用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

馬灣基慧普通話班

今年學校試辦兩班普通話班,由家長自由參與,
但最好家裡能配合學習環境,但我們日常以廣東話溝通,
若給女兒入讀,會否自找麻煩?

<個人意見>

<個人意見>   

我都覺得有麻煩!!!  往往試辦都有混亂和各學生程度不一, 老師話開辦普通話教中文科因近年多了新移民來港, 他們常用的母語是普通話,  方便他們掌握中文科.  所以試辦二班.  但如果平日用粵語的小朋友要適應用普通話上課對答及作文文法唔同粵語.   增添壓力和在家都練習使用普通話,  實綫家人支持.  其實真係要全家推行才能成功.
試辦三年? 四年級會否無? 又要從新適應粵語上中文科.  但係上中學都要用粵語,  就怕用開普通話文法作文唔同粵語.  更怕是減低學習興趣和加重壓力負擔, 所以最好要同小朋友溝通清楚才下決定, 家長願意, 但未必一個六歲小孩願意誠擔如此壓力.  如果唔係到時入咗普通話班成績又跟唔到,想轉班就更難處理.

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-6-27 10:01 發表
今年學校試辦兩班普通話班,由家長自由參與,
但最好家裡能配合學習環境,但我們日常以廣東話溝通,
若給女兒入讀,會否自找?

Thank you!

我就係驚小朋友適應唔到就真係兩頭唔到岸,
所以心大心細。
係呢您小朋友係咪今年入讀一年級呀?

你哋嘅憂慮, 我完全明白!  可以同你們分享一下!!

我囡囡依家係一間私小到讀二年班, 由一年級開始就用普通話學中文科, 開頭都有d 適應唔到, 因為默書都要用普通話, 好多時都聽錯宇, 不過過咗一個學期, 佢已經適應到, 仲常常自己係到背中文書....可能普通話d 音比較好聽 d 啦!! 對佢嘅中文作文都 d 幫助!!

最近我哋要為她轉校, 考了幾間資助學校, 考完後佢就同我講話d 中文好難, 好奇怪平時她的中文都唔錯架, 有成90幾分架, 但係有一間出名的資助學校派噃個成績我睇, 得6x 分!!!! 吓, 原來出面用粵語教中文, d 小朋友中交程度會高 d。

經過我自己的分析, 可能用普通話教學, 學校會放多點時間在文章的讀音和發音上, 相對, 詞彙和閱讀理解方面就小咗呱....

我哋囡囡都會係新學年到馬基讀小三, 至於係唔係用普通話教中文, 其實我哋覺得唔重要, 學到嘅其實都唔係太多, 平時又機去實習去講, 好似我噤都係yaya烏!!

我也在猶疑是否報普通話班教中文,請問各位知不知道基慧的普通話老師的師資得唔得呢?我最擔心他們學到兩頭唔到岸,到時普通話又唔好,中文程度又低就慘!

以我所知,其他小學是要考分班試才決定可否入普通話班,但基慧卻是抽簽,程度會否相差太遠,令小朋友適應唔到?

"程度會否相差太遠" 非常同意!!! 能力程度不一,老師真難教.

我也覺得完全唔懂普通話~~ 點讀???點聽?? 打開小一第一課看看咁多生字, 基本中文讀法也未能全部讀出, 何況用普通話,  通常第一年試行都較混亂像白老鼠.  如果能力追唔到,又要轉番普通班,孩子真會感壓力難受.  影嚮埋學習興趣就慘了.

原文章由 Iris 於 08-6-28 22:13 發表
我也在猶疑是否報普通話班教中文,請問各位知不知道基慧的普通話老師的師資得唔得呢?我最擔心他們學到兩頭唔到岸,到時普通話又唔好,中文程度又低就慘!

以我所知,其他小學是要考分班試才決定可否入普通話班,但基慧卻是抽簽,程 ...

[ 本文章最後由 wongs 於 08-6-30 10:06 編輯 ]
:-)

各位

我小朋友只是 k2 學生, 今年9月升k3要選小一, 馬基係我心水. 希望成功啦.

我時時都留意大家 post, 不過, 始終唔係家長身份好多事都唔理解所以無搭咀.

見今年小一生有機會可以選擇普通話班上中文班, 我第一個感覺係好事 (大世所吹), 如果比我的話, 我會嘗試.  會試原因, 因現今小朋友適應力好強 (我認識好多囡囡學姐學兄, 佢地升上小學用普通話教中文, 頭頭係有點困難, 但慢慢都會跟得到), 如果怕 level 唔同, 好難學, 其實學什麼科都會有咁情形出現, 因各人基礎/吸收都有唔同.  另我對學校好有信心, 我相信學校推行得出來一定會有一套完善配套 (希望無估錯啦)/或者大家去完新生會再交流下.
如有機會我都想問下校長係 open day.  

