用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pui Ching 2004 - K1 Chat Room
樓主: JaferMaMa
go

Pui Ching 2004 - K1 Chat Room [複製鏈接]

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

Jafermama,

As we spoken before,  let jafer to Pui Ching should be your right choice.  Otherwise, you may not regain this golden chance.

Re: Pui Ching 2004 - K1 Chat Room

小蕎會讀下午班。

佢而家讀緊nursary - N1。
小蕎媽媽

JaferMaMa

點解你想Jafer repeat K1?佢而家已經係讀緊 k1 再轉培正?
小蕎是2月出世的,免強可以叫做大女。
小蕎媽媽

小蕎媽媽:
I live in Tsuen Wan too. (near MTR station) My daughter will attend PM class and she will go to school by school-bus.
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

Hi 小蕎媽媽 & JaferMaMa,

我都喺諗緊點揀, 阿囝而家讀大坑東讀得幾好, 佢又比較靜, 讀培正會唔會難適應呢? 會否易被忽略呢?

明天要作決定了!
該用戶已被刪除

小蕎媽媽 ,

My son was born in Dec 00, he is currently studying in Pui To K1.  He's a small boy in the class.  The only reason why I want to let him repeating K1this year is, being a big boy in a class, he can learn and perform better.

I still consider wheter to let him to repeat k1 this year as my son's teacher give me the very positive comments for Jafer (the overall performance of Jafer is in above average at the class).  In view of my case, can you give me some advice.

簽名被屏蔽

Jafer

你的問題與我的很相似,我自己都在考慮中,anyway,我都會買校服先。

小蕎媽媽

JCYL:

唔知我地兩個囡囡會唔會讀同一班呢?如果有機會可以見下面就好。喬喬都會搭校車,我估都會同一班車。你買左校服未?交左校車費未?我老公應該明日去交,希望佢可以攞到校車路線。
小蕎媽媽

Jafermama,

Yes.  I will let my son study at Kentville.  I show the school of Kentville to him last week and he says nothing.  I hope he enjoys 3 year of school life at there.  I think it is also hard for you to choose Pui Ching or not.

Hihi, Kammy:

你話仔仔依家響大坑東? 你係話大坑東幼兒園?? 我多口八卦吓係因為我大仔之前都係響大坑東幼兒園讀左一年 D 班先轉去培正讀 K1 架喎~~~ 我記得我地個年共有兩個小朋友(including my son)響大坑東轉咗去培正~~

小蕎媽媽:
I will go to the school tomorrow also. When will we know the class of them?
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

小蕎媽媽,JCYL,

My son will be in pm class of K1, I've already brought school uniforms and registered for the school bus. But I don't know which class he belongs to actually.   How about you two?

Hi 彥彥媽咪,

喺呀! 喺基督教服務處大坑東幼兒園呀! 咁啱呀!

你囝囝同另外個位同學仔都讀得開心嗎? 培正是否都是活動教學? 是否部份老師好嚴厲呢?

我仲 15 16 呀!

JCYL:

分班係要開學日先知架....

Kammy:

嘻嘻...咁就真係橋喇!!

我仔仔都好開心呀∼∼∼我好開心當日有機會俾我仔仔考得到入嚟∼∼呢度d老師好好架...我仔仔係屬於頑皮反斗型佢地都冇”嫌棄”佢,仲好好心機教佢架...睇見佢一日比一日識得多嘢我真係非常非常興奮哇∼∼

佢依家成日返嚟就唱歌仔俾我聽同講俾我聽同邊個同學仔玩架...   

平心而論,我會好suggest你嚟呢邊...我仔仔依家有個舊同學仔響大坑東讀C班,雖然我仔仔轉走咗,但我地兩家仲好有聯絡,呢位媽咪都話想幫仔仔出年轉出去讀K2而唔留響大坑東讀N3呀..佢話大坑東唔係唔好,但始終幼兒園同幼稚園係唔同focus,前者係全人發展,後者係學術培育,但係依家大部份小學都係以學術為主,咁以幼兒園淺d嘅syllabus 嚟講(因為佢地大部份時間係教導小朋友自理能力,創意等,呢d唔係唔好,咁即係代表其他嘢,e.g.認字等會相應學得較慢),咁第日升小學能否銜接得到就係一個問題喇...

我其實都鍾意活動教學,但除非我已立定主意俾佢以後行呢條路...否則我只會 limit 咗我自己的choices,所以我嘅意見係就算最終你唔揀培正都應去揀另一d”幼稚園”俾佢讀K1~~咁當然..睇你最終嘅objectives係乜喇,我就會因為想佢將來條路易行d而要佢逐d逐d開始”辛苦”少少...而唔係之前好開心,升小學就追餐死囉∼∼  

唔該曬妳嘅意見呀彥彥媽咪!

我諗我今日會去買校服同交D錢先.
該用戶已被刪除

Kammy:

我又好奇吓先...你住邊架?? 因為我見你寫牛池灣嘛~~~我一向住采頤架...所以對附近好熟架....我奶奶又住彩雲 N 年嘅...所以我一見有人住我地左近我都會八八...嘻嘻~~~       

仲有, 我仔仔依家有個同班同學就住響曉暉花園架...不過佢就唔好彩....坐校車係編咗落黃大仙線, 所以佢係頭站, 7:50am左右就要上車, 穿梭哂黃大仙, 樂富, 九龍城先返到學校....訓到暈咗~~

我地采頤就係跟將軍澳線, 所以係尾站...8:25am 先上車, 一上就返學校, 回程又係頭站~~勁正~~~~   

不過....我最近搬咗~~~而依家新屋係冇站.....要等下學年先有, 依家唯有希望下年唔好係中咗做"頭站"....唔係就又係要日日行大運咯~~~~     

Kammy 寫道:
唔該曬妳嘅意見呀彥彥媽咪!

我諗我今日會去買校服同交D錢先.

珮珮媽咪 :

我老公話校車路線未編好,最長時間是一個小時,每架車最少坐27人,頭頭開學家長可以一齊搭車。
小蕎媽媽
‹ 上一主題|下一主題