用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有深水埗崇真小學的家長?
go

有沒有深水埗崇真小學的家長? [複製鏈接]

有沒有深水埗崇真小學的家長?

該校程度及校風如何, 可否給意見?

Re: 有沒有深水埗崇真小學的家長?

我都想知多D呢間學校既資料!!

有沒有家長考慮讓子女就讀該校呢?
如從沒或不考慮的話, 可否給與閣下意見, 謝謝

我女今年讀緊崇真k3, 睇埋今個星期六派彩就知道會吾升讀崇真小一架la

我上個月已經係學校聽左小一講座架la, 因只準原校k3家長所以沒有邀請其他外人, 由小一老師講解小一課程同學校上課程刑, 小學是小班教學24-25人一班, 功課不算多, 學校不是傳統教學的, 佢地有好多課外活動於每日放學後舉行, 另外亦有功課輔導班, 暫時知禁多, 我其實都好喜歡小女在崇真直升小學同中學的, 耐可我家同學校路程太遠la, 我小女如果真係讀每天要7時上校巴, 我實在覺得太辛苦la, 但如果派位太差我都會比小女原校直升, 你地呢係咪報左崇真小一la

崇真校風好吾好, 應該不太差起碼少左d新移民, 其實祟真好多都係原校幼稚園直升架, 由其加下d家長生得少, 可以的話都想比佢地讀一d好學校, 崇真是其中一間幾好的小學, 佢地係bandone 尾 band two 頭學校, 我本人就無問題因吾太鐘意BAND ONE學校, 壓力太大, 吾想我同小女太辛苦
希望再有多D人入黎傾下LA

IVY,

咁講座時有無話佢地係咪英文教學?如果唔係全部,咁有邊d科係呢?一星期有幾多次英文堂?係咪外藉老師任教?唔好意思,我心思思.嘻嘻.

我唔係祟真家長,但我緁生女係度讀小三。佢阿媽好讚,我問過下,有成6-7位外國人教英文.我有考慮過呢間,但最後我嫌遠,落巴士後重要行成15分鐘(重係斜路),所以無考慮佢。我知道佢地係英文小學,d學生都好叻下,我緁生女考左英國果個mover試,有15分,佢阿媽都唔知幾開心。

傻妹:
我有一日同周老師傾開,她有份幫手小學功課輔導(放學後),她說崇真小學跟別的小學一樣有正常的中,英,數,常,but also have maths in english and science in english,i think it is better than other schools

simsim,

其實崇真課後功課輔導對我黎講好有用.因為可以到六點先放學.我就可以唔用工人喇!不過又要考慮埋放長假點??其實崇真係中間位.比上不足比下有餘啦.如果佢地係全英小重好呀.嘻嘻.真係貪心.

咁係幾年班開始,數學&科學用英文教? thanks.

qio,

你姨甥囡有無係出面學英文?係家長既努力定係學校既功勞多d呢?thanks.

qio 寫道:
我唔係祟真家長,但我緁生女係度讀小三。佢阿媽好讚,我問過下,有成6-7位外國人教英文.我有考慮過呢間,但最後我嫌遠,落巴士後重要行成15分鐘(重係斜路),所以無考慮佢。我知道佢地係英文小學,d學生都好叻下,我緁生女考左英國果個mover試,有15分,佢阿媽都唔知幾開心。

其實小朋友讀得到當然係好,但真係要視乎小朋友的能力。因我朋友的小朋友就應付不下,在小3已要找學校轉校。
simsim 寫道:
傻妹:
我有一日同周老師傾開,她有份幫手小學功課輔導(放學後),她說崇真小學跟別的小學一樣有正常的中,英,數,常,but also have maths in english and science in english,i think it is better than other schools
:-o :-D :-o

anitatata,

點解轉?因為功課多?測考多?程度深?  thank you!

Kindly advise me whether the revision class after school time until 6 pm is a paid service.  If so, how much is it?

Honeyabc

honeyabc,

係要收錢架.不過我唔知幾錢.

Hi dears,

I want to know more info about TT Pri School (international class).  Are your children studying at intl class at TT PS?  Do you have any comment?  Thanks.

mis
mis

mis,

崇真小學有國際班?

Re: 有沒有深水

傻妺:
由一年級開始已經係,學費無記錯係around$2200,佢地同全英小都差唔多有中有英不是很好嗎?功課輔導的做法比去補習社好,因學校老師比較熟學校課程,故如經濟許可,我都會比個女直升
另荃灣的學校又考慮成點,my friend said kei wai (tsuen wan )is ok ,but as you said no native speaker is a problem,they have one chinese dict and one english dict,everyday have around 5 homeworks ,have you got any questions,i will see my friend this weekend during my daughter's birthday party .i can ask her what you want to know....

中文科首三個月用母語,其後漸進式採用普通話授課
英文科7節文法,是由基準試合格的華籍英文教師任教。2節英語會話及英語故事是由西籍教師任教。每週進行國際音標訓練。
數學科中、英課本各一
常識科中英語教授,用英文課本
資訊科技西籍教師任教
美勞科英、普通話或母語教授
音樂科一名西籍及一名華籍教師任教
中、英、數科,部份級別設種籽計劃,處理學習能力差異及提介資優潛能。

More detail info is found in http://www.ttpskg.edu.hk/news.htm#1 regarding their curriculum and focus.

Re: 有沒有深水涉崇真小學的家長?

namanyi/ simsim,

Thanks for yr kind info.

I plan to enroll TT kindergarten (international class) for my child.  Most likely, would like him to study at TT Pri School if possible.  That's why would like to learn more about TT Pri School.  Are your children learning at TT PS (intl class)?  Do they teach Chinese subject in speaking Mandarin ONLY, no Cantonese?  Per our understanding, they teach math & science in English, is it right?  How about other subjects and their teaching language during the class?  Do they speak English and Mandarin in the class, no Cantonese?

mis
mis

SIMSIM,

咁崇真又幾吸引.但係學費就貴左D囉.我同意功課輔導班好過去補習社.因為補習社重有無隱憂係人流雜.尤其係商場果D補習社.但功課輔導好似係家長義工負責睇住細路咋喎??     定係我收錯料呢?

至於荃灣基慧仍然都係我心中既選擇.但而家真係心大心細.突然又好想個囡讀英小.唉!!!!!!!!!!!!!真係為人父母甚艱難.暫時我都無咩想問住,有果時先煩你得唔得呀?????嘻嘻

多謝你.

simsim 寫道:
傻妺:
由一年級開始已經係,學費無記錯係around$2200,佢地同全英小都差唔多有中有英不是很好嗎?功課輔導的做法比去補習社好,因學校老師比較熟學校課程,故如經濟許可,我都會比個女直升
另荃灣的學校又考慮成點,my friend said kei wai (tsuen wan )is ok ,but as you said no native speaker is a problem,they have one chinese dict and one english dict,everyday have around 5 homeworks ,have you got any questions,i will see my friend this weekend during my daughter's birthday party .i can ask her what you want to know....

‹ 上一主題|下一主題