
難,難,難
妨且 在一間學習風氣差的學校學習
難保小孩不受影響
將來要考英中
有這樣的可能嗎?

每個媽媽都想自己的囝囡好, 各人的需要唔同啫
但我就係想自己的囝囝可以承受辛苦, 當他可以完全承受辛苦時, 辛苦已經不成問題, 最好仲可以好享受辛苦之後帶給他的榮譽.
所以都係要焗
想要有一個幸福的童年, 那他就不可以擁有一個幸福的晚年,
唔係我講, 係抄自某名人
原文章由 beywat496 於 08-6-29 10:48 發表
想請教各位媽咪,

...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Very agreed!  No free lunch!  

TTJTmama

原文章由 CWLC 於 08-6-29 11:08 發表

這是他們的想法
跨區讀英中
難,難,難
妨且 在一間學習風氣差的學校學習
難保小孩不受影響
將來要考英中
有這樣的可能嗎?

原文章由 曲曲 於 08-6-29 19:38 發表
先苦後甜還是先甜後苦??

我會為子女選擇先苦後甜
其實當他們習慣了便不覺苦
因為他們還未知這是苦

我中學時老師同我們說︰「今天你們短暫的舒服,會換回以後幾十年的辛苦。」

後來我有很多當年無勞力讀書的同學,做得多,搵得少。

我現在都是用這一番說話教囝。

我不是有錢人,無大把身家留比囝囝,如果他不努力讀書,將來如何脫貧?

我自己都是名校的過來人,精英學校都有陪跑份子。如果不打好基礎,僥倖入了英中。最後都是入不了大學。

原文章由 tongyimtong 於 08-6-29 20:50 發表
我中學時老師同我們說︰「今天你們短暫的舒服,會換回以後幾十年的辛苦。」

我不是有錢人,無大把身家留比囝囝,如果他不努力讀書,將來如何 ...

Agree

知識改變命運---好像是培根說的。

但上天不會賜給你知識嘛....姿色另計

除非過多一百幾十年,好似廿二世紀殺人兩鑊咁,可以用電腦輸入知識入人腦咁就無得講,唔使博命…

原文章由 tongyimtong 於 08-6-29 20:50 發表

我不是有錢人,無大把身家留比囝囝,如果他不努力讀書,將來如何 ...

絕對認同

It's an interesting topic.

To some extent, I do agree with this.

That's why I moved from TKO to HK Island for better school for my kids.

我覺得凡事冇絕對既, 最緊要因才施教, 某些小朋友係唔可以太早谷, 太早谷佢反而會食穀囉

同意.如果識的,讀得到,我覺得要谷.但如果係講極都唔明果d,就你想谷都冇得谷.
原文章由 sosochui 於 08-6-30 01:04 發表
我覺得凡事冇絕對既, 最緊要因才施教, 某些小朋友係唔可以太早谷, 太早谷佢反而會食穀囉

原文章由 sosochui 於 08-6-30 01:04 發表

我覺得佢地係有料,這樣唔係叫谷,因為佢地受到,但如果佢地唔係,這樣谷,我怕唔係食穀,係提早去買鹹鴨蛋,妳到無睇報紙,時不時有學生受不了讀書壓力自殺,上年連續幾單仲係小學生..........谷谷下連個小朋友都無....仲世乜憂佢大時食榖呀。

[ 本文章最後由 rat 於 08-6-30 02:21 編輯 ]

原文章由 rat 於 08-6-30 02:18 發表

我覺得佢地係有料,這樣唔係叫谷,因為佢地受到,但如果佢地唔係,這樣谷,我怕唔係食穀,係提早去買鹹鴨蛋,妳到無睇報紙,時不時有學生受不了讀書壓力自殺,上年連續幾單仲係小學生..........谷谷下連個小朋友都無....仲世乜憂佢大 ...

講得對

Totally agree with all of you.Like learning Chinese, there is no easy way or relax way. Kids hs to work hard for it.

唔好鬧我
我唔贊成係小學階段太催谷課程既進度,
因小朋友係呢個時候係去培養讀書興趣,
學習自覺性, 係去發掘書本上既知識同而得到樂趣,
你話用4小時去溫默書得益多,(再過幾日又唔記得7788)
or用同樣時間去睇小朋友喜愛既書得益多呢?

其實上到中學都唔一定受谷果班學生最掂,
去到大學更明顯,而家既社會係要all-round既人材

我絕對贊同勤奮是有效用的,  也相信催谷的壓力可以成為勤奮的動力, 我們都不是這樣長大的嗎?
但我的體會是, 對學習有興趣, 才是自發勤奮的最佳動力。怕了學習, 勤奮便成苦差。
雖則, 我也不否定, 催谷之下也有人可以產生對學習的興趣。

我覺得佢地係有料,這樣唔係叫谷,因為佢地受到

我唔贊成係小學階段太催谷課程既進度,
因小朋友係呢個時候係去培養讀書興趣,
學習自覺性, 係去發掘書本上既知識同而得到樂趣,

原文章由 motherlau 於 08-6-30 01:21 發表
同意.如果識的,讀得到,我覺得要谷.但如果係講極都唔明果d,就你想谷都冇得谷.

Agree
‹ 上一主題|下一主題