用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請進---->派了第一志願,但又放棄了........ ...
樓主: qio
go

請進---->派了第一志願,但又放棄了........ [複製鏈接]

Re: 請進----派了第一志願,但又放棄了........

HI Eling,
這純粹是我看見我同事為仔仔讀書而煩惱的逸事,just for your reference.
同事c仔仔讀聖芳濟各英文小學p1. 前日派英文測驗卷,得42分,係第一次唔合格. (考5w. 付answer,要你寫番條question...etc.).  c屬於緊張大師,可能得一粒掛,昨天一早便打電話比仔仔同學既媽咪問成績,又即時打電話比班主任,想了解仔仔現在讀書進度及在校學習情況.誰知聽的都是負面,上堂發夢,屢勸不聽,成績退步,仲跟c講有機會留班,弄得c掛線後便落淚,整天情緒低落. 又話唔想仔仔留班,想同佢轉校. 而我suggest佢搵人同仔仔補習,起碼唔好等佢下午慢條斯理做功課,始終工人係兼顧唔到咁多.
c日日放工即回家教仔讀書,佢short到已經幫仔仔查埋字典(係story book全本),我都有話佢太緊張,查字典應該自己查先印象心刻...等等.
唔係想嚇你,聖芳濟各程度高其它一級至二級,真係會怕佢地追唔上. 但我心諗,佢收得你一定要谷你,有時小朋友失手,真係唔怪得佢地. 以上的只作為參考,希望唔好影響你最後的決定. 最終決定係點,記得話比我地知呀.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Re: 請進----派了第一志願,但又放棄了........

Dear janetc

很多謝你回應,
其實我兩公婆都煩了三日,
利弊全都在心中有數,
但都是一個煩字,
結果想信要 煩到9月1日返那間學校
才可以作定。

Eling

qio,

祟真小學也收了我個仔,我也相信這是一間好的私校,我個人會選擇崇真 rather than 培正,因我 prefer 英文程度高的小學,上到英中也不會難適應,將來在社會做事或去外國也較易應付。

不過直資和私校揀我會揀直資,因 prefer 新的教育理念,傳統官津就不會考慮,尤其是程度太深的學校,如追不上會對小朋友的自信心有很大影响,家長如過份谷子女而影响親子關係更是不值。

官津因派位關係,學生的背境參差,如有能力最好選私校或直資。

津貼又不是咁失禮, 好多有名津校都會揀優質學生,  害群之馬會被踢走, 目的都係保住個聲譽.
‹ 上一主題|下一主題