用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍的私小仍可以參加統一派位嗎?
go

一條龍的私小仍可以參加統一派位嗎? [複製鏈接]

各位,

小女現就讀民幼, 小一可直升民小(私校).
請問如果我想參加統一派位, 是否需要先向私校表明放棄升讀該校先可參加統一派位呢?

我現在好苦惱呀... 想搏吓統一派位讀官津, 睇咗統一派位個結果先決定升唔升番私小. 但如果要先表明放棄私小, 我就無得搏lu.
因為本身個校網唔多好小學可以揀.

有無人可以解答呀? 好煩呀!!

心急人!
   0    0    0    0

我細仔明年都會遇同樣升學選擇問題。

不過選擇還是取決於「錢」和「升中」。
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

無錯, 我講緊係民生幼稚園呀..我就係聽過之前d人話佢地要表明放棄先可參加統一派位. 但又唔sure囉.
問過幼稚園老師, 話可參加自行分配, 如果唔成功, 就要即刻通知民生留位, 如果唔係到參加咗統一派位之後先返轉頭就一定唔會再受理.
咁都好難搏喎..如果我有把握晌自行分配度報到心儀學校, 就直情唔洗問啦..自行分配又要計分又要推薦信?
唉! 即係放棄民生參加統一派位 / 比費學費讀佢 啦.

原文章由 corliss_yu 於 08-6-22 21:17 發表
我知有一些私校可以參加統一派位。你說的民幼是否民生幼稚園呢?我的朋友的小朋友讀民生幼稚園,他說讀民生小學要表明放棄參加統一派位。
如有錯,請指點!!!

...

原文章由 Mabby 於 08-6-26 00:14 發表
無錯, 我講緊係民生幼稚園呀..我就係聽過之前d人話佢地要表明放棄先可參加統一派位. 但又唔sure囉.
問過幼稚園老師, 話可參加自行分配, 如果唔成功, 就要即刻通知民生留位, 如果唔係到參加咗統一派位之後先返轉頭就 ...

pls check pm!!!

醒目開學勳章 王國長老

OOPS. 即係同真光以前一樣
學校真係會知邊個學生參加左統一派位的, O係自行分配之後, 學生就會收到教署既信, 話如果學生參加統一派位, 就會通知有關私校
至於私校係咪真係取消小朋友個學位, 就要睇學校自己決定喇
我知真光以前有學生照搏, 搏唔到, 返去真光都要花一返功夫至成功得返個學位, 民生我就唔肯定, 我覺得視乎"供求"啦, 如果外面大把人爭住入就危險D
原文章由 Mabby 於 08-6-26 12:14 AM 發表
問過幼稚園老師, 話可參加自行分配, 如果唔成功, 就要即刻通知民生留位, 如果唔係到參加咗統一派位之後先返轉頭就 ...

我今年去聽過真光小一個talk,校長話考到係可以留位到6月!會唔會真幼同其他幼稚園考生會有分別?

醒目開學勳章 王國長老

我女果年改左喇(2006年開始), 以前幼稚園學生係唔俾抽獎的, 我地都唔知點解會改, 可能以前有人偷雞抽, 抽唔到, 返黎ai又俾返佢讀, 變相對其他乖乖既家長唔公平掛.........
原文章由 Lilo 於 08-6-26 11:40 AM 發表
我今年去聽過真光小一個talk,校長話考到係可以留位到6月!會唔會真幼同其他幼稚園考生會有分別?

當時一聽到校長咁講當堂安落晒!老實講真小真係唔錯,校舍大,老師睇落幾有愛心同耐性,學費亦合理,只係離我屋企比較遠,同埋同真中只係聯系唔係直屬,點都想博下大抽獎,當然校長都有提醒家長,如果唔要個位盡早通知佢地,以便比waitlist小朋友。
‹ 上一主題|下一主題