用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水埗德貞小學校風和程度
go

深水埗德貞小學校風和程度 [複製鏈接]

深水埗德貞小學校風和程度

因本人打算小兒統一結果不滿意,便投孝此小學,因此小學十分近本人居所,請大家給一点意見。

Re: 深水埗德貞小學校風和程度

我相信佢哋嘅校風都幾好,因為我上次去交留位費時,見到啲學生都好有秩序,有個男同學因跑快了兩級樓梯(但都真係唔係好快),個老師都即時喝止,所以我覺得佢哋間學校都幾嚴,但我唔知佢哋嘅程度係點,我只知瑪利諾嘅前校長已被佢哋聘左做顧問,用以提升啲學生嘅英語水平,咁我覺得間學校都幾有上進心,所以我覺得都讀得過.

有次去附近既中心報名(大約今年3月倒),我同老公咁arm經過德貞校門口。見到D家長帶小朋友回去,原來當日是親子遊樂日。

我地只不過在門口裝下,有個嬸嬸竟然邀請我地入內,仲話唔緊要既好開心架。

又唔係趕時間就入去睇下,環境唔算特別大,但比我感覺都幾乾潔,嬸嬸拿住個噴壼幫小朋友清潔手手。

個嬸嬸話你地可以企到看活動,佢仲走左去叫校長過黎。。。我好意外個校長(修女)竟走來同我地握手,仲好有誠意叫我地留低看。

仲問我們有無小朋友,住得近嗎?可以帶埋佢落黎玩LA。
活動中見到佢地玩得很投入,家校同心   

呢D就係叫做熱誠,我亦彼校長同工作人員既態度所感動。

ballen:你説交留位費,請問你的小朋友是否決定讀此小學。

It is quite good school but please be reminded the secondary section is only for girls.

faicc 寫道:
ballen:你説交留位費,請問你的小朋友是否決定讀此小學。

我個女喺自行分配學位時已抽到津校,所以無諗住讀喇,但係呢間學校畀我嘅印象真係唔錯.

我囝囝出年小一,這間學校是我心儀的私校,想請問interview是怎樣的?難考嗎?可否告知我.  Thanks!

slm_mom,

考德貞應該唔會好難考的,但實際考啲咩,我就真係唔係太清楚,因為我問返我個女,佢就十問九唔記得,真激死,但我諗大概會考畫畫,同問返幅畫嘅問題吧,因為當我哋去報到時,個修女問我哋有無帶顏色筆.你只要叫個仔當去玩就得架喇(最緊要有笑容,一定要出聲,唔識唔緊要,啖定係佔好多分的),因為我個女都係當玩遊戲的,佢呀一啲壓力都無架.

Ballpen,

Thanks for your info.  我最驚佢唔出聲和講"I don't know"

煩惱與繁忙的時候開始啦................

slm_mom:
我姪女讀緊小一,以我所知,它今年開兩班,每班25人,小一用小二的英文書,常識,數學有中英文兩本書,程度都幾深,校風都ok的,因為中學是女校,所以女仔多過男仔.

請問有沒有人知道以往德貞男孩畢業生多數派去那一間中學?

請問女仔多數派邊間中學。

唔該

Mayc,

唔該哂, 我諗程度深之外功課都幾多, 咁你姪女讀得辛苦嗎?  不知道她幼稚園讀邊間呢?

slm_mom:
我個姪女都算乖,佢好肯做功課,成日在學校小息,午飯後做晒d功課,放學後又自願去補習社溫書,所以都無話好辛苦,不過上次測驗英文差幾分合格(我諗幾深的),學校話考試如果主科唔合格會留班 她讀的幼稚園是活動教學的,功課並不多!
聽講話女仔好多會派上智英文書院  

Mayc,

你姪女真乖,相信她啲成績遲些一定會好好啫.  將來如果我囝囝可以係咁就好啦............   

Thank you.

我的小朋友派了塘尾道官小,真不知好不好給他讀,因我兩夫婦都要工作, 此小學是半日,而德貞是全日制,而且放學後有補習班,請大家給一些意見。
‹ 上一主題|下一主題