用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們選學校時會先考慮什麼先呢?
go

你們選學校時會先考慮什麼先呢? [複製鏈接]

1.  不論地點, 只要係 "好學校" 的, 就算要長途跋涉每天來回要各乘1小時都無所謂.

2.  先考慮同區的好學校, 避免要長途跋涉乘車返學.

我正為此而煩惱, 我將會為囝囝於9月份開始搵學校, 原本想選擇同區為先, 但有些媽咪會覺得好學校緊要過區域.

希望各位媽咪發表指點一下啦
   0    0    0    0

原文章由 mymelody2003 於 08-6-26 14:13 發表
1.  不論地點, 只要係 "好學校" 的, 就算要長途跋涉每天來回要各乘1小時都無所謂.

我正為此而煩惱, 我將會為囝囝於9月份開始搵學校, 原本想選擇同區為先, 但有些 ...

除非妳怕辛苦 否則當然 好學校 為首選
而且 好學校 不是妳想入就入到

囝囝九月升k2 定 k3 ?   如果囝囝九月升k3, 而家未有心水已經好遲, 因為九月要1st round交表.

通常1st step 要考慮報唔報直資 / 私校, 如報, 要留意個別學校派表收生時間, 如只報津校, 先考慮本區, 非不得已要誇區, risk會比較大.

早一年準備, 可留意心水小學是否有觀校, open day, etc.

原文章由 mymelody2003 於 08-6-26 14:13 發表

我正為此而煩惱, 我將會為囝囝於9月份開始搵學校, 原本想選擇同區為先, 但有些 ...

每個媽咪的選擇唔同,我自己第一係功課唔好太沉重,環境同校風好,仲要唔好太山長水遠,咁媽咪心儀那些名校,個小朋友要6:45上車返學,起碼50分鐘由九龍屋企才返到香港區的小學校,荃灣去銅鑼灣,有d父母都覺得無問題,但在我自己就萬萬不能,乘15-20分鐘校車己經係底線了。6:45上車,真係天未光就要搞佢返學,如果返全日返到屋企同自己放工都差不多了。這樣未苦了小朋友。

原文章由 rat 於 08-6-26 16:26 發表
每個媽咪的選擇唔同,我自己第一係功課唔好太沉重,環境同校風好,仲要唔好太山長水遠,咁媽咪心儀那些名校,個小朋友要6:45上車返學,起碼50分鐘由九龍屋企才返到香港區的小學校,荃灣去銅鑼灣,有d父母都覺得無問題,但在我自己就萬 ...

totally agree !

每個媽咪的選擇唔同,我自己第一係功課唔好太沉重,環境同校風好,仲要唔好太山長水遠,咁媽咪心儀那些名校,個小朋友要6:45上車返學,起碼50分鐘由九龍屋企才返到香港區的小學校,荃灣去銅鑼灣,有d父母都覺得無問題,但在我自己就萬 ...

你有你的看法
除了香港,九龍城,九龍塘區外
世上那有 校風好 升中派位好 又不須山長水遠
若果有的話
報章又怎會有270人爭10個 油天 位
唔通所有人都是住在附近

又想佢讀得開心,但一般傳統名小學都好大壓力(子女和父母),有時自己區又未必有好的小學,又或者有較好的,數目又少,有d家長就會搏下跨區.
不過呢個遊戲太難玩,我9月就要開始了.
苦了父母,特別是媽咪.

原文章由 loy211 於 08-6-26 17:38 發表
又想佢讀得開心,但一般傳統名小學都好大壓力(子女和父母),有時自己區又未必有好的小學,又或者有較好的,數目又少,有d家長就會搏下跨區.
不過呢個遊戲太難玩,我9月就要開始了.
苦了父母,特別是媽咪. :naughty ...

