用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅雨下幼稚園應有任何特別安排
go

紅雨下幼稚園應有任何特別安排 [複製鏈接]

今日出門時未知紅雨, 帶個仔返到幼稚園被告知冇學返, 要帶返個仔走. 請問幼稚園在紅雨下的守則如何, 應點安排?
   0    0    0    0

唔係ma.........

我照俾佢返, 點解要走呀? 我要返工, 冇人揍咁點? 所以我今日都照帶個女返學

返到學校/上堂途中 紅雨, 學校都唔可以叫你走o架 .... 要留係 安全地方o麻 ...

當天文台發出黃色、紅色或黑色暴雨警告信號時,家長應否讓子女上學?根據教統局的指引,若果紅色或黑色暴雨警告信號發出時,學校將會停課,學生應留在家中;但當信號發出時,學生已在上學途中或已在上課,則應繼續留校,直至情況安全為止。家長並應留意電台或電視台對有關學校及公開考試安排的公布。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6069/rainstormpamphlet.pdf

[ 本文章最後由 jolo 於 08-6-27 11:42 編輯 ]

多謝指教. 我對間幼稚園都幾失望, 原來琴日教育局根本冇宣佈過停課, 但校長就話教育局已經宣佈咗停課, '勸籲'家長帶番個仔走, (其實我個仔都冇機會入到學校範圍) 就算我堅持留低個仔都冇堂上, 學校只會睇住佢. 可能呢d就係選擇讀私立幼稚園要承擔既風險, 學校對教育局既指引唔清楚, 執行混亂.

原文章由 jolo 於 08-6-27 11:30 發表
返到學校/上堂途中 紅雨, 學校都唔可以叫你走o架 .... 要留係 安全地方o麻 ...

當天文台發出黃色、紅色或黑色暴雨警告信號時,家長應否讓子女上學?根據教統局的指引,若果紅色或黑色暴雨警告信號發出時,學校將會停課,學生 ...

My son's school begins at 08:45 everyday and the headmistress made an announcement yesterday right after the red signal was issued.  She asked all the teachers and students stayed in the classroom and had the lesson at usaul.  However, she also let the parents choose to stay or bring the kid back.  Of course, all of us chose to stay.

原文章由 Thomas1 於 08-6-27 12:05 發表
多謝指教. 我對間幼稚園都幾失望, 原來琴日教育局根本冇宣佈過停課, 但校長就話教育局已經宣佈咗停課, '勸籲'家長帶番個仔走, (其實我個仔都冇機會入到學校範圍) 就算我堅持留低個仔都冇堂上, 學校只會睇住佢. 可能 ...

醒目開學勳章

原文章由 Radiomama 於 08-6-27 23:22 發表
My son's school begins at 08:45 everyday and the headmistress made an announcement yesterday right after the red signal was issued.  She asked all the teachers and students stayed in the classroom and ...

My girl's kinder also has similar arrangement.

但係,我囡囡學校話呢d指引是for小學,唔關幼稚園事.所以全部係紅雨發出後才到達學校門口的,全部要帶返佢走.

原文章由 jolo 於 08-6-27 11:30 發表

當天文台發出黃色、紅色或黑色暴雨警告信號時,家長應否讓子女上學?根據教統局的指引,若果紅色或黑色暴雨警告信號發出時,學校將會停課,學生 ...

但係咁大雨點走呢?  除非自己駕車啦!  我就唔明學校怎可以有這樣的安排?   點解唔"嘈"校長呢?   如果係私立幼稚園就更加要出聲,學校行政不進則退,要以學生為本啊!

原文章由 csyma 於 08-6-28 12:43 發表
但係,我囡囡學校話呢d指引是for小學,唔關幼稚園事.所以全部係紅雨發出後才到達學校門口的,全部要帶返佢走.

