用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Einstein Never Used Flash Cards...
樓主: aknchan
go

Einstein Never Used Flash Cards... [複製鏈接]

我諗你誤會 ,係佢自己好鍾意讀書,佢好細個已經自己學寫字,我好小迫佢要做咩,就算佢D興趣班畫畫,跳舞,彈琴,英文都係自己話要學,我成日都同佢講唔想學就要同我講,佢 係因為小朋友炸嬌個種,成日要我陪佢讀,我從來無迫佢一定要識咩,佢今日唔識唔明我都唔會話佢,米第2日再學,我之前都有講.
佢每日玩的時間重多過讀書,佢吸收得快唔通佢問我我唔教佢?同佢講媽咪唔教,等第時老師教 ,我又從來都唔想佢讀名校(不過我老公話都要比佢試下),因為我都唔想佢有壓力咁多功課做,我set時間表比佢係要佢從小到大要有紀律,我又唔想佢天黑至拎D書出黎睇,我買親作業比佢佢自己偷偷地一陣做哂,而且佢早上溫書係溫半個鍾休息半個鍾睇卡通或玩之後再溫,因為我知小朋友唔可以集中精神咁耐,佢由細到大求知慾都好強,咁做父母唔通唔教?反而有D父母成日話唔想比壓力仔女所以由佢地,我覺得係佢地比藉口自己唔想教,因為無咁好耐性同心機,小朋友吸收幾多同想學幾多唔係由我地決定,係由小朋友決定,而佢程度去到邊亦唔係由我決定,我淨係知我個女一D壓力都無,有時重要我叫佢玩玩具,唔通小朋友叻D就一定係父母比壓力佢 ?我反而覺得係個女比壓力我,而且我每次教佢新野我都會問佢想唔想學,佢想學我至教,D英文字係佢自己串,我唔會要佢串邊個邊個,係佢自己睇書問我咩字跟住自己串,之後自己寫响簿到.計數佢自己最鍾意,自己成日出數比自己做,我係佢媽咪唯有從旁幫佢鼓勵佢,佢想知咩學咩就教佢,唔通咁都有錯?見到人地小朋友叻D就段定一定係家長迫佢比壓力佢?所有野唔好淨睇表面就用自己直覺去話人,我成日都係咁教我個女.
小朋友D心理書我睇好多,因為我以前教幼稚園,我好注重個女心理狀況,我成日都同佢傾計想知佢開唔開心,如果我比壓力佢我就要佢參加D咩比賽或考試啦,但我就係唔想佢學野係因為要比賽或考試,所以佢彈琴跳舞老師叫佢報我都話唔好,佢去面試學校時我重同佢講老師問野佢唔識都無所謂唔緊要,佢見完後有D野佢唔識我重同佢講無所謂,但佢自己就同我講好想快D讀小學,問我幾時可以再去見.每個星期六日我都唔比佢溫書同佢去玩,我又從來都唔會去買D咩教材去迫去要學或跟住學,我係用身邊的事物或就地取材去教佢,等佢自由發揮,屋企D書全部都係佢自己睇左想要我至買,我又從來都無期望佢要大個做咩,我成日同朋友講佢大個只要做個正直同有愛心的人就得,嘩!如果咁都叫比壓力佢或迫佢我真係覺得

原文章由 aknchan 於 08-7-21 15:30 發表

Have you every wonder whether your kid is feeling the pressure? I believe the crying is a tell tale sign.

The books uses "FLASH CARD" merely as ONE example on how today's parents are hurrying their ...

[ 本文章最後由 BBR 於 08-7-24 10:10 編輯 ]

I have absolutely no intention to criticize your parenting style/skills. Believe or not, I agree with most of what you wrote in your last post.

In your previous post on 08-7-18 10:26, you mention 'the child cried ...' RIGHT AFTER a long passage on "what and why you need to DO MORE while in kindergarten when it is less busy...". The only logical conclusion would be the child cried because of the workload. So, thank you very much for clearing up your story.

You are probably the envy of all parents on this forum with such a bright and eager to learn kid. If the kids asked to be taught, parents should support and teach them.