所謂有壓力 才有進步
有些家長就為了不用煩
送子女入讀一些 有一條龍的 一般小學
結果是否真的不用煩?
值得深思

你個想法是對的,但數字有問題,由"荃灣去銅鑼灣", 搭校車(如有),應該要更早

1)最重要係知道子女的質數,搵間合適其讀書能力的,千萬不要把不肯勤奮的學生,去讀勁俗的學校,幫人墊底,多數會在挫敗中成長。2)地點,有人拾車前後兩小時。我認為用這些時間讀書好過,校車中沒人管,昜學到不良行為。                                                                     3)家境&家長,可付出多少金錢和時間去配合子女。

I'll definitely choose "好學校", but if it needs to travel long distance(1 hour or more), I would see if I can move nearer to the school.

1.環境同校風好...
2.功課唔好太多...
3.考慮同區的好學校, 避免要乘車返學

我的首選會是校風好, 其他都無所謂.  

由於我和老公的工作地點和時間的關係, 在亞囡上幼稚園前已打算要亞囡長途跋涉上學, 所以亞囡由兩歲開始已經每日由東涌到銅鑼灣返學.

今年第4年升K3了, 她很習慣長途跋涉, 而且亦很習慣多功課(她所讀的學校算是很多功課的), 她從未說過很辛苦或很攰, 所以我不擔心她要長途跋涉會很辛苦.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原文章由 yuenwa 於 08-6-26 19:58 發表
我的首選會是校風好, 其他都無所謂.  

由於我和老公的工作地點和時間的關係, 在亞囡上幼稚園前已打算要亞囡長途跋涉上學, 所以亞囡由兩歲開始已經每日由東涌到銅鑼灣返學.

今年第4年升K3了, 她很習慣長途跋涉, 而 ...

這樣才是為子女著想
銅鑼灣的學校 確比東涌學校好,這是不爭的事實
家長只要不嫌辛苦 子女日後自當明白

.................

小朋友年幼, 我會選擇就近的學校. 可是......最近的學校是最難派位的學校.....

醒目開學勳章

Agreed !!!

原文章由 CWLC 於 08-6-26 20:33 發表

這樣才是為子女著想
銅鑼灣的學校 確比東涌學校好,這是不爭的事實
家長只要不嫌辛苦 子女日後自當明白

係...所以每個選擇都唔同,定義都唔同。絶無又要馬兒好又要馬兒不吃草,有人鐘意跨區找名校、好學校,有人鐘意找同區評風好的小學,真係唔通所有人都是住名校區在附近,所以係要自己做父母決定,每個父母都係為自己子女好,無論點選擇,子女日後自當明白,難過有父母選一間三四流小學比自己小朋友讀,這是不爭的事實。

原文章由 rat 於 08-6-26 21:40 發表

係...所以每個選擇都唔同,定義都唔同。絶無又要馬兒好又要馬兒不吃草,有人鐘意跨區找名校、好學校,有人鐘意找同區評風好的小學,真係唔通所有人都是住名校區在附近,所以係要自己做父母決定,每個父母都係為自己子女好,無論 ...

其實 好的學校 也十分難爭
經常 數百人爭10個位
如 培正小學 就是800人爭30個位
若考入 我認為其他也不成問題

原文章由 CWLC 於 08-6-26 21:53 發表

其實 好的學校 也十分難爭
經常 數百人爭10個位
如 培正小學 就是800人爭30個位
若考入 我認為其他也不成問題

哈....今年,出年都應爭崩頭,今年每班減兩個位(官津),出年唔知會唔會再減,我有朋友叩官少...連聲都無....幼稚園校長話"凍過水",因為真係唔係太多位淨。而且今年太多人HOLD住幾個位,好似私學咁,仲未叩完,官津位就無咁快放手。出名D的學校下下超幾陪至幾十陪..................有小學話如果真係要所有官津行小班,佢地隨時一級收少廿幾三十人。大班30-35人左右,但小班政府主張係25人。
‹ 上一主題|下一主題