用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pui Ching 2004 - K1 Chat Room
樓主: JaferMaMa
go

Pui Ching 2004 - K1 Chat Room [複製鏈接]

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

唔知29/1家長日有否機會見到各家長?我見2:00-2:30pm,你們呢?

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

Alexismama, Brianchungmama, heilai, lulu0820....

乜你地幾個細路都係"愛"班架...?? 我仲以為淨係 Brian 同 Alexis 係一班添~~

喂...你地想知 YMCA d 乜就問我喇....我交咗超多學費響佢地度咯....兩間都係 (葵盛同油麻地都有玩), 孝彥絕對係個 "VIP" there la....(超反斗, 連阿嬸都認得佢喇...    )....我絕對可以扮哂代表 there ~~

所以我要糾正 Alexismama....Kwai Shing YMCA also got swimming class on weekdays ga.....不過多數d人鍾意 Sat and Sun ji ma....因為家長多數可以陪..

但葵盛個個我試過....佢地 swimming 個比例我唔多鍾意...因為雖然 leaflet 寫係 1:6 (YMT 係 1:8)~~但原來佢地係照收...有幾多收幾多...好似我上次孝彥學初一, 以為係 6 人一班, 原來佢係指導師同學生比例而言, 又因為我地係報 Sat, 所以人會多d...個次一班收咗成 16 人, 結果無錯係用咗三個老師, 但大家一齊學...你地想像下....咁每一個動作要輪 15 次先到自己...then 1 hour 學到幾多呢....???  :-x  :-x 所以我無再報, 寧願去番 YMT...佢地話 8 人一班就真係一班, 唔會好似葵盛咁~~ 而且我依家係同孝彥報閒日下午, 人仲少...佢依家一班 4 人咋....勁正~~   

不過又提大家少少嘢...若你地有興趣比小朋友學游水, 最好響 summer 之前一期開始學....因為 summer 有好多人都會學....又好多人只可以或 prefer Sat/Sun class...so 就超多人爭...我上年同孝彥就係咁報 summer Sat class (YMT YMCA)...你地知我要幾點開始排隊攞籌?  答案係 5:45am...!!!      :cry: 仲要係已經排 No. 6x la.....成條龍圍住 YMCA 排 N 個圈), 七點先派籌, 八點再開始按籌號報名...結果搞咗成個上午呀~~~ :cry:  :cry: Kwai Shing YMCA 都一樣....先讓舊生報, 之後新生就要排隊報....先到先得形式...若要揀 hot time (e.g. Sat/Sun) 就要早d "dam 鄧仔, 霸頭位"喇~~~

所以我奉勸大家若想學...可以先一期報, 因為非暑假時段係少d人報架, e.g. start in April/May, 一來個時天氣回暖唔會太涷, 二來 swimming pool is 恆溫....so the temp is OK ar...早一期學嘅好處係...到 summer 你地就可以"舊生"名義抽籌優先報名, 咁一來就可以早過新生, 二來唔駛排隊排餐死...以上係我用"腳骨力"同"汗水"去"餚"出嚟嘅心得~~~   

so if you mothers wish to send kids to YMCA, my 心得 is :

YMT YMCA (recommended):
1) swimming
2) Putonghua

Kwai Shing YMCA (recommended)
All day camps during holidays...佢地有個歷奇樂園..好好玩~~小朋友有好多體能活動...唔危險, 但又唔係淨係坐定定...有嘢學 (同人相處, 破解難題之類活動), 又有時有禮物送...又包飲包食 (因為 whole day)...間唔中長假期玩番一日半日都幾好架...each day about $200 only (in average)...我新年已經幫大彥報咗 lu....     

Alexismama:

你要唔要 Kwai Shing YMCA catalogue ar..I had a few ar...I mail one to you ar..??

To : all

1) 你地幾時搞吓 gathering ar...if 搞....can I join ga....??    

2) 希望你地今年去 picnic 唔係去九龍公園喇...嘻嘻..上年我地係去九龍公園 ga jar....    , 仲係齊齊響培正集合再坐旅遊巴去個隻....幾鬼大陣仗呀.... 再去怕悶死梁先生...哈哈~~    不過都係唔好寄望過高, 小朋友仲細, 佢地多數唔會帶得佢地去得遠架...

