用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位前一日,小學會知結果嗎?
go

派位前一日,小學會知結果嗎? [複製鏈接]

今年,統一派位是7月8日。我想好多家長等到頸都長,有否過來人分享一吓 ,派位前一日,學生所在的小學會否預早一天知到結果呢?
   0    0    0    0

梗係早一日的下午已知道喇!

如果唔係點可以第二朝早上八時半分發派位證給不同班別的學生。

即係話學生可以早d打電話番學校問,如果知派得吾理想可以準備定第日去撲校。

原文章由 ricetaster 於 08-6-27 15:54 發表
如果唔係點可以第二朝早上八時半分發派位證給不同班別的學生。

聽講話有d老師知道邊d學生派得唔好, 就會提前通知學生準備資料去叩門

學校應該7號下午已經知道結果,但唔知d老師會唔會通知派得唔d家長8號做好準備!

原文章由 irenewan 於 08-6-27 16:42 發表
學校應該7號下午已經知道結果,但唔知d老師會唔會通知派得唔d家長8號做好準備!

個別學校會偷雞咁做,但唔會話比你知佢會唔會做,因為教育局唔俾學校做呢樣嘢,違規喎!

當然學校是早一天(即是7月7日) 已經收到該校的所有派位證, 他們需要按同學們的班別進行分類, 準備翌日早上分發派位證給各學生。

我的經驗是學校應該會早一天知道結果,
因為七年前,本人班主任提前一天致電,
告訴我派了第七志願,著我準備叩門,哭了~

我想問是否在8號收到成績後, 若不理想便要立刻去叩門。當天便要準備多次資料給心儀學校。但這些學校又會何時通知會否收你的子女。 會否趕及註冊日前知道。

原文章由 I_sister 於 08-6-27 18:41 發表
我的經驗是學校應該會早一天知道結果,
因為七年前,本人班主任提前一天致電,
告訴我派了第七志願,著我準備叩門,哭了~

係真的!我大女當年有位年年考第一ge女同學,派位前一日,好夜收到班主任通知佢派咗去第9志願 跟住晨咁早扑返學校攞校長信叩門!

回覆 #8 I_sister 的文章

請問如果....萬一......派得唔理想,要準備什麼,
派位即日可唔可以到其他學校求位,駛唔駛寫定幾封求情和叩門信

原文章由 701003 於 08-6-27 21:00 發表

係真的!我大女當年有位年年考第一ge女同學,派位前一日,好夜收到班主任通知佢派咗去第9志願 跟住晨咁早扑返學校攞校長信叩門!

絕對有咁既情況,自選時好大機會受老師主觀影響成敗。
到大抽獎時,你冇運就會飛都冇用。。。。。。

原文章由 3B媽 於 08-6-27 21:03 發表
請問如果....萬一......派得唔理想,要準備什麼,
派位即日可唔可以到其他學校求位,駛唔駛寫定幾封求情和叩門信

派得唔好,就緊係馬上去叩門啦,仲等。

原文章由 judywan 於 08-6-27 21:09 發表

派得唔好,就緊係馬上去叩門啦,仲等。

咁係咪拖著亞仔,帶齊文件見校,會唔會即日考試,
有無過來人媽咪指教下

派位前一日,小學會知結果嗎?

派位前一日,學校一早便知道結果,但我校只讓小六的班主任知道,他們一律不可把結果洩露。萬一派得唔理想,應立即帶同派位證、小五、小六成績表,個人檔案、學生相片及校長嘅推薦信到合乎程度的中學叩門,不應再留在小學來浪費時間,因為很多中學額滿即止。祝所有小六家長能順利過度!

原文章由 3B媽 於 08-6-27 21:19 發表

咁係咪拖著亞仔,帶齊文件見校,會唔會即日考試,
有無過來人媽咪指教下

派彩前就要準備,萬一唔好彩,你會去邊幾間學校叩門,了解每間學校叩門要求。準備好學生profile,記得要帶相片。由於每間學校要求都唔一樣,有D要即日考筆試。有D要面試,有D只係要求小學成績。所以事先要清楚而安排叩門先後。唔係間間學校都即日知道結果,所以一定要在註冊限期前註冊。。。。。。

醒目開學勳章

既然早一天知結果,為何不早一天通知派位不如意的家長作好叩門準備呢?

原文章由 Miranda_Ho 於 08-6-27 21:31 發表
派位前一日,學校一早便知道結果,但我校只讓小六的班主任知道,他們一律不可把結果洩露。萬一派得唔理想,應立即帶同派位證、小五、小六成績表,個人檔案、學生相片及校長嘅推薦信到合乎程度的中學叩門,不應再留在小學來浪費 ...

最好下星期開始搵定你心儀的學校資料,例如布
多少叩門位,收生標準, 你要有心理準備, 可能
有些學校很焦積, 就算算第二, 三組別, 都可能
有這情況.
學校在7 號已收到結果, 有些學校會向派得唔理想的暗示早d返校, 待校長寫推薦信, 你便要晨旱返學校
有時間就要做好d profile for knock door
use
謹祝各位小朋友派得理想的學校,開開心心面對人生另一埸挑戰

我成日返去學校做義工,同部份老師好熟,
派位前一日,我都靜靜雞問左個老師,佢都話左比我知派左邊間.

回覆 #1 樂樂 的文章

很多謝各位寶貴的經驗,很有用,但願各位應屆家長們都有美满的結果。
‹ 上一主題|下一主題