用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一的住址證明........
go

升小一的住址證明........ [複製鏈接]

請問各位媽咪,
升小一的住址證明,用什麼信件比較合適?
銀行信是否ok?還是電費,水費等.....才可以?
   0    0    0    0

原文章由 stone940828 於 08-6-21 23:56 發表
請問各位媽咪,

銀行信唔得,手提電話單等都唔得,稅單都好似唔得,因為這些通訊地址係妳自己填寫話政府無確認所以唔可信,好似係一定要係煤氣,電、水等,才能證明(我記得當年去改名係好似拎唔知乜文件証明我係戶主才能轉名)。其實這些妳可以再問清楚,因為我上年聽講解時,有個家長係同父母住,間屋係父母,所以水,電,煤都係父母名,之後那個小學校長同佢好似唔知點樣去証明係同住........免得將來比人話借地址.....所以如果妳唔係戶主就要問清楚點證明妳係住那處。

回覆 #1 stone940828 的文章

最佳的住址證明是差餉單, 提交後一定通過的, 其次是電費單, 水費單, 煤氣單等等.

銀行合係唔得, 如果你唔可以有其保證明, 你可以去宣誓

原文章由 stone940828 於 08-6-21 23:56 發表
請問各位媽咪,

醒目開學勳章

原文章由 angelnch2001 於 08-6-24 17:13 發表
銀行合係唔得, 如果你唔可以有其保證明, 你可以去宣誓

電費單一定得,想當年我都是用電費單做証明的.
‹ 上一主題|下一主題