AGREE

原文章由 Radiomama 於 08-6-28 13:36 發表
但係咁大雨點走呢?  除非自己駕車啦!  我就唔明學校怎可以有這樣的安排?   點解唔"嘈"校長呢?   如果係私立幼稚園就更加要出聲,學校行政不進則退,要以學生為本啊!

...

好彩果朝都唔算太大雨, 但我真係好嬲, 比2千幾蚊學費換來一肚氣!  我已放棄再'嘈'間學校, 反正你明知間學校唔會有進步, 我都費是再聽校長既冷言冷語. 以學生為本? 佢話大家立場唔同啫. 不過我真係替間學校可惜, 比d行政拖累......

原文章由 mic2006 於 08-6-28 15:43 發表
AGREE

醒目開學勳章

原文章由 Thomas1 於 08-6-30 15:03 發表
好彩果朝都唔算太大雨, 但我真係好嬲, 比2千幾蚊學費換來一肚氣!  我已放棄再'嘈'間學校, 反正你明知間學校唔會有進步, 我都費是再聽校長既冷言冷語. 以學生為本? 佢話大家立場唔同啫. 不過我真係替間學校可惜, 比d ...

邊間學校呀﹖O甘都得﹖要人帶返個小朋友走﹖好離譜姐﹗

點會唔關幼稚園事??

熱帶氣旋及持續大雨幼稚園及日校適用的安排

在上午八時至十時三十分發出紅色或黑色暴雨警告信號,上午校及全日制學校應繼續上課,直至正常放學時間為止,並應在安全情況下,方可讓學生回家。

當日發出紅色暴雨警告信號已經過左八點,應該要繼續上課,如果係我一定會投訴囉!!

其實我真係百感交集, 我好鍾意間學校既課程, 但行政就....聽講間學校o係南區都幾出名, 仲賣好多廣告添, 學校名就個別話你知啦.

咁答都得 ???
咁 ~ 幼稚園係咪教署 管 ??? 剩係小學先教署理 ???
咁 ~ 教署指引佢唔駛跟 ???
如果係我, 一定會叫學校 問清楚先.......

原文章由 jolo 於 08-7-3 14:28 發表

咁答都得 ???
咁 ~ 幼稚園係咪教署 管 ??? 剩係小學先教署理 ???
如果係我, 一定會叫學校 問清楚先....... ...

會唔會間幼稚園又係私立幼稚園呀? 我覺得教育局都比幾多彈性私立幼稚園, 唔知教育局對家長投訴有任何機制跟進? 可能由社署管轄d非牟利團體辦既幼兒園比較有指引跟循.

咁答都得 ???

會唔會間幼稚園又係私立幼稚園呀? 我覺得教育局都比幾多彈性私立幼稚園, 唔知教育局對家長投訴有任何機制跟進? 可能由社署管轄d非牟利團體辦既幼兒園比較有指引跟循.

咁答都得 ???

會唔會間幼稚園又係私立幼稚園呀? 我覺得教育局都比幾多彈性私立幼稚園辦學, 如果收到家長對幼稚園既意見, 唔知有咩機制跟進呢? 可能由社署管轄d非牟利團體辦既幼兒園比較有指引跟循.

我女間私立都吾係咁la! which school呀?影衰晒!

原文章由 idy926 於 08-7-3 18:55 發表
我女間私立都吾係咁la! which school呀?影衰晒!

你好彩o羅, 我就嬲足2年, 我都想知jolo間幼稚園o係邊區, 學校名就費時講啦. (我間o係南區)

點解想知我囝囝讀邊間幼稚園呀 ??
我間, 跟足指引, 回校途中/返到去先掛, 係唔駛走o架 ..... .. 前排流感停課, 亦好聽政府話, 照開俾有需要學生返學.... 係非牟利教會幼兒園....
乜幼稚園 係 教局管o既咩 ??? 我搵 d 指引, 同幼兒園/幼稚園所有資料, 都係教局個網搵到o架 .....

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=916

[ 本文章最後由 jolo 於 08-7-4 10:41 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題