用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直 資 「 一 條 龍 」 拒 直 升 惹 爭 議
樓主: alicechan2006
go

直 資 「 一 條 龍 」 拒 直 升 惹 爭 議 [複製鏈接]

DGJS 之所以全部直升 DGS 係所有既學生都付合學校既學術要求.讀唔上既都一早轉校.

原文章由 yukico 於 08-6-24 23:27 發表
據知DGJS是全部直升DGS

有教無類---鮮魚行就真係有教無類, 但你估 "何 太" 會否俾佢女兒就讀, 查實社會上都有好多野都有佢既最底要求, 即使附合最底要求,亦唔代表你所想的可以做得到,唔係樣樣講惡就OK.想問何太一聲, 约它日佢女兒長大到社會工作, 她的同事,老闆及朋友都要因佢的某D個人原因而事事遷就...
safarimama
唉! 現在好多學校的教育理想不是"有教无类", 而是學生為學校帶來的市場價值...

我記得囡囡之前考DGJS時, 有派一張紙話中學部轉直資, 小學部o既學生只要你band 1/ band 2都可以直升, 咁即係話DGS都有entry requirement, 冇話100%直升, 現在有冇改就要DGJS/ DGS家長confirm下囉.

講真我個人唔信主科唔合格/ band 3生, 都可以升上DGS, 我估多數都係自己走左先, 所以實際話幾多%直升, 都未必反映實際情況...不過點都要現在DGJS o既家長最清楚...

原文章由 yukico 於 08-6-24 23:27 發表

據知DGJS是全部直升DGS

其實要幫助有學障既學生, 係需要多些資源, 政府如果可以增加資源俾收左呢類學生o既學校, 可能會好d.

香港大把學校都係政府津貼, 大家都應該估計到其他學校更加唔會收佢, 點解只係話港同唔收個女仔唔啱呢!? 其實學校一早聲明要達標先可直升中學部, 佢入學時明知都照讀喎, 咁港同又何罪之有呢?? 再者, 如果中學部o既課程唔啱佢, 夾硬收左佢都會好辛苦, 咁又何必呢??

我都好同情個女仔, 不過我覺得開記招係不智之舉

原文章由 stevema 於 08-6-25 00:26 發表
直资学校是有取用公共资源的,就应该以社会为大前提考虑,分担社会责任,帮助一些有学习障碍的孩子。不想分担社会承担的,应改回去做私校,自己可以话晒事! ...

[ 本文章最後由 sosochui 於 08-6-25 15:43 編輯 ]

原文章由 daydream 於 08-6-25 13:45 發表
有冇DGJD 家長出來 confirm 是否屬實

據聞SPCCPS 每年只有 2 or 3 位未能付合學校既學術要求而要留班

我表哥個女就係DGJD小三時因成績多次未符理想被學校"勸退"!
至於SPCCPS,我就聽過有家長因小朋友成績未符理想被校長召見,席間校長出示一章list表明小朋友可以轉去其中一間學校

我想知這6年其間,學校給這位學生(或者是成績不達標的學生)有多少學習上的支援.

我兒子讀一條龍的學校,四年級開始能力分班,好的班別36-39人一班,較差的班別32-36一班,最差的班22人一班(真正的小班教學),除了兩班好班,其他班中,英,數再分小組上堂,放學後還有補底班,我都覺得學校都算仁至義盡啦,我聽講有些沒有直屬和一條龍的名小學只有拔尖而沒有補底,如果小朋友仍未三科主科合格,真是好好考慮下是否應該繼續硬要讀下去!

原文章由 daydream 於 08-6-25 17:58 發表
例子多不多? 或是純屬個別例子?

校方有否提供支援?

是否有勸留班但家長不願意才勸退?

表嫂無講過係咪好多同學係咁,不過佢從有關方面(佢地識人同DGJS有密切關係)知道不是個別例子。之前校方只係叫家長多加留意小朋友學業,無乜實際支援。表嫂話校方無比佢地選擇留班,只係勸退。老實講個小朋友當年係靠人仕關係入學,可能成績根本就未達標,加上表哥同表嫂又唔多理個小朋友功課(因為佢地都係係外國回流,唔知小朋友讀書要咁貼身跟,同其他家長大有分別),所以個小朋友成績都幾可怖,有個學期肥佬比合格科目多!學校要佢地退學亦可理解,留班應該代表個小朋友仲有很救,勸退應該完全無機會。

即派入去或世襲入到龍校的. 也更大機會讀到中途發現不合適, 而被勸退? 派入的可能更多錯配. 因為要靠實力考入已經學校選擇過. 到最後也可能錯配了. 像培正. 更由考幼稚園便決定了日後. 培小又會不會更多中途被勸退呢?

