用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 想知道小一的英文程度, 謝謝!
go

想知道小一的英文程度, 謝謝! [複製鏈接]

大家好. 我接了一份補習, 小朋友是李宗德的學生, 家長想我主攻英文.  有無家長可以大概告訴我這學校的英語課程是怎樣的?  是否沒有textbook的呢?  那麼, 老師會為學生設計怎樣的課程?  老師如何幫助學生develop 學生的listening, speaking, reading and writing skill?  這些課程與一般的小一英語有多大分別? 希望有家長可以告訴我.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Textbook 是較似故事書, 老師設計了若干工作紙, 部分是有關Textbook 內容。 再分為reading,writing, phonics 3類, 其實小一英文並不深奧, 不過有時會用一些比較冷門生字, 家長有時都要查字典。因教英文是西人老師, 所以迫d小朋友多聽多講。同埋家長在教導phonics的發音時, 有些都要上網查證正確發音。

p.s. 請問樓主是咩學歷? 有無補習經驗? 因李宗德好著重發音, 你明唔明"soft c" 同 "hard c" 發音的分別?

原文章由 JR東日本 於 08-6-21 17:43 發表
大家好. 我接了一份補習, 小朋友是李宗德的學生, 家長想我主攻英文.  有無家長可以大概告訴我這學校的英語課程是怎樣的?  是否沒有textbook的呢?  那麼, 老師會為學生設計怎樣的課程?  老師如何幫助學生develop 學生 ...

wfjlps 小一用加拿大的英文教科書。還有reading和phonics都會教。上課是全英語。學校要求學生每天帶一本英文story book 回校讀。

我認為wfjlps的英文是教早其他一般小學一至一年半。但學生的質素頗參差不齊。

學校不會派quiz和exam paper回家,所以如果你要替李小的學生 補習,壓力會幾大。good luck!

wawaliluk

孩子考完試,是否ok?

醒目開學勳章

仔仔話中文、數學都識, 英文有d唔知問題問嘜?
我先生同我無嘜同仔仔溫習, 我就考試前一天同佢溫, 我先生仲叻, 考試果朝早先同佢溫習, 不過我事前就不斷勞氣叫佢溫書, 因我先生話要佢自己溫習, 不想家長太多幫忙, 想知道仔仔的實力!

原文章由 tongyimtong 於 08-6-21 21:08 發表
wawaliluk

孩子考完試,是否ok?

醒目開學勳章

tongyimtong,
如果你話替李小的學生補習,壓力大的話, d家長仲壓力大!
到個仔讀高年班時, 我諗起都

原文章由 tongyimtong 於 08-6-21 21:07 發表
....我認為wfjlps的英文是教早其他一般小學一至一年半。但學生的質素頗參差不齊。

學校不會派quiz和exam paper回家,所以如果你要。good luck!
學校 ...

醒目開學勳章

家熹媽媽, 你家大少考成點呀?

原文章由 wawaliluk 於 08-6-21 22:09 發表
家熹媽媽, 你家大少考成點呀?

而家未知 , 不過我相信會比上學期好d 掛 ! 哈 ~ 最起碼我知佢今次都幾認真做卷 ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 wawaliluk 於 08-6-21 21:47 發表
仔仔話中文、數學都識, 英文有d唔知問題問嘜?
我先生同我無嘜同仔仔溫習, 我就考試前一天同佢溫, 我先生仲叻, 考試果朝早先同佢溫習, 不過我事前就不斷勞氣叫佢溫書, 因我先生話要佢自己溫習, 不想家長太多幫忙, 想 ...

