用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 first round抽到,但現在不想讀??
go

first round抽到,但現在不想讀?? [複製鏈接]

first round抽到,但不想讀??
現在心情好矛盾,同埋好15/16,
因頭輪第一志願已經派到,其實現在是應該等緊9月開學,
但今日聽咗一位專業人士分析我揀個間學校不太好,
如果有得轉,就應該轉,但因為好多學校,已經2nd面試完,
其實依家先至話轉,會否太遲,但我怕我不去做,到時會後悔,
真的不知怎麼辦?
有沒有試過同類事件,大家分享吓?
   0    0    0    0

好似真係遲左D,好既學校都差不多都收晒生lu,想請問係派到邊間學校?

Hi,
   "專業人士分析"?是那個專業?在我而言我會信"教育界"多些!(如果是該校老師必要相信,因為他們最為清楚)
   我想妳1st round 時揀它必定有妳的理由,是否這優點已經失去了???
  如想再揀學校我想可能要報私小or要谷小朋友,P2再考過(用一年時間觀察這校)

回覆 #3 timmywwc 的文章

hi, timmywwc

好多謝你比意見,個位專業人士是補習社老師,因我個仔最近補習,所以認識,補習社老師表示,該校英文水準,學習氣氛及派中學位不夠好,日後會影響小孩子,如果有得轉,最好轉,心情非常矛盾,但因我1st  round已經抽到,距離開學時間好短,當初我揀這間是因為千禧校舍,近我屋企,但因聽完分析,令到我的心動搖,她表示,如小二才轉,小朋友會適應咗個環境,同埋除非你小朋友好smart, 否則其他學校會難收,所以現在不知怎麼辦?

Hi, Tammy
  妳自已有否check過(eg.星島天書or學校網站)該校是否真的如該老師所說派中學十分差??? (補習老師有點保留)
  其次是妳覺得妳自己及小朋友現在是否具備讀"名校"的準備----eg.英文程度、家長是否有充足時間....等 說真的現在找其他官、津校是遲了點..私小可以博一博呱!!最後是問題核心--邊間學校?妳可以PM告知我!!

好多補習社老師會以係佢地補習社學生來至唔同小學成績來作分析 (我個人覺得唔夠全面), 比我只會作參考.....
(幾句話就轉校好似對自已選擇好無信心喎) - 請不要介意.

當初, 妳選擇時有無做過 research, 只係為千禧校以選, 有無諗學校教學理念, 德育, 學校成績.

好多時成績好學校, 會無咁重視小朋友德育品格, 因資源時間唔夠, 老師好難做到兩全其美.

我自已為例子由囡囡入幼稚園, 有次 playgroup 導師問妳會同囡囡考邊間幼稚園呀 ? 我答了, 佢意見話個間幼稚園唔掂嫁, 唔係英文幼稚園, 英文好差, 我聽完就算, 因我係想囡囡有個開心幼稚園生活.

到現在今年9月要選小學, 身邊好多朋友會提邊間邊間派位好 ? 但我同老公都係想為囡囡選擇一間讀得開心, 德育為大前提小學.

樓主比d信心自已, 分析多次間小學合唔合適妳小朋友 (各方面).

祝福妳小朋友有個開開心心小學生活.

原文章由 tammywong21 於 08-6-29 11:10 發表
hi, timmywwc

好多謝你比意見,個位專業人士是補習社老師,因我個仔最近補習,所以認識,補習社老師表示,該校英文水準,學習氣氛及派中學位不夠好,日後會影響小孩子,如果有得轉,最好轉,心情非常矛盾,但因我1st  round已 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-29 12:20 編輯 ]

其實都唔世咁介懷,每個人對每間學校評語都唔同,我仔仔那間都係千禧校,咁當初都睇佢環境,校長同老師等,咁但佢就無聯升,派位就有高有低,我自己就覺得無問題,因為升中都係有d係實力,要睇小朋友資質。咁仔仔又喜歡,雖然係欠咗好多家長最好重視的聯升,但我從未介意。其實就算小朋友入到小一,妳都要睇佢是否適應,佢唔適應,就算這間幾好的學校妳都要同佢轉,咁上到p.2 要轉都唔係問題,小朋友尚細仲可以適應,咁如果到時係咁,迫於形勢都唔到話佢怕唔適應唔轉。

回覆 #7 rat 的文章

多謝各位意見,我會盡力試吓,轉到就轉,
轉不到唯有繼續讀住先!!

原文章由 tammywong21 於 08-6-30 00:24 發表
多謝各位意見,我會盡力試吓,轉到就轉,
轉不到唯有繼續讀住先!!

Hi Tammy,

聽妳語氣好像這所學校在妳心中已經跌落谷底了!? 它是否在中學派位方面很差呢???

你其實派左邊間....
原文章由 timmywwc 於 08-6-30 12:46 AM 發表

Hi Tammy,

聽妳語氣好像這所學校在妳心中已經跌落谷底了!? 它是否在中學派位方面很差呢???

其實我派個間不太差,只不過,如有得轉,可以去一間較好讀.
對小朋友日後都會好些,不過,我明白,現在才轉,機會好渺茫,
不過我都會盡力試.
‹ 上一主題|下一主題