用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 04 劍鳴幼兒書友fun club
樓主: ianmami
go

04 劍鳴幼兒書友fun club [複製鏈接]

Re: 有無bb今年9月入劍鳴幼兒/稚請進

tannytam,
我打算開學前around August先去醫生果度,o甘D資料會比較update,eg身高同體重.

花仔媽咪,
間間我都有聽過similar incidents (including KM同我考慮左好耐的另一間nursery),所以既然兩間都有,我唯有諗其他因素,eg.透明度,KM的老師聽唔少家長講會主動contact佢地,傾番小朋友的progress同嚮學校的情況whereas另一間我考慮的nursery,老師同家長的communication比較少,since I put a lot of weight on this,我最後都選劍鳴.

至於大力捉住小朋友隻手,真係睇你點睇喇,Personally,我認為on certain occasions係可以justified,嚮學校同嚮屋企有D唔同,嚮屋企可以慢慢同小朋友傾,嚮學校有其他小朋友,老師唔可以stop everything and spend 10分鐘去同小朋友傾,有D比較out of control的小朋友係需要少少"force" (not "violence")去制止佢,小朋友係要有人驚先得o既,唔係點解明明自己識游水彈鋼琴都要叫人教先教得掂?如果D小朋友俾老師捉住手都仲鍾意返學,that means無問題啦,但如果小朋友抗拒返學,就有D唔妥,不過你親眼睇到個心唔舒服都好正常,你如果真係接受唔到,就唔好勉強,始終每個人的expectation都唔同.

貢獻勳章

danielboy :

請問你心目中另一間nursery係邊間???

TANNY
我想入你呢個會呀, 麻煩+埋我個名丫
你register 未 ? 我有野想問你

Hi tammy
我又好耐冇入來啦。    多佐好多KM friend.
開心做人啊!

Hi tammy
我同琳琳係play mat 內影既相有冇笑死妳呀,我有好多hobbies, 打麻雀,唱K, shopping, eating, more more.
你同仔仔係米已經買埋書包同圍裙啦、其實一班有好好幾多人呢?我問老師問都唔清唔楚,我覺得如果細B學大B所學既野,咁,做細B都冇所謂啦。

tannytam 寫道:
cheungcheung,我記得你好liki 打ma 雀係唔係.... 同bb一齊sleep係張mong 床內影過相:)....  我bb11月上堂啦... 仲有好想miss lee教tim. 唔知ok 唔ok 呢...  如可以同你一班就好啦...
開心做人啊!

bignose 寫道:
hello!! 好耐冇見呀.  jon jon幾好嗎?
我仔仔今年底都會返km nursery.
希望佢都enjoy學校生活

tanny
有咩km料記住話我知.  你係我地隊長呀.

Agree Agree.    
開心做人啊!

Hi Cheungcheung, bignose, 我唔係物野隊長大家以後係書友仔啦..     多d 分享下心得...

registered list

name - class - bb 歲數 now
danielboy - am - 25個月
tannytam - am - 19個月
phoebe (daughter: Casey) - am - 26 個月
陳師奶 - am - 25 個月
心心 - am - 18個月

HELLO

tanny

please added 琳琳 - 18 months in our name list.
開心做人啊!

name - class - bb 歲數 now
danielboy - am - 25個月
tannytam - am - 19個月
phoebe (daughter: Casey) - am - 26 個月
陳師奶 - am - 25 個月
心心 - am - 18個月
jbama - am - 19個月

name -                          class - bb 歲數 now
1. danielboy (daniel - boy)- am - 25個月
2. tannytam - (ian - boy) -  am - 19個月
3. phoebe (Casey - girl ) - am - 26 個月
4. 陳師奶                                       - am - 25 個月
5. 心心 (naoki : boy)              - am - 18個月
6. cheungcheung (琳琳 / girl ) - am - 18個月
7. jbama (jasmie : boy)        - am - 19 個月
8. bignose (ansel : boy)        - am - 19個月

CHEUNGCHEUNG, 個度165包左有書包1個, 鞋袋1個, 通告袋1個, 仲有圍kwan 一條. 佢地話如買多一條圍kwan 要hkd60 我可能買多一條啦...同佢地king 過好似一班 min有8 到 10 個bb 啦... 希望有緣同你地一班.   

Hi Leader Tanny

咁; 8-10個學生都唔錯呀、妳知唔知仔仔讀邊班呀,等我同老師講下先得,我好期待琳琳快D返學,ian(妳仔仔個名?)平時有冇返playgroup ? 我琳琳自從返playgroup人活潑佐,冇咁怕醜,佢好想學野,我自己覺得,雖然佢只講倒10個8個單字,但平時好多野講,但我唔知佢講乜,我諗返學會好好多,我D朋友話細路一返學就學曉講野呀。
開心做人啊!

cheungcheung & all, 今日同李小姐check 過原來一班最多21人. 仲有佢地係分小組上, 一班有 2 - 3 小組.  1個老師最多照顧7 - 8 個小朋友.

佢地已收生大約70%先係9月上堂之後如此類推, 佢地12月係最後一班小朋友join.  佢地會先3班全開之後入學的bb再join入唔同班同唔同組別.

km 8月底有一家長會, 佢地會係7月出信通知我地呀.  

LOVE
咁即係我join 果時係最多人既時候

CHEUNG CHEUNG
你上次話612 IN, 你即係IN 左未呀?
好想同你個女一班, 陰陽協調

心心, 你講得無錯係join的時間好多人一齊ka 啦.

Tanny
唔該妳詳細info.

心心
我係今年三月interview,聽日返playgroup經過交留位費,好呀,我同老師講一齊一班啦,咁,妳係米已經交佐費啦,請通知我同邊位老師講呀,妳仔仔叫Naoki。

Love
妳都已經報佐讀KM.
開心做人啊!

cheungcheung
我仲未交留位費架, 星期六先去交
你幾多號返學呀? 27/11 定1/12
naoki 1/12 開始返wor, 會唔會同一日?

tannytam 寫道:
Prema, 我bb住采頤, galaxia 係唔係星荷名居

tannytam,

Hello!
我都係住采頤ga ,我仔Andrew就25months!

其實我報左"張祝珊幼兒園",諗住出年再考幼稚園!
但有時又心大心細,想轉其他幼兒園

劍鳴係咪好好ga.....     
thanks!
‹ 上一主題|下一主題