彥媽,

篇文又好長喎, 打左好耐呀   

1. lulu0820係下午班架, 我地搭到訕之嘛, 無分班ge   
2. 我知有weekday班, 但多數係weekend, 而且我唔放心比工人帶佢去學游水, 一定要自己跟先放心, 唱歌跳舞班就無所謂, 游水始終有d危險, 自己跟眼安心d。
3. 係呀,我都諗住早d比阿女學, 唔一定summer先開始, 反正佢地係室內泳池, 但都多謝你提醒        如果去ymt, 我要就時間, 去葵盛就近好多, 佢有無晚間課程, 如有我都可以考慮。
4. leaflet - 好呀, 你比我一份呀, 唔使寄啦, 你sat會唔會接henry, 如果會你比我老公啦, 佢會同alexis返學嘛, 一唔係你就train 下 henry, 叫佢比alexis啦, 我會同我老公講, 叫佢搵henry架啦   
5. 有gathering預埋你, 一定無問題啦, 老友, 我成日都見你架啦, 你唔好到時又話要出trip就得啦   

彥彥, Brian, Alexis Ma:
   我念今次旅行多數係 kowloon park, 哥哥 k.1 都係去lee 到!
彥彥 ma:
   希哥都響 ymac ymt 到學游水, 不過響 sun night, 佢地d煲冬瓜真的不錯嗎?我想佢地學, 因p.1 開始培正有教,但我不懂, 哥哥試過 一次要補考呀!   

彥彥, Brian, Alexis Ma:
   我念今次旅行多數係 kowloon park, 哥哥 k.1 都係去lee 到!
彥彥 ma:
   希哥都響 ymac ymt 到學游水, 不過響 sun night, 佢地d煲冬瓜真的不錯嗎?我想佢地學, 因p.1 開始培正有教,但我不懂, 哥哥試過 一次要補考呀!   

彥彥媽咪,

多謝你d情報,我囡囡唔係愛班嫁,佢係下幼望班,不過係到傾計都無分邊班打邊班,好傾咪得囖!

聽你咁講我都想早d同卓妍報游水,但有無話收幾多歲?卓妍係細女,要到八月先夠四歲.

Candice1128,

我見2:30-3:00pm,好似同小蕎媽媽一樣時間,如果就度既,飲杯下午茶呀?

Lulu0820

heilai,

哥哥要補考, 咁咪好唔開心囉, 我都識少少架, 如果有咩唔明, 睇下我幫唔幫到你。 考試係咪考拼音呀, 我估YMCA未必會考, 多數係教會話。

LULU0820,

其實再細D都可以學架啦, 不過我擔心ALEXIS太大膽會有危險, 所以想佢大D有少少危險意識先比佢學姐。

各位,

我地開個新TOPIC好唔好呀, 都好多POST係到, 同埋我地又有彥媽係樹, 唔好用2004 - K1呢個名囉, 大家有無意見。

Alexis ma:
   考試兩樣都考,好呀有唔識一於問你。

Lulu0820,

qk好像見3:00-3:30pm,我見完可以等埋你們呀!

Alexismama,

開個新TOPIC---good idea!

lulu0820..

其實好細個都有得學 swimming, but before 4 yrs old 係親子班.....我游水唔掂...so can't join...

響YMT YMCA 4 yrs old 要 start from 預備班... then 視乎小朋友能力...if OK, then can go to 初一, other 就 stay in 預備班 till 5 years old or 教練話得就可以升...我孝彥當日係上咗一期預備班, then 教練話可以升初二添呀    等我鬼咁開心..以為孝彥真係好掂...點知上期初二佢就肥佬 lu...要 lum 班...下星期開新班, 都係要上返初二.... :cry: 佢話因為佢唔可以閉氣游 15 secs wor...'

我幾鍾意 YMCA d swimming gar...becos it's very systematic...one level to another...好有 objective...

Kwai Shing YMCA got the same system as YMT YMCA, but 4 years old can start 初一 already...I dunno why but I think 冇乜分別..因為個小朋友係得幾多歲都可以跳班, 係唔得就一世都要 stay at that level....so it's fair ar.. 過到關又可以有張 certificate 同布章...好有 motivation ga...

Heilai:

the putonghua in YMT YMCA is quite good ar...I talked to her some times, 佢係北京口音...幾好...and experienced...佢仲叫我俾孝彥遲d上硬字班...改善佢執筆嘅 problem....又係用putonghua教架...我會約埋 Alexismama 一齊去報~~~  

Alexismama:

係呀...咁鬼死長....打死我喇.....哎...抖抖先...   

Oh...no..I won't take Henry to YMCA this Sat ar..becos I have to take Norman to attend N1 interview at 救世軍 wa...... No problem la...mail to you.... :

Alexismama:

補飛 here....

Kwai Shing YMCA got weekday swimming class...but no night class, only evening...latest 好似係 6:00-7:00pm something...仲平d添架...

各位,

我開左新TOPIC啦, 過去繼續傾過啦       

hi各位培正媽咪,
今日收到k1result,囝囝只係waiting,請問有無人知道入到機會大唔大?呢度有無媽咪都係waiting而有得入讀?我都知機會甚微,但既然有得wait,就算只係百分之一機會都叫做有機呀!

I was only informed by the teacher of PC that my son was accepted one week after the start of K2 class in another kindergarten.  Don't give up!

Candice1128,

我係3:30-4:00pm. 到時電話聯絡.睇

‹ 上一主題|下一主題