用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無由細到大都係讀 IS小朋友既家長
go

有無由細到大都係讀 IS小朋友既家長

我好想俾我小朋友讀 IS, 等佢學到好既英文, 但好多家長都話 IS 學生好 OPEN, 女生一定細細個就化妝, 着低胸短裙咁. 請問有無家長既小朋友由細到大都讀 IS, 請指教.

[ 本文章最後由 florencewongpy 於 08-6-25 21:12 編輯 ]

who say that? go to check what happening in IS and local school before believe those people!  

I think it's to the certain extent true. I do see this 女生一定細細個就化妝, 着低胸短裙咁 in my son's IS (he's in primary but I see gals in secondary like that). But I think this is 'unique' to IS only becos they allow students to do this on school days. If local school also allow this policy, then I'm sure this would be found in local schools too. If you look at the local teenagers in HK during holidays !

This is actually a phenomenon  among teenagers !
Also, it very depends on the family education !

Ruby
原文章由 NLai 於 08-6-27 02:20 發表
who say that? go to check what happening in IS and local school before believe those people!  

簽名被屏蔽

I suppose you can visit the school and talk to the student / staff.

There is an English Church also have some student and evangelist from ICS and CAIS.

But WHO can predict the future of a child? Perhaps even within the same school will have variation! And the appearance only reflect one side of true.

原文章由 reneeleung 於 08-6-27 13:26 發表
其實有咩方法可以接觸多d IS學生呢? local school就真係容易d.
我都想响決定讀咩學校之前認識多d, 唔好道聽途說.

原文章由 reneeleung 於 08-6-27 13:26 發表
其實有咩方法可以接觸多d IS學生呢? local school就真係容易d.
我都想响決定讀咩學校之前認識多d, 唔好道聽途說.

小女由小學至中學都是讀 IS 的. 當然, 中學部的高年級的師姐偶爾會扮下靚回校(free dress day), 但仍只限於淡裝...因校規上已有清楚的指引 - 包括: 服飾, 飾物 和打扮. 違規者除不得進校外, 還會有一定的處分....  至於小學生的打扮和行為(個人覺得)更比一些本地學校的學生來得純真.

所以, 正如選擇本地學校一樣, 不同的學校有不同的校規/要求甚至該校的教學宗旨 - 都會影響該校的學生表現... 選校時除考慮該校的口碑外, 也可親身前往該校參觀加強了解... 一般都可預約參觀;如你不嫌麻煩, 也可嘗試在放學時到心儀的學校睇睇, 一d真我表現最清楚了.

你所提及既,我相信唔係剩係IS獨有.
隨街睇下D"open"後生仔女,
有幾多個local school,有幾多IS,
自己觀察下就會知.

原文章由 florencewongpy 於 08-6-24 18:20 發表
我好想俾我小朋友讀 IS, 等佢學到好既英文, 但好多家長都話 IS 學生好 OPEN, 女生一定細細個就化妝, 着低胸短裙咁. 請問有無家長既小朋友由細到大都讀 IS, 請指教. ...

回覆 #6 225333 的文章

好同意你的說法, 其實我已經參觀過D 學校, 亦都打算會等 D IS STUDENT 放學, 睇下情況, 請問你小朋友讀那間 IS, 介意 PM 給我嗎? THANKS

回覆 #1 florencewongpy 的文章

But honestly, is this really an issue ? Dress up or even make up is just a lifestyle, it does not mean that they are bad in discipline or behavior, right ? Sometimes I just find the rules of local schools not sensible. I was in the band 1 local school and we were not allowed to use more than two clips on our hair ! Also, of coure no piercing in the ears ! But I really don't think these rules make sense and have positive effect on our thinking, discipline and behavior !

回覆 #1 florencewongpy 的文章

But honestly, is this really an issue ? Dress up or even make up is just a lifestyle, it does not mean that they are bad in discipline or behavior, right ? Sometimes I just find the rules of local schools not sensible. I was in the band 1 local school and we were not allowed to use more than two clips on our hair ! Also, of coure no piercing in the ears ! But I really don't think these rules make sense and have positive effect on our thinking, discipline and behavior !

簽名被屏蔽

回覆 #1 reneeleung 的文章

人講你就信啦? 話哂自己小朋友第一條路, 我勸你都係去D Local school & IS 門口睇吓, 又或者約學校參觀同傾吓. 睇吓自己心中把尺去到边. 就算 local 都有分私立, 直資, 公立, 中文 或英文主流. International school 都有分英制, 美制, 澳制, 加制, 日制, 本港式國際 etc... 每間IS 對學生都有吾同規定. 能在此一既而言. 你小朋友仲細, 可以有D 時間去唸吓.

