用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直 資 「 一 條 龍 」 拒 直 升 惹 爭 議
樓主: alicechan2006
go

直 資 「 一 條 龍 」 拒 直 升 惹 爭 議 [複製鏈接]

為何她絕不放棄直升港大同學會書院,爭氣啦,佢唔收咪讀第二間中學.

有d野唔係好明白,究竟學障是否等同殘障,點解要搵平機會?就算有學障,都係只會影響學業,學業唔代表一切.最重要係個女開心健康.

原文章由 CWLC 於 08-6-24 12:06 發表

爭取甚麼?
爭取在校坐6年 然後畢業嗎?
安排入特殊學校 才是恰當做法

我個仔係學障童, 當然好明白呢個家長ge心情 !

我諗你對學障有d誤解, 學障 不等同 智障, 係唔一定需要入讀特殊學校ge, 只要有適當輔導, 學科成績一樣可以達標, 只不過係要付出比正常人更多努力 ! 幸運地你冇切膚之痛, 當然唔明白個位家長ge心情 !

雖然我唔係完全贊同呢位家長攪到件事咁大, 夾硬比佢個女入左中學, 講唔定日後可能遇到比學校討厭/針對/忽視ge情況 (希望唔會發生啦) 不過學校始終係辦教育ge地方, 個人覺得應該包容d, 有d情況應該可以坐底傾下, 比d機會小朋友盡力試下 ! 政府都鼓勵社會共融啦 !

我支持這位家長做法.
將個問題話比社會所有人知,等學校唔好歧視學生.

每一粒砂都可以成為無價的珍珠.
每一個孩子都可以成才.
但需要有人甘作蚌,
以愛去包容他們.滋潤他們.磨練他們.
.............誰願作蚌?.................

可否換個角度.
如果主科合格是學校對每個學生的入學要求,是否應對學障學生有格外的"優惠",這樣,對其他學生又是否公平?

我想你的子女也以你為恥, 因為你一d知識也沒有, 學障不等於智障, 是不需要入讀特殊學校.

有一些學障的小朋友, 他們同時是資優生或中上智商, 請不要將他們等同智障, 要入特殊學校.

原文章由 CWLC 於 08-6-24 10:37 發表

這就叫做 有這樣的家長 就有這樣的子女
子女不以她為恥才怪

[quote]原文章由 CWLC 於 08-6-24 12:06 發表

爭取甚麼?
爭取在校坐6年 然後畢業嗎?
安排入特殊學校 才是恰當做法

[ 本文章最後由 dickielam 於 08-6-24 16:12 編輯 ]

回覆 #26 heilok 的文章

再換個角度.其實上天都唔太公平, 點解唔係大家都健健康康,可以平等學習? 冇人想要這樣的”優惠"吧.

現在考評局也會為學障童提供考試調適, 那是否又不公平呢??

原文章由 heilok 於 08-6-24 15:02 發表
可否換個角度.
如果主科合格是學校對每個學生的入學要求,是否應對學障學生有格外的"優惠",這樣,對其他學生又是否公平?

之前响電視都有睇過關於學障的小朋友的節目,明白這些小朋友要付出比其他小朋友更大的努力才能得到相同的結果。覺得這些父母都很偉大,好叻!
唔知這位小朋友在「港小」是否讀得很開心,如果係,就應爭取,但如果唔係/讀得好辛苦,其實係咪應該考慮吓讀無咁傳統既學校,讀啲活動教學啲的學校會唔會好啲呢?
另外,這位媽媽咁做,我亦唔認同,雖然一條龍啫,有最低要求都好正常。
我覺得最緊要小朋友學習得開心,千萬不要為一口氣而勉強自己小朋友。

原文章由 jena2468 於 08-6-24 13:14 發表

我個仔係學障童, 當然好明白呢個家長ge心情 !

我諗你對學障有d誤解, 學障 不等同 智障, 係唔一定需要入讀特殊學校ge, 只要有適當輔導, 學科成績一樣可以達標, 只不過係要付出比正常人更多努力 ! 幸運地你冇切膚之 ...

