用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有冇小朋友用左手寫字既家長?
go

請問有冇小朋友用左手寫字既家長? [複製鏈接]

請問學習上有沒有困難? 分享.
   0    0    0    0

I asked my daughter to write with her right hand
and she can do other things, like drawing, cutting
with scissors..etc with her left hand.  It seems
she can write with both of her hands but I insist that
she use her right hand to do the homework.

原文章由 ahgma 於 08-6-28 07:30 發表
請問學習上有沒有困難? 請分享.

[ 本文章最後由 Yanamami 於 08-6-28 09:01 編輯 ]

我女兒是用左手寫字, 左手握快子食飯. 但用右手握鉸剪. 她細個的時候已經開始用左做主導. 當上幼稚園時, 老師問我要不要幫我轉右手寫字.我想順其自然. 因為她覺得用右手寫字好難, 大大減低佢寫字的興趣. 所以沒有突地幫她改用右手. 最初, 她寫字唔靚, 筆順又唔正確, 寫字好像形象化, 但至少她肯做功課. 到現在高班, 她寫字都算唔錯, 因為可以不需要改正. 不過筆順還差少少.  當然沒有用右手寫得咁靚啦! 我就覺得用左手是沒有問題的.
原文章由 ahgma 於 08-6-28 07:30 發表
請問學習上有沒有困難? 請分享.

my gal is a left hander.  i have no intention to ask her to write with her right hand, as to have her feel comfortable and be confident is my major concern rather than which hand to use.  however, as to this, she has been learning to play piano since 5 years old.  as to have her get use to both of her right/left brain nervous system.

我囝囝都係用左手寫字, 左手握快子和握鉸剪, 左腳踢波,明符其實左手左腳.
反而用右手寫字就無力.但用左手握鉸剪剪東西還差少少.
我沒想過幫他轉右手寫字啊呀!

我本人覺得左手寫字沒有阻礙學習, 我個仔一開始就用左手寫字揸筷子, 但一到幼稚園我老爺就迫個孫用右手寫字, 真係比佢迫了個孫用右手寫字右手用剪刀, 但揸筷子/油顏色都用番左手.
因為佢左手右腳真係有力過右手右腳. 所以順其自然任佢用左右手, 但寫字轉了右手我唔會比佢轉用左手. 轉來轉去真係有阻礙學習了.

我囝囝由用奶樽開始就只會用左手,右手完全唔得,
不過佢寫D字都比哥哥用右手靚,
但我教佢數學就好唔掂,
講極都唔知我講咩,
後來叫個用左手的家長教佢一點就明,
我諗用左腦同右腦的思考真係好唔同.

醒目開學勳章

我家族都有好多左仔左女,我細妹、我表姐、我個仔、我兒甥,有人話左優會聰明d,我都覺得係。

我都覺得用左手的人都會聰明d, 而且藝術天份高d. 但我老爺知道個我女兒是用左手, 就話她怪人. 問點解用左手, 唔用右手. 但話比大家知佢個仔亦即是我老公都是用左手的. 你話激唔激死
原文章由 三順 於 08-6-28 18:20 發表
我家族都有好多左仔左女,我細妹、我表姐、我個仔、我兒甥,有人話左優會聰明d,我都覺得係。

我仔仔最初係常用左手, 但寫字時我教佢用右手, 我諗第時寫毛筆字時用右手會易d; 而家佢用左右手都可寫字同做其他野, 但右手明顯寫得靚d, 另鋼琴左手比右手靈活.

早排學校有個體質測試, 佢左手力量比右手大好多.

因為他本能是用左手, 只是被訓練用右手. 而且他左手有力, 所以彈琴, 彈chords 會幾好.
原文章由 IRON 於 08-6-29 00:09 發表
我仔仔最初係常用左手, 但寫字時我教佢用右手, 我諗第時寫毛筆字時用右手會易d; 而家佢用左右手都可寫字同做其他野, 但右手明顯寫得靚d, 另鋼琴左手比右手靈活.

早排學校有個體質測試, 佢左手力量比右手大好多. ...

原文章由 IRON 於 08-6-29 00:09 發表

早排學校有個體質測試, 佢左手力量比右手大好多. ...

你俾佢自然咁選會好d......
刻意去訓練一個用左手做dominant hand的人去用右手, 就等於要訓練一個用右手的人去用左手一樣......
可睇番之前呢個topic :
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=942442&extra=page%3D1&page=1
請用左手寫字小朋友媽咪入黎幫幫忙

阿女用開左手,今年讀小一仲比老師揀去參加書法比賽, 所以你可以反問一句'右'傾人士, 一個用開左手寫字吾靚的人,有乜理由令佢相信轉用右手會靚番呢?
而事實係:寫字吾靚就吾靚

[ 本文章最後由 Szebaba 於 08-6-30 00:04 編輯 ]

我都覺得用左用右都沒有分別, 最緊要他們有沒有用心寫.
原文章由 Szebaba 於 08-6-30 00:00 發表
阿女用開左手,今年讀小一仲比老師揀去參加書法比賽, 所以你可以反問一句'右'傾人士, 一個用開左手寫字吾靚的人,有乜理由令佢相信轉用右手會靚番呢?
而事實係:寫字吾靚就吾靚 ...

講得岩.

前排仔仔無心機求其寫, 俾老師寫手冊話要留意, 但佢都係咁, 終於有日放學唔俾走, 要擦好寫過先得, 之後日日都有心機寫, 老師見到我都當面讚返佢.

當初教仔仔用右手佢無話倦/唔好/抗拒, 所以我先教, 如果話對其他或思維有影響真係唔知(亦唔覺), 因為佢左右都用, 反而好似無咁倦tim. (佢打棒球用左手擲球, 右手穿手套, 但打球就係右邊打)

anyway, 都要多謝提醒我既朋友, 我會去研究下, tks~

原文章由 elainepekkle 於 08-6-30 01:52 發表
我都覺得用左用右都沒有分別, 最緊要他們有沒有用心寫.   

[ 本文章最後由 IRON 於 08-6-30 10:06 編輯 ]

我仔係左手左腳的人, 我由k1開始冇要求佢用右手 (雖然幼稚園校長有同我講), 但因為佢上n班時曾經哭著問我點解唔比佢用左手, 用右手好辛苦 (因為當時老師一定要佢用右手畫線), 我先知佢係左手人士, 所以我便決定採順其自然的方法, 我覺得最重要係小朋友唔會抗拒寫字, 無謂強迫佢一定要用右手, 呢個只是我個人對我仔的做法, 唔啱聽的請見諒!

我仔也是左手執筆, 揸筷子和較剪, 踢球用右腳. 他說左手比右手有力.

醒目開學勳章

好唔鍾意有d人見到人地用左手就大呼小叫要我逼個仔用番右手(包括99),我睬佢有味,跟住我會話咁我叫你改用左手你又點呀,人地威廉王子都係左仔,大把出名人物都係左優啦,都short short地,天生我材必有用,我都唔知幾鍾意生個左仔呀。

我囝囝用左手, K2開始寫字真是很肉酸. 到下學期已掌握到. 現在寫字都算靚, 根本看不出是左手寫的.
所以真的不用擔心, 不過筆順方面真是難攪D.

‹ 上一主題|下一主題