用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位前一日,小學會知結果嗎?
樓主: 亞女巴巴
go

派位前一日,小學會知結果嗎? [複製鏈接]

原文章由 connie1214 於 08-6-28 11:07 發表
最好下星期開始搵定你心儀的學校資料,例如布
多少叩門位,收生標準, 你要有心理準備, 可能
有些學校很焦積, 就算算第二, 三組別, 都可能
有這情況.
學校在7 號已收到結果, 有些學校會向派得唔理想的暗示早d返校, 待校 ...

想問下 Band 1 生應該叩幾多間最好?又不能太多亦不能太少,煩請教路!

Sweetie

原文章由 Sweetie_cho 於 08-6-28 17:56 發表

想問下 Band 1 生應該叩幾多間最好?又不能太多亦不能太少,煩請教路!

Sweetie

我覺得首先要上網/打電話佢心儀叩門學校, 除左問清楚要乜文件/要求外, 仲要問清楚筆試/面試時間, 如撞時間就要決定放棄叩邊一間啦.

我自己覺得叩3間已經夠.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

請問

請問如果...萬一...派得唔理想 ,叩心儀學校的門,早前在自選時以有遞過成績表及資料的副本,是否要再程交多一份
有無過來人指教下

原文章由 lobig 於 08-6-28 20:47 發表
請問如果...萬一...派得唔理想 ,叩心儀學校的門,早前在自選時以有遞過成績表及資料的副本,是否要再程交多一份
有無過來人指教下

每去一間學校叩門,無論之前有冇交過資料,都要準備一份再交。。。。。

多謝你的指教!

多謝寶貴的經驗

提議P.5&6成績表、証書、推薦信等最好先影印3-4份後備,而剛派發的派位結果通知書(好像叫註冊証)也要印數份,很多學校都需要這些資料~

原文章由 3B媽 於 08-6-27 21:19 發表

咁係咪拖著亞仔,帶齊文件見校,會唔會即日考試,
有無過來人媽咪指教下

根據去年經驗,有很多學校也不是在當天考試,只是叫你放下資料,待註冊日後才通知面試或筆試,所以有時間叩多間門。但若遇著即日考試的,便可能不夠時間走多幾間了,所以你一定要預先安排行程,否則便麻煩了!

原文章由 701003 於 08-6-27 21:00 發表

係真的!我大女當年有位年年考第一ge女同學,派位前一日,好夜收到班主任通知佢派咗去第9志願 跟住晨咁早扑返學校攞校長信叩門!

嘩, 果位女同學咁慘呀!!  派到咁....好得人驚呀
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

我當年派到第14志願
朝早去ling推薦信, 帶齊文件, 記得帶相片, 去心儀學校叩門, 有d會即刻考試, 有d等電話, 果年我叩左4間,除左第1志願英文無比電話我外, 其餘3間 都收,結果我仔決定讀比較好既中中, 而家讀得好開心,
原文章由 3B媽 於 08-6-27 21:19 發表

咁係咪拖著亞仔,帶齊文件見校,會唔會即日考試,
有無過來人媽咪指教下
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

未必
學校可能睇下有幾多人註冊後還有多少位才通知叩門既學生架
原文章由 ylf1428 於 08-6-27 20:57 發表
我想問是否在8號收到成績後, 若不理想便要立刻去叩門。當天便要準備多次資料給心儀學校。但這些學校又會何時通知會否收你的子女。 會否趕及註冊日前知道。 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-6-30 15:09 發表
未必
學校可能睇下有幾多人註冊後還有多少位才通知叩門既學生架  

我問左學校啦,佢話無論個派位結果係好定係吾好,都吾會早一晚通知家長去準備叩門的.

可否告知是那間中中?  還有那些選擇呢?請賜教!

Sweetie

原文章由 0120 於 08-6-30 15:07 發表
我當年派到第14志願
朝早去ling推薦信, 帶齊文件, 記得帶相片, 去心儀學校叩門, 有d會即刻考試, 有d等電話, 果年我叩左4間,除左第1志願英文無比電話我外, 其餘3間 都收,結果我仔決定讀比較好既中中, 而家 ...

就算band one 生, 都唔好全揀晒d 至top, 揀些低少少做後備, 以免失之交臂.

一日未開學都未洗灰心. 早兩年,我朋友個女在9月2 號,才收到心儀間學校通知收佢個女,幾慘,所有校服,課本全無用.

原文章由 bunnycatcat99 於 08-6-30 15:02 發表

嘩, 果位女同學咁慘呀!!  派到咁....好得人驚呀

就算band 1生,都唔好太進取,當時果個女仔第1-5志願都填英中,但事與願違,隨機No太後,所以派得咁差!

原文章由 701003 於 08-7-1 21:20 發表

就算band 1生,都唔好太進取,當時果個女仔第1-5志願都填英中,但事與願違,隨機No太後,所以派得咁差!

咁又係, 仲要睇埋校網...好似我仔仔咁, 佢係北區, 得3間英中, 佢就band 2成績, 真係冇得搏, 因為3間英中都唔夠俾區內band 1小六生爭啊~~~
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

東華-辛亥年
原文章由 Sweetie_cho 於 08-7-1 00:07 發表
可否告知是那間中中?  還有那些選擇呢?請賜教!

Sweetie

當年阿女小學已知會殺校,派位前1日,阿女問校長派左邊間,校長好好人話左俾佢知. 之後有其他同學問,都一一答晒, 仲講明唔係派頭5志願,都可以攞推薦信.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

我都識有人係咁, 到8月尾先通知有位, 不過佢地都即時轉, 只係冇左$2xxx....
所以我地今年都應該唔會咁快買書及校服等..
PS : 我個仔個同學都係係5月中收到spcc話有位, 仲話比佢係7月8號先去註冊, 等佢地有埋派位結果先....(真好彩 ), 所以未到開學都仲有機會既.
原文章由 connie1214 於 08-7-1 10:21 發表
一日未開學都未洗灰心. 早兩年,我朋友個女在9月2 號,才收到心儀間學校通知收佢個女,幾慘,所有校服,課本全無用.

沙田brand1尾學生,若派位不理想, 是否叩門仍選英中, 或中中有邊間好, 請指教
‹ 上一主題|下一主題