用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2008-2009升培中家長Chat Room
樓主: saiyeest
go

2008-2009升培中家長Chat Room [複製鏈接]

Band 3 student 中 不能夠升上培中, 我聽到有去鄧鏡波,五旬節, 有一個反而去左沙田英中-循道衛理,但有一個去左余振強。

原文章由 imycheung 於 08-7-8 15:30 發表
Congratulation!!!
想問吓band 2 student 中 不能夠升上培中的會去什麼學校?
今年是否男生考band 1 英中 多過女生?

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-7-8 11:04 發表
多謝各位關心,
我和Kathy仔仔都順利升培中啦。真係好開心。

saiyeest

恭喜晒! 2位都如願以償, 恭喜~恭喜!
[img][/img]

DoReMi媽媽,

多謝晒!真係好開心。亦祝願其他小朋友也能入讀心儀中學。

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-7-8 17:58 發表

恭喜晒! 2位都如願以償, 恭喜~恭喜!

原文章由 saiyeest 於 08-7-8 16:29 發表
今年男生考band 1 英中是多過女生, 我識個七個考band 1 英中都是男生。

Band 2 生大部份今年都可以升培中, 我知道考250都可以升到

囝囝那班有個考26x都能上培中, 但考240那個就上不到.
今年很多都出了外面的名校, 如皇仁, DGS, 華仁, 德望.

入名校的其實多是他們自行考入定係抽獎時報第一位?
原文章由 KathyKwong 於 08-7-9 12:24 發表

今年很多都出了外面的名校, 如皇仁, DGS, 華仁, 德望.

原文章由 fatkk 於 08-7-9 13:18 發表
入名校的其實多是他們自行考入定係抽獎時報第一位?

我所認識的都是自行收生時入了.

我識的都應該是自行收生入,因為統一派位都選培正。

阿仔話有1個LaSalle, 1個WYK, 1個英皇, 1個聖保羅男女, 1個民生, 1個沙田循道衛理, 1個DBS。佢數埋都唔少人。

原文章由 KathyKwong 於 08-7-9 14:17 發表

我所認識的都是自行收生時入了.

吓, 240都上不到培中, 我無諗過喎, 仲諗住所有250內的都能上培中, 咁咪唔係全部Band 2升培中啦, 有的Band 2 都要離校。

怪不得那天有些女同學哭得好厲害,唉!

原文章由 KathyKwong 於 08-7-9 12:24 發表

原文章由 saiyeest 於 08-7-9 14:41 發表
吓, 240都上不到培中, 我無諗過喎, 仲諗住所有250內的都能上培中, 咁咪唔係全部Band 2升培中啦, 有的Band 2 都要離校。

怪不得那天有些女同學哭得好厲害,唉!

...

所以個隨機編號很重要.  但都有很多女仔派去band 2尾和band 3的學校!

咁咪好好彩, 應該阿仔個隨機編號唔係好差了。真係好險。
怪不得好多女仔派不到培中啦。
但如果佢地選校正確, 無理由派得咁差。
阿仔個班2個女仔離校,
但成5-6Band 3男仔要走。
一個Band2男仔竟然派到英皇。

不過這都是命運的安排。

原文章由 KathyKwong 於 08-7-9 15:29 發表

所以個隨機編號很重要.  但都有很多女仔派去band 2尾和band 3的學校!

Dear saiyeest/KathyKwong,

Thank you for your information. It is very useful for our P.5 mummy.

有一年聽到考13x 都不能上培中, 很怕 band 1生會under 13x. 今年考240那個上不到. 有沒有名次較前也上不到的?

saiyeest 照您阿仔話唔少人出了外面的名校, 所以有more seats to band 2 student. right?

原文章由 saiyeest 於 08-7-9 15:35 發表
阿仔個班2個女仔離校,

不過這 ...

我個囝就不是太清楚自己班的同學派了去那所學校, 只是多聽到很多人都說升到培中, 但他有2個同班的friend就派到別的學校.

I think so

原文章由 imycheung 於 08-7-9 15:52 發表
Dear saiyeest/KathyKwong,

Thank you for your information. It is very useful for our P.5 mummy.

有一年聽到考13x 都不能上培中, 很怕 band 1生會under 13x. 今年考240那個上不到. 有沒有名次較前也 ...

那兩個朋友,他們都是Band 2嗎?

原文章由 KathyKwong 於 08-7-9 15:54 發表

我個囝就不是太清楚自己班的同學派了去那所學校, 只是多聽到很多人都說升到培中, 但他有2個同班的friend就派到別的學校.

今年要多少分才穩入band 1呢?係咪主科及常識都必須A呢?
原文章由 saiyeest 於 08-7-9 15:56 發表
I think so

Band 2 派到英皇,他必定有<特異功能>,是嗎?
原文章由 saiyeest 於 08-7-9 15:35 發表
阿仔個班2個女仔離校,

不過這 ...

90分
不要按Grade,
因為你到86分便是A, 我相信你5, 科科86分今年也是Band 2,
我認識的Band 1, 科科90 分以上, 聖經要攞99-100分。
其實好多Band2聖經都over 95分

原文章由 fatkk 於 08-7-9 15:59 發表
今年要多少分才穩入band 1呢?係咪主科及常識都必須A呢?

, 我都不明白, 但那位小朋友是阿囝同班同學,又冇特異功能或奬項,都好意外佢會考到英皇。

除非那位小朋友佢講大話啦。

原文章由 fatkk 於 08-7-9 16:02 發表
Band 2 派到英皇,他必定有,是嗎?

我個friend話可能係博到跨區罕有位, 又或是英皇少了人'簡'?而且中西區band 1位是多的...he is very lucky!
原文章由 saiyeest 於 08-7-9 16:21 發表
係, 我都不明白, 但那位小朋友是阿囝同班同學,又冇特異功能或奬項,都好意外佢會考到英皇。

除非那位小朋友佢講大話啦。

他是自行收生時入的, 因英皇冇跨區位俾統一派位。

原文章由 fatkk 於 08-7-9 16:47 發表
我個friend話可能係博到跨區罕有位, 又或是英皇少了人'簡'?而且中西區band 1位是多的...he is very lucky!
‹ 上一主題|下一主題