I am not an advocate of all play and no work. Infact I believe play and work balances each other out. My only concern is how some modern parents preaches this 'speed up their kid's learning to give them an edge in life' type of thinking, like asking children to memorize the whole multiplication table before they understand what addiction/subtraction means.

我唔係前言不對後語,係因為我費事打字,所以簡短咁講,因為我認為父母唔應該一味比D咩dvd/cd/教材佢地自己攪掂,而係要同小朋友一起去學,我話我教定佢D野係因為佢見到表姐D書同功課好有興趣,於是我就教定佢,但佢學唔學到我從來無迫好,學到當然高興,學唔到我亦無所謂,佢 係因為佢成日做咩都要我陪佢,但我有家務做又點可以分分鍾都陪住佢. 佢吸收左幾多我米教幾多,我一路都係話佢唔識我米第2日再教,如果佢宜家P.1的作業都識做,咁上小學就唔駛咁辛苦,因為我就係唔想佢因為趕課程而迫自己去吸收,宜家其實唔係父母比壓力,係香港D教育際度同課程比壓力小朋友,考得唔好就迫轉校留班.
不過我本身都覺得應該要有適當壓力比小朋友,不過係等佢讀小學時,如果唔係佢大個點面對社會,只會係溫室長大經唔起風浪,因為我親眼見到朋友個女由細到大佢都無比壓力佢讀書,讀得好唔好都無所謂,跟住個女月讀月差,淨識玩,唔聽父母話,成日覺得父母唔明白佢,佢真係好開心呀,從來無思考自己前途,現在F.5等放榜,但佢都唔知自己想點,學校又唔搵,話要做暑期工,做左幾日就話辛苦D同事唔好唔做,佢阿媽同佢講唔想讀米做野lor,佢又話唔係,叫佢溫書佢話對住本書想 ,lee D就係無壓力下生活的大多數青年樣子,佢童年至青年時期係生活得好開心,不過我諗佢之後個幾十年唔知重開唔開心?可能佢要浪費好多時間至明白出面的社會,至知自己浪費左好多時間
我唔講得咁明白係唔想比人誤會以為我响到哂野,因為我主要係想講父母多D時間陪小朋友學野,唔好咩都叫工人攪掂,我小朋友識咁多野係因為我同先生都花好多時間,我地兩個都用唔同教法,我先生就用活動教學,而我就要佢坐定定學轉心,因為有時小朋友太活動教學的話就好難轉心去做一件事,(因為我試過自己都用埋活動教,點知佢就只是玩)因為我自己覺得學坐定定轉心都係好,開始時5分鍾,跟住慢慢加落去,現在佢可以半個鍾了,你付出幾多至可以收穫幾多.

[ 本文章最後由 BBR 於 08-7-26 08:37 編輯 ]

原文章由 awah112 於 08-7-25 13:53 發表

每個人既家庭背景都唔同,所以要體會到香港家長同小朋友要面對好大壓力 ...

awah112,
你講得好啱就真~!!
其實有邊位父母唔想為子女好架? 只係每個家庭背景需求/資源/情況都不一樣.
個人認為, 只要父母認真考慮了自己的情況+認識不同的教學方法之後, 選定某些合自己家庭需求,自己做得輕鬆+bb開心的方法都會是好方法!

其實就蒙特梭利/<<Einstein Never used Flash Card>>/以下我介紹的書,所提出不玩字card, 不予壓力, 不過早要求子女做什麼什麼的... 提出所有幼嬰兒學習都應以日常生活中快樂地遊戲中不知不覺地去學習等等... 一樣要求很大量的親子時間, 更加需要配合日常生活的點點滴滴學習機會, 需要極多與大自然的接觸.父母需要付出更加時間,愛心. 其實更加難做得好!
我非常深信aknchan喜歡的方法絕對比不斷填鴨式的方法更好,這是一個不爭的事實!!!

