用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角好學校推介
go

北角好學校推介 [複製鏈接]

各位媽咪好!  本人囡囡現在才6個半月大, 我家約會於今年年尾搬往北角保壘街與英皇道交畀的北景街住, 請問該區屬於甚麼校網? 銅鑼灣區的可以嗎? 有甚麼好學校介紹? 我應何時報名N1? 入讀貼士等等....
由於本人是新丁媽媽, 請各位多多賜教! 感激.....
   0    0    0    0

北角好學校推介

各位媽咪好!  本人囡囡現在才6個半月大, 我家約會於今年年尾搬往北角保壘街與英皇道交畀的北景街住, 請問該區屬於甚麼校網? 銅鑼灣區的可以嗎? 有甚麼好學校介紹? 我應何時報名N1? 入讀貼士等等....
由於本人是新丁媽媽, 請各位多多賜教! 感激.....

回覆 #1 Eva_Tsoi 的文章

你是否想問小學是什麼校網?應該是14, 銅鑼灣是12...

其實你的小朋友幾多歲??如果佢下年要讀n1, 即今年9月起你就要留意心儀學校的招生資料...或者你現在可參考一下下刑網址
http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/district.php?dis_id=4

北角區, 有蘇淅, 明慧及衛理堂都ok. 附迎的亦有維多利亞...

你的校網是14
以上這幾間離你家近的幼稚園中
衛理堂風評不錯
小朋友學風純品
我也在考慮替老二報讀這間

Hi 7點半 & neomimi.  
你哋好呀! 多謝你哋0嘅寶貴資料. 我個女囡現在7個幾月, 請問我應何時開始取表格申請n1呀?  有沒學卷資助分別在那裡?  另此網頁內, 如何看到所屬校網no. 14及有關保證升好的中小學的校網呀?

回覆 #5 co2123 的文章

你個case都幾頭痛...你個小朋友現在先7個月...即係話約明年12月先夠兩歲, n1要夠兩歲先可以讀, 到底我地上述講的學校容唔容許你插班係一個問題, 否則你就要等多一年, 夠2歲零8個月直接報k1...我諗你要打去你心儀的學校問一問, 如果佢地接受插班讀n1你今年就要報名...
‹ 上一主題|下一主題