DGJS程度高係人都知, 頂唔順轉校既大有人在, 所以被勸退既應該唔會多囉

原文章由 daydream 於 08-6-25 17:58 發表
例子多不多? 或是純屬個別例子?

校方有否提供支援?

是否有勸留班但家長不願意才勸退?

[ 本文章最後由 sosochui 於 08-6-25 19:31 編輯 ]

如果要咁陰謀論既話, 大家都冇必要討論, 不過在統計學上, 每一間學校都會有人叻有冇人差囉, 之所以差有好多原因, 唔努力都會成績差, 如果唔理個學生合格與否, 都一定可以直升, 咁唔努力既應該會多D囉

我唔相信港同會刻意加深考試難度, 以踢走人黎收其他人, 我覺得一級咁多人, 有大約十個唔達標, 有咩出奇

原文章由 daydream 於 08-6-25 17:49 發表
何謂達標呢?
何謂合格呢?

題目由我出, 權就在我手
我要踢走幾多人就幾多人, 以留位給外來精英, 提高學校名聲
甚教育理念, 純綷引你入局

明未

...

But the money that paid by our government to ESF and that paid by ESF kids' parents is also great. Not everyone is so lucky to affort to the "real education".

原文章由 daydream 於 08-6-25 20:03 發表
.................The money that HK government put into primary and secondary education is very very great every year but still cannot foster a real education in our schools.

這小女孩真可憐,「學障」已經令到人生多了障礙。還有一個這樣「執著」的媽媽。其實很多有成就的人都有「學障」。不過本港的教育是「精英教育」,對「學障」的小孩真的不公平。

其實有一些不算出名的地區名校,都會「勸退」成績不好的學生。只有收生不足,面臨殺校的才會「有教無類」。

Yeah, right - a real education!
That's why you are being blackmailed to pay more school fees - no increase in school fees, no Chinese teaching.
ESF really does put students education first!!!

原文章由 daydream 於 08-6-25 20:03 發表
This is not 陰謀論.  In fact, this is the real  situation in most of the local schools.

On the other hand,  ESF 's education philosophy is totally difference.  ESF's schools are non-selective, i.e. u ...

办学目的是教“好”学生?

孩子和妈妈都可怜,妈妈这样做也是很无奈的。香港原来很多这样择优而教,又可领公帑,又可以不管社会责任两面逢源的学校,真幸福。难得还有不少纳税人支持呢。那位投诉的妈妈也是纳税人吧。学校剥夺了孩子接受教育的权利,妈妈也不应该哑忍。连念了六年一手培养她的学校都不要她,还要劝退,唉!

办学目的是教“好”学生?

学校不是应该有教无类的吗?那还算是办学吗? 难得还有纳税人支持这样的择优而教的教学理念。这样的办学团体,唉!孩子学习赶不上,作为学校应该帮他,而不是赶她走。学校不是社会,应该有理想一点。学校早就变的如此势力,就不配办学了。

[ 本文章最後由 stevema 於 08-6-25 22:49 編輯 ]

有人認為小朋友的媽咪執著, 講惡, 無知, 小朋友有學障還要給全世界人知道...如果有人咁想法, 就証明無法接受/面對小朋友. 幸好,小朋友的媽咪可以勇敢地站起來- "發聲". 故勿論支持與否, 起碼個媽咪對自己同個小朋友有個交待. 這個係要尊重.

原文章由 SandyKL 於 08-6-23 14:30 發表
我贊成學校做法,如果主科任何一科能力不能勝任,勉強上到中學,一樣跟唔上,對小朋友心理會造成障礙,到時唔係學校造成,係家長一手造成。

但另一方面,我覺得應瞭解學校有否為學障兒童提供學業輔導,如果學校對該生曾施以援手,而該 ...

香港學校係以"利益掛帥", 有教無類.  講下就得.  求學不是求分數都係講下好啦.  勉強無幸福, 上左去小朋友可能仲辛苦.  我以前都係讀精英名校, 好辛苦.  名次係倒數10名.  學校叫我留班, 我daddy用左一個summer同我補, 另同我轉校(因為佢怕我就算唔留班, 留係原校對我心靈唔係幾好).  轉左校我真係開心好多, 名次係頭3名, 人輕鬆好多.  唔係只有一條路通羅馬既,  係條條大路都可以通.  睇下你點行.
‹ 上一主題|下一主題