可是,像亞wah112所講一樣, 女兒家庭背景的關係, 所以我選擇了用字card教她中文字, 有時她不喜歡, 可能一星期也教不到3個字! 我又選擇了yr baby can read跟女兒一起看, 每天不會超過15mins! 又, 遇上她不喜歡/ 沒心情/ 沒時間...一個星期可能也看不到一次!我認為這是完全沒有壓力&在非常愉快的情況下才進行的.
就我家的情況, 我就是沒有找到比字card更好的方法, 於是了解多一些不同教育法的主張理念, 看這2本書也是希望了解一下有沒有自己未能想到的負面效果, 經過深思以後,我依然認為在絕大部份輕鬆遊戲的時間當中, 加入less than 1%的時間用字card, 看yr baby can read 沒什麼大不了啫!所以堅持自己的睇法去做. 家長何不輕鬆一點, follow yr own heart呢?!~

elefant話齋: 唔可能日日去動物園睇動物㗎,最好兩樣都做...
我同意呀! 不過其實我都盡量日日同bb去接觸大自然架! 動物園最多1-2個星期就去一次,而家差不多天天帶她去沙灘玩or游水, 去下畫展, 去下兒童遊樂場, 去下公園玩石頭, 睇下雀仔都可以一日! 佢細細個開始, 我帶佢開開下車夠鍾食奶,就落車在沙灘的大草地飲奶嘞! haha
大家都有有道理的地方, 又何必咁執著呢? 無論為子女做d咩, 點教法, 其實都可以好輕鬆, 好開心架啫!!

如果喜歡<einsten never used flash card>呢本書, 都可以看看以下呢本, 睇來也可以提醒自己不要太沉迷, 太執著於某一教學方法

同時:
"用咗有效 不要太興奮
用咗冇效 不要太灰心
冇用過 不要內咎 以為自己冇盡責"
.... 是對的!!

<<讓孩子的大腦動起來: 最科學的聰明育兒法>>
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010266448

內容簡介top
走出腦力開發的迷思  右腦開發?皮紋檢測?嬰幼兒學外語?在台灣,任何事情只要打出「不要讓你的孩子輸在起跑點」的廣告,就算收費再昂貴,父母們仍是趨之若鶩!但是卻從來沒有人停下來問一下,這些廣告或課程的科學證據在哪裡?大家以訛傳訛,使得父母們成天馬不停蹄的帶孩子去參加各種訓練或測驗,痴心的以為這就是對孩子好,卻不知這樣的盲從不只是勞民傷財,更可能壓縮了孩子真正的成長空間!   在本書中,洪蘭教授將針對坊間各種似是而非的大腦潛能開發和學習論調,提出各種科學證據,告訴父母,什麼才是真正幫助孩子大腦發展的正確方法,以及這些說法的謬誤在哪裡,幫助父母走出腦力開發的迷思!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-7-25 17:21 編輯 ]

其實有邊個父母唔想仔女開開心心讀書,有邊個想一早就要小朋友寫字串字,但香港教育制度係咁你可以點?D幼稚園課程月黎月深,一早就要佢地寫字串字認字,小朋友鍾意做就話無問題,但我見好多小朋友真係做到喊,我地做父母可以點?唔通真係下下都送去外國讀咩,米為有迫佢地記 ,到佢地讀小學,你又驚佢讀唔到好學校(因為宜家真係好多黑學生,驚仔女學壞),讀到好學校但功課測驗多到不得了,咁你話唔比佢早D學定D野唔通到小學時晚晚同佢溫到12點1點?宜家小朋友讀書真係好慘,真係為讀書而讀書.
其實唔係每一樣教材都arm每一個小朋友,要睇個小朋友受邊樣,重要成日都換下方式教令佢唔好生厭

這兒的討論好發人深省, 想起教育改革, 想到緊張兮兮的家長(包括自己), 又想起自然學校的老師, 學生與家長, 大家不妨再多聽多看.

原文章由 aknchan 於 08-7-21 15:30 發表

Have you every wonder whether your kid is feeling the pressure? I believe the crying is a tell tale sign.

The books uses "FLASH CARD" merely as ONE example on how today's parents are hurrying their ...

Totally agree!! If one's learning experience is  unpleasant, his will lost the interest and motivation in learning. What will happen then yrs later? How the child will be?

