用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請做各位家長和老師給意見
go

請做各位家長和老師給意見 [複製鏈接]

請做各位家長和老師給意見

請問大家意見,由於小女同一位親戚的兒子讀同一班,有次在家長會中和班主任請求可否盡量將他們分開些座不要座在附近,怕他們會有鬧交,其實呢位親戚個囝都好“白厭”,所以對老師作出要求,盡量避免連親戚都無得做,但我知道班主任原來是呢位親戚的奶奶隣居,所以之前想講好耐,應該講定不講好,但最後我都講了,因為我相信做得老師應該知道什麼叫做私人保密,只不過那麼簡單,只要佢自已安排一下便未事,但可惜呢位老師居然同呢位親戚講番我曾經有呢個請求,整到呢位親戚對我有了少許意見,我覺得呢老師的口得十分之差,對事處理的手法完全錯的,只不過那麼少的請求全都講給人聽,我心中已覺得對呢位老師大大失去了信心,怕如果我再將我的請求佢全都一一講給呢位親戚知,可再讓她八卦多幾次。我想去教育署投訴又怕老師對我小女不利,我應該點做才對?

Re: 請做各位家長和老師給意見

個老師講番出黎冇錯唔係咁

王國長老

呢個老師當然係大口左D,唔應該講番出黎。
唔好介意,我覺得一開始都唔應有呢個要求。小朋友返學,除了學習課本上既知識之外,亦都要學習點同其他人相處。男仔大多都係比女仔"百厭"的,你只知親戚兒子"曳",但其他男仔可能更"曳"喎,點跟得到咁多?我覺得反而應教自己女兒應該點做,女仔多比較聽話的,別人孩子管不了,只有向自己孩子著手吧!

麟媽媽,m1m1sam
好多謝你地意見,m1m1sam我沒有同老師講佢“白厭”只不過在心講。其實好幾個家長都應同,但單是我,曾經有次可以睇佢地上堂,整堂課只有佢同令一位女同學響到嘈,其實我早已經在我女兒著手,但是個小朋友成日都固意整我個女,我叫個女避開佢,佢又來過,都唔知點算?無辦法呢,鬼叫人家識老師咩!

好多謝你倆的寶貴意見!

幾年家長會之中,我只對老師說自己小朋友周身郁,多野講而怕騷擾其他同學專心上課,如有這情況,亦可要求調位,避免其他家長有怨言才做。

因為我覺得現做做老師已有很大工作量,及有更多更困難的事情要面對。小孩相處,男與女總有這些情況出現,難保一年半載後,或小學畢素時,他們的友情很好也不定。相信親戚日後也會明暸的。

‹ 上一主題|下一主題