用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男女學校或單性別學校,你們會怎樣選? ...
go

男女學校或單性別學校,你們會怎樣選? [複製鏈接]

雖然我囝囝2010年讀小一,現在想早些找學校資料,你們會選男女學校或單性別學校?有個媽媽同我講,其實讀單性別學校的同學會單純的,專心的讀書,我都同意,但我又怕佢地將來的思想行為會亂,你們又會點睇?    
   0    0    0    0

我會選擇男女校,我以前都起港島區某名女校讀,但放學時都會見有某名校既男生經常起學校門外等接放學.我自己就覺得,男女校都冇所謂,最緊要係小朋友唔好群埋d曳人壞人姐.

I also prefer男女校.

agreed.

原文章由 gwan 於 08-6-27 12:30 發表
I also prefer男女校.

如果係男仔, 我本人就buy男校因為我老公, 以前的上師本身都是男校出身, 他們都"好純...好正常"...他們以過來人身份分享過求學心得, 亦覺得男仔在男校比較"清心寡欲"一點, 專心一點; 在青春期...始終沒有女仔坐在附近咁多遐想嘛!不過, 小學就冇所謂啦!至於將來的思想行為, 始終睇家庭教育, 有適當的社交生活便平衡到!

原文章由 yancw 於 08-6-27 12:07 發表
雖然我囝囝2010年讀小一,現在想早些找學校資料,你們會選男女學校或單性別學校?有個媽媽同我講,其實讀單性別學校的同學會單純的,專心的讀書,我都同意,但我又怕佢地將來的思想行為會亂,你們又會點睇?     ...

我問個仔, 你在學校(幼稚園)同男/女玩, 他說同女仔玩, 不過有時都會同男仔玩.
我又問他讀小學, 你喜歡讀男校/男女校, 他立即說如果讀男校, 咁咪冇得同女仔玩.oh....my god.....我仔應該不會是讀書的材料, 整天只顧玩(重要同女仔玩)

你話是否一定要選男校(為他的前途著想), 還是選男女校.....

原文章由 東南媽媽 於 08-6-27 14:05 發表
如果係男仔, 我本人就buy男校因為我老公, 以前的上師本身都是男校出身, 他們都"好純...好正常"...他們以過來人身份分享過求學心得, 亦覺得男仔在男校比較"清心寡欲"一點, 專心一點; 在青春期...始終沒有女仔坐在附近 ...

我諗小朋友沒有那麼快對異性真正有興趣掛。
不過, 看看各男女校的優秀學生名單, 通常都係女仔佔多(除了數學和體育), 可能讀男校會比較"公平競爭"一些  。

回覆 #1 TomDog 的文章

我認為只要是好學校
男校或女校 根本不成問題
男校或女校 反而更專心學習

Definitely uni-sex if there's a choice. Development pace of boys and girls is quite different.

我自己本身是讀男女校,我覺得男女校的男仔比較複雜,品德和學業都未見出色。

相反,我接觸過男校出身的男仔就好純、好有責任感、數學理科等成績好突出。
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
4歲5個月K2測驗英文數學常識成績優良(中文仍需努力)
4歲4個月識彈John Thompson's Modern Course 首四頁(不用看譜)
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世
出生體重3.35kg身高53cm頭圍36.5cm
‹ 上一主題|下一主題