用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想同仔仔睇 "心理醫生", 有冇好介紹 ? ...
go

想同仔仔睇 "心理醫生", 有冇好介紹 ? [複製鏈接]

想同仔仔睇 "心理醫生", 有冇好介紹 ?
   0    0    0    0

原文章由 Man^o^ 於 08-6-24 22:24 發表

乜事要睇?

你個仔有幾大個, 我個仔有睇心理

原文章由 Man^o^ 於 08-6-24 22:24 發表

因為仔仔好抗拒寫字, 今日職業治療師同佢 last test, 發現佢所有小肌問題都正常, 但係叫佢寫字, 字體仲衰過一年前 (一年前佢小肌比同齡遲左 3 年), 好唔願意寫, 好多藉口, 寫字速度亦比一年前慢, 冇咩心機, 有 d 似讀寫障礙, 但實際又好似唔似..........等等, 職業治療師發現佢比其它小朋友有 d 唔同, 但係又講唔出係咩, 只係話, 佢一定有其它存在問題, 不過唔 confirm 係咩, 多數係心理方面, 而且今日我同樣見過佢學校社工, 大致都係話仔仔比同年齡小朋友有 d 唔同..............等等, 呢句說話我係補習老師, 興趣班老師口中都聽唔少, 究竟係咩, 冇人答到我, 我都覺得同佢見下心理醫生應該有幫助, 因為仔仔之前自己都有提出過

原文章由 SandraLo 於 08-6-24 22:39 發表

乜事要睇?

anna_gigi,

我仔 8 歲半, 可以 pm d 資料俾我嘛 , thanks !

原文章由 anna_gigi 於 08-6-24 23:27 發表
你個仔有幾大個, 我個仔有睇心理

原文章由 Man^o^ 於 08-6-25 00:31 發表
因為仔仔好抗拒寫字, 今日職業治療師同佢 last test, 發現佢所有小肌問題都正常, 但係叫佢寫字, 字體仲衰過一年前 (一年前佢小肌比同齡遲左 3 年), 好唔願意寫, 好多藉口, 寫字速度亦比一年前慢, 冇咩心機, 有 d 似 ...

會唔會做智能心理評估啱d ?

我個仔係睇政府醫生,不過你可以問政府醫院精神科詢問處取私家醫生資料有地址,電話,價錢,睇下幫唔幫到你

原文章由 Man^o^ 於 08-6-25 00:34 發表
anna_gigi,

我仔 8 歲半, 可以 pm d 資料俾我嘛 , thanks !

原文章由 Man^o^ 於 08-6-25 00:34 發表
anna_gigi,

你應去找臨床心理學家..他可以給你多方面意見, 是讀寫困難還是心理因素等

一年前仔仔係政府做過智能, 讀寫, 專注 test, 亦都見過心理學家, 最後發現小肌問題, 轉介左去醫院職業治療, 一年後職業治療師發覺仔仔小肌已經達標, 但係好怕寫字, 迫佢寫佢好求其, 出晒界, 好慢, 所以懷疑讀障, 又懷疑係心理方面大影響 d , 因為政府個邊一年前已經 close file, 依家要等職業治療師同個邊傾下, 睇下可以安排仔仔再 check 多一次讀障或見多次心理醫生, 我怕又要再排期, 又唔知要等幾耐......... 坊間心理學家係有好多, 但係真係唔知邊 d 會信得過, 仔仔暑假後已經 P3, 我唔想浪費一分一秒, 因為只會再打擊仔仔既自信心...............

原文章由 SandraLo 於 08-6-25 21:38 發表

一年前仔仔已經係政府做過讀障, 專注, 智能 TEST, 亦都見過心理學家, 最後發現小肌問題, 轉介左去醫院做職業治療, 一年後發現仔仔小肌已經達標, 但係佢好抗拒寫字, 字體好核突, 好慢, 好求其, 職業治療師懷疑讀障, 不過又覺得心理因素影響大 D, 因為政府個邊一年前已經 close file, 所以職業治療師要再 contact 個邊可以幫我 d 咩, 可能會再同仔仔測試讀障或見心理學家, 不過要等.........唔知要幾耐, 我唔想漫無目的甘等, 因為仔仔暑假後已經 P3, 再等只會繼續打擊佢既自信心, 所以想搵過信得過既心理學家 (私人)幫佢..............

原文章由 SandraLo 於 08-6-25 21:38 發表

原文章由 Man^o^ 於 08-6-26 01:10 發表
一年前仔仔已經係政府做過讀障, 專注, 智能 TEST, 亦都見過心理學家, 最後發現小肌問題, 轉介左去醫院做職業治療, 一年後發現仔仔小肌已經達標, 但係佢好抗拒寫字, 字體好核突, 好慢, 好求其, 職業治療師懷疑讀障,  ...

咁近城隍廟....... 點解唔揾Dr.T?
‹ 上一主題|下一主題