我都認同 , 上年P.1 時 , 我上下學期都冇同阿仔溫書 , 原因就係想知佢到底程度去到邊 , 出乎意料之外 , 佢成績比我想像中好 , 但到今年 , 上學期開始倒退 , 比起上年 , 真係差得遠 , 但原因唔係D課本太深 , 而係佢唔投入 , 呢排自己跟返佢D功課  , 又同佢玩中學 , 學中做 , 做中記 , 3本齊下 , 希望可以拉高D上學期D分 ! ^^
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

wawaliluk,

首先讓我回答你hard c 和soft c的分別.  其實, 簡單來說, hard c與k sound的發音一樣, 若不清楚, 打開字典, 看看這字的拼音便可.  如cake, 是keIk, 即是hard c.  至於soft c, e.g. cell, centre, city, 都是, 以cell為例, 字典中的拼音是, sεl, 我們見到第一個音是s, 所以簡單來說, soft c 是 s 音.

其實, 我校教授phonics是NET teacher, 即外藉英語老師. 所以我平日我也不是經常接觸的, 讓我先溫習一下才去補習.

我其實是一位全職教師, 平日主要職務是教授初小英語, 今年度是小一班主任.  因為我下一學年退休了, 所以想找一些補習來試下. 在教育改革不太激進的時候, 我也有利用課餘時間去補習, 但現在真的無時間了;  但因為快離職, 所以由現在開始要找些補習.

原文章由 wawaliluk 於 08-6-21 21:05 發表
Textbook 是較似故事書, 老師設計了若干工作紙, 部分是有關Textbook 內容。 再分為reading,writing, phonics 3類, 其實小一英文並不深奧, 不過有時會用一些比較冷門生字, 家長有時都要查字典。因教英文是西人老師, 所 ...

[ 本文章最後由 JR東日本 於 08-6-22 08:35 編輯 ]

不好意思, 我想請教一下你, 若學校不派試卷, 你們便不清楚自己的仔女的弱點在哪裡, 對嗎?  其實我原先想先取得學校試題, 然後再去針對小朋友的弱點去教, 現在我可能要想一想其他方法了.

你的小朋友是讀小一的嗎?  他們會學些什麼生字呢?  一般小學中, 小一會學的有colour, fruit, animals, stationery, jobs等等, 李中的小朋友會學些什麼呢?

原文章由 tongyimtong 於 08-6-21 21:07 發表
wfjlps 小一用加拿大的英文教科書。還有reading和phonics都會教。上課是全英語。學校要求學生每天帶一本英文story book 回校讀。

我認為wfjlps的英文是教早其他一般小學一至一年半。但學生的質素頗參差不齊。

學校 ...

醒目開學勳章

好高難度喎 , "玩中學 , 學中做 , 做中記", 我諗遲d都要全職陪個仔讀書。

原文章由 家熹媽咪 於 08-6-22 03:42 發表
.....呢排自己跟返佢D功課  , 又同佢玩中學 , 學中做 , 做中記 , 3本齊下 , 希望可以拉高D上學期D分 ! ^^

...

醒目開學勳章

JR東日本,
謝謝解釋得十分詳細, 當幾個月前教仔仔時, 不知是有何分別, 只好上網找尋有關網站了解。
另可否pm聯絡電話給我, 我也有意給仔仔找老師, 小兒9月升小二。

原文章由 JR東日本 於 08-6-22 08:34 發表
wawaliluk,

首先讓我回答你hard c 和soft c的分別.  其實, 簡單來說, hard c與k sound的發音一樣, 若不清楚, 打開字典, 看看這字的拼音便可.  如cake, 是keIk, 即是hard c.  至於soft c, e.g. cell, centre, city,  ...

wawaliluk,

其實, 我估小一的phonics都不會太難, 但一定要查下字典, 看看拼音, 因為有時d字是估不到的.

另外, 請check pm.  Thanks.

原文章由 wawaliluk 於 08-6-22 09:35 發表
JR東日本,
謝謝解釋得十分詳細, 當幾個月前教仔仔時, 不知是有何分別, 只好上網找尋有關網站了解。
另可否pm聯絡電話給我, 我也有意給仔仔找老師, 小兒9月升小二。

...