原文章由 dickielam 於 08-6-24 15:36 發表

所謂考試調適都係有基本要求, 而唔係唔使考, 好似我個仔咁, 日常默書絕對冇問題通常過90-100分, 但係有理解障礙, 咁做試題前會有老師解釋問題然後再作答 ! 我相信冇一間學校會特別優待學障童唔使測驗,默書,考試 , 佢地一樣要付出努力去溫習 ! 當然有可能會冇咁深, 題目冇咁TRICKY, 比多d d 時間做卷咁啦 ! 我相信絕對冇人會想要呢d優待 !

既然提出 "學障" 不等於弱智, 平機會都唔受理.
如果所有學生都要60分, 亦非不公平.
問題係以前有無講過100%直升.

我明白所謂調適是有規定, 因為我仔中英都有讀寫障礙, 而且我仔也是讀一條龍學校, (我是在入讀以後才知道小兒的問題), 所以我可以理解到那位家長既感受; 但我本人覺得若小朋友讀得唔開心, 那又何苦要直升呢.  

若不啱聽, 請見諒.

原文章由 jena2468 於 08-6-24 16:32 發表

所謂考試調適都係有基本要求, 而唔係唔使考, 好似我個仔咁, 日常默書絕對冇問題通常過90-100分, 但係有理解障礙, 咁做試題前會有老師解釋問題然後再作答 ! 我相信冇一間學校會特別優待學障童唔使測驗,默書,考試 ,  ...

[ 本文章最後由 dickielam 於 08-6-24 17:00 編輯 ]

原文章由 dickielam 於 08-6-24 15:36 發表

考試時有調適不等於降低入學門檻.
最緊要那個要求是否一視同仁.如果是,我覺得不是歧視.如果只因為想留難那個學生而加的條件,那就是不公平.

對, 我仔學校的調適是同一份試卷, 會是比多少許做卷時間給他們, 默書 那其實是一樣, 他們同樣也要付出努力, 那你們會否應為不公平.

我相信絶對沒有人希望有這些"優惠". 我不是要降低入學門檻, 我只是說現在連考試局都會有調適, 而不是要求降低要求.

原文章由 heilok 於 08-6-24 16:57 發表

考試時有調適不等於降低入學門檻.
最緊要那個要求是否一視同仁.如果是,我覺得不是歧視.如果只因為想留難那個學生而加的條件,那就是不公平.

[ 本文章最後由 dickielam 於 08-6-24 17:15 編輯 ]

原文章由 dickielam 於 08-6-24 17:08 發表
對, 我仔學校的調適是同一份試卷, 會是比多少許做卷時間給他們, 默書 那其實是一樣, 他們同樣也要付出努力, 那你們會否應為不公平.

我相信絶對沒有人希望有這些"優惠".

...

這幾年好好多了,很多人都明白調適的原因,比較少人仍會不接受,或有很強的反對聲音.

原文章由 daydream 於 08-6-24 10:46 發表
請問 DBS, SPCC, DGS 的("一條龍"做法是否一樣呢? 是否每年都有十幾二十名不能直上中學部呢?

據知DGJS是全部直升DGS

我唔係對呢位家長及小朋友歧視,
而係我會諗.....若果學校有一定ge收生標準,
真係無計喎!佢都話每年有少部份ge學生,
未能順利升讀原校中學,
咁學校真係冇歧視成份,亦係合情合理喎!

教育理想是有教无类

直资学校是有取用公共资源的,就应该以社会为大前提考虑,分担社会责任,帮助一些有学习障碍的孩子。不想分担社会承担的,应改回去做私校,自己可以话晒事!

唉! 現在好多學校的教育理想不是"有教无类", 而是學生為學校帶來的市場價值...

原文章由 stevema 於 08-6-25 00:26 發表
直资学校是有取用公共资源的,就应该以社会为大前提考虑,分担社会责任,帮助一些有学习障碍的孩子。不想分担社会承担的,应改回去做私校,自己可以话晒事! ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x
‹ 上一主題|下一主題