最緊要係點同小朋友溝通,我同個女溫書讀書時,我重來唔會同佢講溫書讀書,因為咁講佢就會覺得唔係一樣樂趣,我通常會話同佢一起睇書,寫字,玩遊戲,大家一起做,唔識千萬不要 ,米佢就怕左,教仔女可以用好多方式,將學習變成一種樂趣咁佢自然鍾意,吸收都快D,我從來唔覺得佢學多D野就等如比壓力佢,因為我係一路用方法令佢自己想學多D野,佢自己想學的話咁就唔會感到壓力或抗拒,好似佢學琴咁,之前佢話要學,學學下佢又無心機,於是我就同佢講如果真係唔想學就唔好學,但我叫左佢表姐上黎彈琴比佢聽,佢見到人地D手指彈得好快D歌好聽,於是佢又學人咁彈(當然唔知彈咩),問我好唔好聽,我話好好聽,但你想彈得好聽就要聽老師點教你,你可以自己作歌比自己彈,於是佢就响5線譜寫音符(當然又係唔知寫咩),但我都讚佢,因為我覺得小朋友有想像力係一件好事,唔好理做得好唔好(因為唔可以用大人標準去睇小朋友),我地做父母都要鼓勵佢,例如我有時又會同佢玩接字,我串apple佢就接e字,一路咁玩,有時我又扮唔識等佢幫我接,咁佢就會好開心,有時我又接一個佢唔識的字,佢就會問咩黎,咁我就順手教佢串 .
我自己本身從來無買咩教材用黎教佢,我會用周圍的材料去教佢,因為講真你買咁貴教材,但可能幾個月後就無用,或者佢已經無興趣,有時一張廢紙我同佢一起剪剪貼貼都玩好耐,從中又可以教佢廢物再用同環保,比佢知要珍惜身邊每一樣佢有的野,所以佢好小要買玩具,以前就成日 要買玩具, 自從我教佢可以將畫完的畫冊再用黎做勞作,或者將一D油完的公仔書又可以剪出黎做圖畫,厠紙筒又可以做公仔,我會同佢一起玩,到唔要我就要佢放落廢紙箱,咁無形中又教曉佢環保同用身邊的事物都可以玩得好開心,唔係一定要買玩具.因為以前成日買玩具,屋企多到不得了,佢開始唔識珍惜,樣樣都玩下唔要,宜家佢開始識咩叫愛惜.
所以我個人覺得係你點教小朋友同用咩方法可以令佢吸收多D同自願學多D,而唔係成日話佢重細唔想比壓力佢而教小D,因為唔只書本上佢要學,係自小要教佢養成好的品行同好的學習態度,有這兩樣佢自然就會鍾意學習,但這些係教材未必教到,係要父母身教,這是我個人的見解.

[ 本文章最後由 BBR 於 08-7-29 16:31 編輯 ]

BBR,

請教你幾歲開始教小朋友認字, 讀書??

上年K2開學時,差1個月4歲

原文章由 kwanaty 於 08-7-31 14:52 發表
BBR,

請教你幾歲開始教小朋友認字, 讀書??

This thread is getting a little off topic lately but does raise a number of interesting points.

Regarding the original topic, how parents attempt to hurry intellectual development in kids, this is waht I would really want to say:

Education industry is HUGE business.

People in the industry KNOWS that every parent wants to help their kids at best they could. These parents are willing to spend time and money on anything that they think will give their kids an advantage.
Scientific studies are being misinterpreted, bent and exaggerated by marketing people to simply sell products.

Remember the "Mozart Effect" ?
How study shows that students who listens to Mozart do better on IQ test?
Education industry people tells you how listening to Mozart can enhance your baby's brain?

Guess what when other scientists try to repeat the test?
While many failed to repeat the test, those who succeed found out that the Mozart Effect only last for a very short period of time and helps to improve score on a small portion of all the question on an IQ test (spatial related problem)!!!
Also, it needs not to be Mozart. Perhaps listening to "鄧麗君" works as well or even better.

Many of these so called modern education methods / tools / toys / kits / programs (including flash cards but not limited to) simply does not work or work as well as they say.

