用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問馬鞍山那一間幼稚園好??
go

請問馬鞍山那一間幼稚園好?? [複製鏈接]

請問馬鞍山那一間幼稚園好??

各位媽咪:

請問馬鞍山那一間幼稚園好??

Re: 請問馬鞍山那一間幼稚園好??

I thing i 保良局幼稚園, Do you agree!??

hello,
我都好想知呀!
Thanks!

你住馬鞍山邊到.我都住馬鞍山.
梓灝(Ivan)    96年5月出世3.1kg(鼠年)瑋傑(Brian)   97年8月出世3.3kg(牛年)婥瑩(Vanus)  98年11月出世3.8kg(虎年)

我囝囝N1及K1上學期都讀康傑中英文幼稚園,我就覺得很滿意,由校長、主任、老師、到校工,都很友善,都叫得出小孩子的名字。囝囝學到很多知識,懂得禮讓、分享,讀得很開心。最重要此校很著重家校溝通,老師經常會和家長聯絡,家長要找老師或主任,她們也很樂意回應。此校有ISO9002,真的各方面也很有條理。我因搬出九龍,所以幫囝囝轉校,現在囝囝變得較頑皮及不願做功課,所以令我更懷念康傑幼稚園。

合一堂單家傳

andymom,
妳小朋友係唔係讀緊合一堂呀?

另外靈糧堂都唔錯

我囡囡由N1至K1都在合一堂. 所有老師都很好, 很有耐性教導,又有笑容, 囡囡由很怕上學, 變左很想返學. d嬸嬸又好又有笑容.  學校環境不錯, 有大小CHURCH, 又冇功課.

胙日,我見到很多家長為升不到理想的小學,好 !!
我覺得要有直升的幼稚園(例如: 路德會).

話時話,馬鞍山那一間小學是Bang 1.
I hop my child can entrer one baby-kingdom
which can go forward to Bang 1 Primary
school.

Sorry sudenly, can not input chinese.

請問合一堂幾錢, 有否直昇.

多謝!!  

Dear yheva,

聽人講係利安村既靈糧小學幾好呀.

馬鞍山聖約瑟幼稚園 直屬 馬鞍山聖約瑟小學
馬鞍山靈糧堂幼稚園 直屬 馬鞍山靈糧小學

我簡咗保良局幼稚園,因為近而且附近有保良局小學,可以升返上保良局小學。
http://yukz.com/indexc2005.html好有用

MOS 好似無直升小學 KG wor. 如果有, 必定是私立幼,小,中一條龍.
有直屬小學都要派位, 事關 KG 唔係必讀.  

我個女現在讀康傑中英文幼稚園的全日班k3,下個月都畢業了。康傑好似是自置物業,環境不錯,而且有個天台,d小朋友可以種菜,有時我個女會好開心帶d傑作回家和我分享。我個女是k2時的插班生,初初常嚷著要返原校讀,日日哭著返學,攪到我日日思覺失調,好在d老師日日幫我跟進個女d情緒問題,現在她都不知幾開朗,日日向我報告的都是開心事,好似現在她們就算是學校的大姐姐,老師好教她如何照顧小朋友,請她們幫助老師一些簡單的工作,訓練自信心,如她們有什麼問題,而老師又會即時提出,好似個女好大汗,午睡後皮膚紅左,老師都會提出等。主任和老師的幫助下我個女開心左,而且d課程又幾好可以打好根基。

Re: 靈糧小學

我個女現時k3,佢2個表哥在靈糧小學讀,d課程都幾深,而且會將d小朋友分類,因為想做band1小學,所有狂谷d小朋友。如果覺得自己的小朋友可以承受到壓力,的而且確是不錯的選擇。

Re: 靈糧小學

康傑中英文幼稚園 & 綠茵英文幼稚園 which one is better?

Re: 康傑中英文幼稚園 & 綠茵英文幼稚園 which one is better?

我個女個時搵學校,首先要找幾間自己心儀的幼稚園,再打電話問可否約時間到學校實地參觀,首先要看一看學校的環境和衛生操施如何,最好帶埋個小朋友去,觀察一下老師對小朋友的態度和小朋友對學校環境的反應。再慢慢選擇。

Re: 康傑中英文幼稚園 & 綠茵英文幼稚園 which one is better?

朋友媽 寫道:
我個女個時搵學校,首先要找幾間自己心儀的幼稚園,再打電話問可否約時間到學校實地參觀,首先要看一看學校的環境和衛生操施如何,最好帶埋個小朋友去,觀察一下老師對小朋友的態度和小朋友對學校環境的反應。再慢慢選擇。

朋友媽,

Totally agree with you and I am doing the same thing for selection.  I will visit these two kinders later.
‹ 上一主題|下一主題