用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 請問有冇人1st round 15分便入到聖方濟各
go

請問有冇人1st round 15分便入到聖方濟各 [複製鏈接]

我亞囡09年9月便入小學, 我只心儀這間學校, 但我不是住這一區, 請問有冇小朋友今年1st round 15分便考到.
   0    0    0    0
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原文章由 yuenwa 於 08-6-24 20:52 發表
我亞囡09年9月便入小學, 我只心儀這間學校, 但我不是住這一區, 請問有冇小朋友今年1st round 15分便考到.

Why you only like this school?
My daughter is now K2, can you share with us
the good side of this school? Many thanks!

yuenwa,
I got it.

原文章由 yuenwa 於 08-6-24 20:52 發表

原帖由 yi 於 08-7-8 18:21 發表
yuenwa,
I got it.

Hello yi,

我在另一個chat 內看到有些家長說, 在第一輪自行收生遞交表格到學校時, 有些學校是會收取學生的profolio的, 而家長為了表示誠意, 交表時亦會帶同小朋的profolio.  請問聖方濟各會否收取學生的profolio? 我是否需要為亞囡預備profolio?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

hi, yuenwa,
I don't know whether 聖方濟各會否收取學生的profolio, but I didn't prepare at that time.

聖方濟各在第一輪自行收生遞交表格時是不收profolio的。我上年遞表時都有預備,但她們說因為是計分所以不用參考profolio。但預備定也可於有需要扣門時遞交。我女兒是今年1st round 15分便考到.
:evil: :-D Don't Worry; Be Happy 8-) :tongue:

Dear Yi and chupok,

很感謝你們的回應, 亦給我很大鼓勵.  祝福你們的和其他家長的小朋友在這學校有個愉快的學年.  亦希望明年大家一齊能在學校見.

yuenwa, 謝謝你的祝福。:)
Good luck! 一於明年見!

:D :D :D :D

My daughter was also 1st round 15 marks got in P1 now.  We did not prepare anything as the school did not accept any. Releax and take your girl to school for site visit.  This will give her a good idea of how P1 is going to be.  My daughter did not like to move on to another primary school when we found out that we were accepted, as most of her K3 classmates were not allocated any sits.  Also the is the primary section for their kindergarten so natually most of her classmates move on to the primary section.    .  It was not until June when most of her classmates were know after the "lucky draw" that they will all be moved on that she accepted the fact that she must move on.........:loveliness:

想問如果挿小二班(明年), 吾知有冇機呢

有冇人知呀

are you live in same district? or other district?

我吾係灣仔區架

我今日一早就去交表, 本來我的如意算盤係一早揍亞囡返學, 然後大概8:30到學校, 但到了亞囡學校, 比亞囡個同學仔媽咪捉住幫佢填表, 搞到9:15先到, 我前面有已有3-40人排隊.

但最後我係排第14號, 可能有好多人都準備好文件, 尤其有d係父母在大陸, 由祖父母申請的小朋友.

幫我登記的那一位老師, 年紀像5-60歲, 請問是一位怎樣的老師? 在我之前, 她就是處理一個由外公申請的個案, 不過那位外公沒有帶齊文件, 很勞氣的在擾攘, 但那位老師仍很平和的向那些外公解釋.  當時我覺得, 我的選擇是沒有錯了.  真的希望1st round便成功.

想問下佢既入口係米要係堅尼地道入架..

little_cy,

係堅尼地道入.

咁皇后大道東個到呢.... 吾入得?? 因為我諗住By hand拎portfolio去挿班!  吾該曬.
仲有呀, 有冇人知道有冇挿班架

你可以在合和中心上17樓, 然後在堅尼地道出口外, 向右面金鐘方向行, 便會到達.

吾該曬, 咁想請問行大約幾耐到呢
原帖由 yuenwa 於 08-9-28 09:43 發表
你可以在合和中心上17樓, 然後在堅尼地道出口外, 向右面金鐘方向行, 便會到達.
‹ 上一主題|下一主題