Babies who can "do math equations" with flash cards does not mean they understand what it means if they cant apply the skill on another context. Don't you see all these kids who memorize the whole multiplication table but struggle on WORD PROBLEMS in math?

You might argue that I am not so stupid to pay for these things:
All my flash cards are home made and cost me nothing.
Flashing only takes very little time and I have nothing better to do.
Then, I'll say go ahead, flashing is for you.

After all, it's every parent's own decision on how to educate their child.

PS: The competitive but crazy HK education system and how parents are 'force' to put pressure on their kids to do more, in my mind, is a totally separate story.

原文章由 awah112 於 08-8-1 20:58 發表
天天帶小朋友去沙灘玩,游水,去下畫展,去下兒童遊樂場,去下公園玩,睇下雀仔,咁妳女兒一定健康快樂,恭喜

希望啦~~  
因為慶幸我們住在夏威夷, 我又是一個full time 媽媽, 幾乎一出門就有這些天然資源嘞~~
你家在加拿大, 應該都比香港情況好多了?!
動物園是買了年票, 也去了好多次了, 所以bb而家識講嘅嘢, 好多都是動物名or動物叫聲

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-8-1 21:21 編輯 ]

原文章由 awah112 於 08-8-1 21:26 發表

而家住香港,出年可能去其他國家,等太太年尾去一轉加拿大再決定......

阿仔大咗一定返加拿大,想讀乜都得,唔洗爭呀,唔係我點會咁老定。

咁你兩個仔仔咪要成日轉學校?
為人父母, 唔係擔心呢樣就到第二樣架啦,
一樣唔老定得去邊呀?!

最緊要係個小朋友想唔想學同你用咩心態比佢學,我比小朋友學好多野係因為佢肯學同吸收得好快,我係真係為想比佢學知識而教佢,唔係因為讀書而讀書,所以D老師成日叫我比佢比賽D咩我都會拒絕,因為我唔係因為要比賽而要佢學知識,而佢亦去過好多地方,我地會成日上山頂行山,去disney land, ocean park, 游水,去踏單車,去公園同遊樂場玩同旅行.....基本上星期六同日我地都會同佢去玩,因為我覺得每一樣野都要平衡,唔可以只係玩或只係讀書.
因為我都講過,小朋友要學幾多吸收幾多唔係父母話事,父母亦唔好成日話想小朋友開心所以由佢,寧願比佢玩多D,但可能小朋友想學呢?因為父母覺得佢玩開心D所以唔教喎,相反如果小朋友唔想學唔係佢情度的知識但父母又要迫佢學咁只會做成反效果,唔好因為見到人學跟住又迫自己小朋友學,而家唔識唔代表將來佢就無成就.
有個好好例子我個朋友好唔鍾意食洋蔥,於是佢個仔比佢影響下都唔食,但佢從來都未食過,只是媽媽成日同佢講唔好食,好難食,於是佢一見到洋蔥就怕,有一次佢黎我屋企食飯,佢唔知係洋蔥食左落口,之後話好好味問我咩黎,我話比佢聽係洋蔥,跟住佢同我講完來洋蔥咁好味. 好多時父母將自己的思維放左落個小朋友到,覺得玩就最好,小朋友唔肯讀書就覺得無所謂,但點解你地唔用D方法令佢喜歡學習,令佢覺得學習都係樂趣,相反點解父母過份的要求小朋友學個樣學li樣令小朋友覺得學習係一種痛苦. 希望各位真係要睇清楚自己小朋友究竟需要咩而唔係你覺得佢需要咩而比佢玩多D或學多D或自己覺得這樣教好而漠視小朋友的真正需要.

我完全係贊成小朋友要响愉快的環境學習才是正確的

[ 本文章最後由 BBR 於 08-8-2 00:07 編輯 ]

你地就好啦,响外國,仔女讀書無壓力,又唔駛爭學位,我都想過比個女去外國但老公唔比

原文章由 awah112 於 08-8-1 21:26 發表

而家住香港,出年可能去其他國家,等太太年尾去一轉加拿大再決定......

阿仔大咗一定返加拿大,想讀乜都得,唔洗爭呀,唔係我點會咁老定。

‹ 上一主題|下一主題