用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 自備茶點返學?
go

自備茶點返學? [複製鏈接]

囝囝9月會讀k1 a.m (Kent Road), 請問是否要自備茶點返學? 通常會帶什麼呢 ?

請指教?

Amy
   0    0    0    0

Yes, you have to prepare food for tea. I normally give biscuits, fruit like graphs (prefer green one because red or black ones will stain uniform), orange, cake, nuts and candies (don't give choculate). After several months, you son may request some food that his classmates bring to school.

原文章由 amymitpro 於 08-6-21 18:41 發表
囝囝9月會讀k1 a.m (Kent Road), 請問是否要自備茶點返學? 通常會帶什麼呢 ?

請指教?

Amy

貢獻勳章

個人經驗,我個大仔今年K3,回想佢K1時,我只係比一小舊提子麥包或手指餅 (乾貨兼無碎為佳),因為曾經試過亞仔食唔晒帶返屋企,亞仔話小息時間唔多,又要同隔離位 social ,所以唔駛比咁多食物,叫做人有我有!

另外, 我想問, 是否要自備

水杯 (是否最好有蓋?)
食物盒 (連食物)
毛巾盒

我知 kv 的書包是小手挽袋, 我估以上3樣野都唔可以買太大 size?

小朋友K1返學要帶呢d嘢:
(1) 學校手冊
(2) 一條乾手巾仔(要嚟袋喺校服,方便去洗手間洗完手之後抹)
(3) 一個食物盒(用嚟帶snack),我亞囡嗰個盒size約9x9x4cm
(4) 一個毛巾盒載住一條濕毛巾仔(用嚟食完snack之後抹手),我亞囡嗰個係筒形毛巾盒約10cm高,筒形盒size會比較slim
(5) 一隻有耳有蓋膠杯,隻杯蓋最好可以連住嗰杯,如果唔係自己用繩連住都可以,以免容易遺失。
(6) 學校亦會見議帶多一條底褲仔(可用保鮮袋入起),咁小朋友最初開學唔習慣時,一不小心整濕都有得換。
(7) 如遇雨天,要帶雨褸。我亞囡係用Jusco$10嗰隻,又方便,又唔"左訂"。係就係冇d公仔雨褸咁靚,但勝在唔見咗/難咗都冇所謂。

唔好睇個書包細細,呢d嘢可以好fit咁裝晒落去。仲有所有物品都要有小朋友個名,咁就算唔見都會容易d揾番。

原文章由 moonychan 於 08-6-25 21:19 發表
另外, 我想問, 是否要自備

水杯 (是否最好有蓋?)
食物盒 (連食物)
毛巾盒

我知 kv 的書包是小手挽袋, 我估以上3樣野都唔可以買太大 size?

少少補充,坐校車才要帶雨褸.

原文章由 chingchingb.ma 於 08-6-25 22:49 發表
.......
(7) 如遇雨天,要帶雨褸。 ...

唔該晒2位媽咪, 好詳細

Dear All,
Thanks for your information.
Regards.
amy
‹ 上一主題|下一主題