以上純粹個人愚見, 請多多包容.

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-30 13:13 編輯 ]

回覆 #1 tramtram 的文章

剛找到一個topic講普教中, 可以大家分享吓, 其中有些也是我的疑問, 希望新生會關校長可以解答到我的憂慮 !
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D3

多謝分享.

祈待新生會後報料.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-30 14:42 發表
剛找到一個topic講普教中, 可以大家分享吓, 其中有些也是我的疑問, 希望新生會關校長可以解答到我的憂慮 !
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1389934&extra=page%3D3 ...

睇完之後都係很難決定,
不過我認為若要小朋友用普通話學中文,
就要有決心整個家庭都轉用普通話溝通,
家長幫子女溫書時也要用普通話的呢.

回覆 #1 nokpa 的文章

各位小一新生家長如要報普教中班, 記得7/12前交form.  我7/5已交.

其實越細個越接觸多普通話, 對佢地來講係最好, 最快適應, 併音或發音都會好好多, 往後佢地一定要講普通話, 可不早o的比佢地適應.

我細女宜家升k2, 佢上堂都係用普通話, 佢返到來, 自己都會講普通話, 所以唔駛擔心.

同意.  希望囝囝慢慢習慣及喜歡普通話!

原文章由 rclamlam 於 08-7-24 20:56 發表
其實越細個越接觸多普通話, 對佢地來講係最好, 最快適應, 併音或發音都會好好多, 往後佢地一定要講普通話, 可不早o的比佢地適應.

我細女宜家升k2, 佢上堂都係用普通話, 佢返到來, 自己都會講普通話, 所以唔駛擔心. ...

me too~~! 普通話最重要學好拼音, 從而發音準確才有信心說和聽,所以問過好多名校校長.老師都二口同聲說小一應先學好拼音/發音, 小二才選普教中會適應更好更快, 好多小學都選小二任教普教中.

QUOTE:
原文章由 tsma511 於 08-7-11 18:12 發表
DEAR 小一家長,

HELLO
我發現中國語文書小一上印刷上有錯體...重覆印了相同在同一版..我已拿去書商更換, 大家記得睇清楚, 有問題快D換

請問是第一冊還是第二冊? 第幾頁呢?
我逐頁看了都沒有發覺問題.

我和老婆對是否用普教中有不同意見,
但今天看了星島的報導,結果都是老婆勝了.

http://www.singtao.com/yesterday/edu/0712go02.html

[ 本文章最後由 wongs 於 08-7-30 10:33 編輯 ]
:-)

想問吓有無人知預備班要不耍穿校服返學校?  要不要帶文具?
原文章由 Gabrielma 於 08-7-25 13:43 發表
同意.  希望囝囝慢慢習慣及喜歡普通話!

打電話問過學校, 普通話班不用穿校服, 只要帶文具. tissue及水.

Thank you!

我重以為學校會再寄信通知我哋,下星期我會送佢搭校車!

原文章由 Gabrielma 於 08-8-12 17:59 發表
打電話問過學校, 普通話班不用穿校服, 只要帶文具. tissue及水.

我都以為係, 但心急, 就打電話去學校問, 唔知係咪好多人打電話問過, 個位小姐答得好快,好純熟 !

下星期一我都請假, 因為要帶工人姐姐去一次荃灣上落校車地方, 佢先可以幫我接送囝囝.  到九月一日再請假帶工人姐姐去番屋企附近的校車站, d 假就買小見小.

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-8-13 11:34 發表
Thank you!

我重以為學校會再寄信通知我哋,下星期我會送佢搭校車!

me too ! 我請咗星期一及二,跟住就老公接力,平時囡囡係婆婆湊,不過為免佢等來等去咁辛苦,所以要親自出馬,到開學時又要同我老公再夾,D大假我一路無放,就係等呢個時候用!

原文章由 Gabrielma 於 08-8-13 12:19 發表
我都以為係, 但心急, 就打電話去學校問, 唔知係咪好多人打電話問過, 個位小姐答得好快,好純熟 !

下星期一我都請假, 因為要帶工人姐姐去一次荃灣上落校車地方, 佢先可以幫我接送囝囝.  到九月一日再請假 ...

都唔知仲有幾多嘢要請假跟, d 大假真係要慳住用 !

原文章由 CHRISTY妹妹 於 08-8-13 13:03 發表
me too ! 我請咗星期一及二,跟住就老公接力,平時囡囡係婆婆湊,不過為免佢等來等去咁辛苦,所以要親自出馬,到開學時又要同我老公再夾,D大假我一路無放,就係等呢個時候用!

...