JR東日本 :

你好 , 其實我大大話話都接觸過成十位補習老師 , 說實話 , 如果單講英文上既發音 , 讀本 , 或者教小朋友句子等 , 我覺得好多補習老師都做到 , 只要有一定既英文底子就OK , 但我發覺 , 唔好話我自己 , 就連身邊好多朋友搵補習老師都會遇上難題 ... 好似功課咁 , 好多時老師比既功課 , 例如一張WS , 老師只會喺堂上教小朋友 , 跟住靠小朋友去聽 , 但如果小朋友上堂唔留心 , 跟本就唔知道張
WS要做咩 ? 好多時 , 真係幾攞命 , 因為 , 補習老師唔同我地 , 可以隨便打比一個同班家長問 , 變相 , 好多都補一陣子就唔補 ...

我都聽過有D補習老師都話補唔倒李宗德既學生 , 或者咁講 , 小一生我覺得真係唔難 , 但一上小二 , 唔好話小朋友 , 就連家長都要備課 , 我個人提意 , 真係要補李宗德既學生時 , 最好多問吓朋友 , 借D教課書 , 佢地做過既WS嚟睇 , 咁會對你更了解 ! 第日話唔定有機會 , 我都要搵你幫手呢 ?

原文章由 JR東日本 於 08-6-22 08:46 發表

不好意思, 我想請教一下你, 若學校不派試卷, 你們便不清楚自己的仔女的弱點在哪裡, 對嗎?  其實我原先想先取得學校試題, 然後再去針對小朋友的弱點去教, 現在我可能要想一想其他方法了.

你的小朋友 ...

我兒子升小六了,自幼稚園己和他三語溝通(英普為主,輔以廣東)。李小的生字其實不太深,但很多時都會教一些比較生活化的生字。反而grammar真的教得很早,小三下學期己教gerund。小五己教了所有tenses。

可以看他平時做的paper,還有用學校教過的東西自制問題。我想會知道小孩的實力。

原文章由 wawaliluk 於 08-6-21 22:06 發表
如果你話替李小的學生補習,壓力大的話, d家長仲壓力大!
到個仔讀高年班時, 我諗起都

wawaliluk

不用担心。從今起和小孩多看書,多查字典,多看英語益智節目。幾年後便看到分別。

家熹媽咪:

聽落都好似幾有挑戰性, 希望我頂得住啦!

聽完你的意見後, 我現在初步構思就是要了解清楚李小的課程, 然後再按學生的程度去定下一些教學計劃, 可能都會幾花工夫.

多謝你的意見.

原文章由 家熹媽咪 於 08-6-22 17:25 發表
JR東日本 :

你好 , 其實我大大話話都接觸過成十位補習老師 , 說實話 , 如果單講英文上既發音 , 讀本 , 或者教小朋友句子等 , 我覺得好多補習老師都做到 , 只要有一定既英文底子就OK , 但我發覺 , 唔好話我自己 , 就 ...

我還以為李小很少教grammar, 因為我的補習學生的媽媽說學校只著重phonics, 很少教grammar.

不知小一會開始教tense嗎?

原文章由 tongyimtong 於 08-6-22 19:11 發表

我兒子升小六了,自幼稚園己和他三語溝通(英普為主,輔以廣東)。李小的生字其實不太深,但很多時都會教一些比較生活化的生字。反而grammar真的教得很早,小三下學期己教gerund。小五己教了所有tenses。

可以看他平時做的p ...

原文章由 JR東日本 於 08-6-22 21:01 發表

我還以為李小很少教grammar, 因為我的補習學生的媽媽說學校只著重phonics, 很少教grammar.

不知小一會開始教tense嗎?

小一會教articles, singular&plural和pronouns, 小二下學期已教
tenses。小三和小四會唸verb list。我想那家長不大了解自己小孩的進度。wfjlps頗自由和公平,所有學生都是同一教材,不會分精英班。所以家庭真的要配合。

還有學生每星期要寫journal, 家長應鼓勵小孩多寫。
‹ 上一主題|下一主題