(1) 千祈唔好因為想小朋友英文好,而選國際學校。國際學校同本地學校好多方面都好唔同,例如教學方式,課程,等都與本地學校唔同,家長要考慮學校整體係唔係自己想要的。另外,校內文化,同本地學校都唔同,孩子的喜好,話題,都會同本地學校的孩子唔同。你接唔接受小學生聽 rock n roll?你抗唔抗拒孩子同印度人或黑人做朋友?教育係 "一籃子" 的,讀國際學校,英文的確會好 d ,但係亦會為家庭帶來西方文化,這是部份香港傳統中國人家庭未必想要的,家長要三思,免得到時覺得失望。

(2) 首先,OPEN 的定義係乜?係唔係已被假設為 "負面" 的?我自己眼見的,在公開場合有 "不恰當行為的" 都以本地學校學生為主。其實香港本地學生,一點都唔係咁 "乖",吸煙,飲酒,有男/女朋友,甚至性行為,未婚懷孕,犯刑事法例等。教孩子正確的德育,要靠父母身教,"養不教,父之過"。

(3) 國際學校無論老師和學生都愛 "討論",在課堂上有時難免討論得面紅耳赤,學生不會因為老師的身份而不感挑戰他的論點,老師亦不會因為身份,而視自己為絕對正確。相熟的老師和家長,也不會尊稱對方為 Mr X 或 Mrs Y,叫 first name 就好了,少了生疏,多了親切。這又算唔算係 "open"?

(4) 至於班內的秩序,亦不是外間誤傳的混亂。小學生一般活潑,但老師大都有他們控制班內秩序的自家手法。當然,能否 "搞得掂" 每個孩子,要看老師和學生夾唔夾。但我見的,是孩子們大都很安定的聽老師講課,不守秩序的孩子,一定會被老師罰。中學部,亦從來未聽聞,有如 youtube 上流傳,本地學生粗口 "問候" 老師的經典事件。那間學校較 "open"?

(5) 化妝,衣著問題,其實要睇你點睇。我自己在加拿大美國住了多年。我看見的是,即使是鬼妹仔,都唔係個個化濃妝,穿迷你裙低胸裝。唔好以為電視或電影見的就係大多數。反而,化濃妝,穿迷你裙低胸裝的,在放假時旺角銅鑼灣滿街都係,有高中生,有大學生,似乎係本地學生為主,不見得都係來自國際學校。

(6) 其實,有很多 "唔好的事" ,都唔知點解,被講到都會出現在國際學校。其中,有 d 係人云亦云,亦有 d 係被 "有心人" 顧意中傷。我想講的,係國際學校唔係一般人傳的可怕,唔好講到學生好似野獸一樣。以小學生為例,我就覺得我們國際學校的孩子,比本地學校的孩子更單純,更有赤子之心。其實,壞孩子好孩子無處不在,還是教好自己孩子如何面對和處理問題,不要與壞份子同流合污,這才是積極的做法。

[ 本文章最後由 almom 於 08-6-28 15:17 編輯 ]

My dear,

What is your query to study in IS? Discipline or academic ?  IS is not just a school for English study.

My personal beleive it that if the school meet your expectation.  

Yau Mum

我個世侄由細到大都係讀IS, 今年佢12歲了. 眼見佢好乖, 有禮貌, 着衫好平實, 好斯文(t-shirt, 長褲, 牛仔褲, one-piece長裙), 長頭髮(每次見到佢都係梳馬尾或孖x).  我相信父母管教/身教係重要的, 所以千祈唔好道聽途說.

我姨生讀o左國際學校3年,平時見佢都好乖好有禮貌,媽咪比佢d功課又肯自動自覺乖乖做晒, 仲好鍾意"目弟"課外書, 我都想個女學o下佢

我仔仔由幼稚園到依家升Y8,佢d同學個個都好乖,不論男或女。女仔12歲個個好斯文,未見過佢地化妝,外國同學仔都一樣!
反而我朋友d女12歲已經有買 lipgloss eyeline 之類。有d仲話要電髮、染髮。呢d可能係佢地貪靚,又未必會係屬於 open.
咩學校都好,都會有好學生與壞學生,睇父母身教o者!

簽名被屏蔽

Hipuppy & garon,

Do you mind telling me which IS the kid is in?
Thank you so much.

加拿大國際學校......但聽講宜加好難入

原文章由 Anise 於 08-6-30 13:37 發表
Hipuppy & garon,

Do you mind telling me which IS the kid is in?
Thank you so much.