用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九月入讀香港靈糧堂的家長
樓主: monchhichi888
go

九月入讀香港靈糧堂的家長 [複製鏈接]

Re: 九月入讀香港靈糧堂的家長

填佢地 d 表格,係咪全部填中文架?

我都是在職媽咪,放幾日假陪下囝囝返學,大家都開心

AnLi 寫道:
要返工o既媽咪幾乎冇咩可能參加家長義工
但如果係全職媽咪都可參加, 因為多好多機會參與小朋友o既學校生活, 我諗都幾開心o架

monchhichi888:
係啊, 如果時間上允許, 參加家長義工係好開心架, 舊年聖誕表演我都入過後台 (唔係做義工, 而係照顧身體唔舒服既囡囡), 見到家長義工係後台同小朋友打理一切, 呢d唔係淨係坐係前台等住睇表演既家長可以有既回憶架, 所以, 今年有機會我都會盡可能參加家長義工.
monchhichi888 寫道:
我都是在職媽咪,放幾日假陪下囝囝返學,大家都開心

AnLi,
請問有冇daddy做家長義工?

sheryl

"當年" 我見是有daddy做家長義工的。

sheryl:
有架--- 當然媽咪多d
但家庭教師會就多 Daddy 出來選喎, 會長好多時係 Daddy 添!

Hi! AnLi, MsChanChan,
Thank you for your information.阿仔daddy會law假陪佢返學,想做下家長義工,我仲叫佢唔好tim!以為淨係阿媽先會做.

AnLi,
What is 家庭教師會? Is it same as Parent-Teacher Association? Are the committee busy with the activities?

想問下每日上堂的流程係點?係咪每日都英文&普通話堂?

micgi,
六月一日同八月十三日做什麼呀?

其實返工的Mummy and daddy 也可以多些參與做義工. 間唔中拿一兩天假就得....好開心的,
想要知多點家長教師會的資料就多些出席佢地的活動或留意簡介會和通告..

6 月1日前   填妥資料將folder交還學校
7月內         訂做校服 及 取校服
7月8日晚    家長會
8月13日前  交著住校服影

chuchumui,

唔該曬!

請問知唔知點報家家長教師會?

sheryl:
家庭教師會每一年都會舉辦不少既活動, 所以我相信成員都要俾唔少既心機落下.
上堂的流程 >>> 呢樣野好難答到妳, 開學之後學校會俾個內聯網既 Account 妳, 到時會有小朋友係學校既學習生活相放上網, 手冊同網上都會有學習進度, 跟住會有觀課安排, 學期結束都會有學校生活 VCD 同相俾家長 (但要訂購), 呢 D 全部都可以幫到家長大概知道小朋友係學校既生活.
係咪每日都英文&普通話堂? >>> 唔係, 兩樣每個學習小組一個星期都大概只有半個鐘
唔少家長都會另外同小朋友報學校係星期六安排既英文興趣班 (1個鐘), 我本來都嫌興趣班一班 10~15 個小朋友太多人, 打算報過出面既英文班, 但個女又好鍾意返, 同埋好鍾意講 "英文" (有d字係自己 "作" 既, 唔知講咩), 所以至今都係參加學校裡面既英文班. (下學年既課開始教拼音)
都有家長同學校反應希望增加英文同普通話既上課時間, 我自己就覺得唔係太大問題, 最重要都係要令到小朋友鍾意學習, 同埋懂得思考解決問題既方式 (囡囡有時問我 d 中文既英文點講, 如果我唔知, 佢就會同我講 "查字典埋知囉", 遇到問題, 佢有時都會自問自答 "一可以點點點, 二可以點點點, 三...")
總括來講, 我對靈糧既教學模式算滿意--- 但有一點唔好忘記, 教養兒童唔係淨係學校既責任, 做家長既都要付出好多好多...

sheryl 寫道:
Hi! AnLi, MsChanChan,
Thank you for your information.阿仔daddy會law假陪佢返學,想做下家長義工,我仲叫佢唔好tim!以為淨係阿媽先會做.

AnLi,
What is 家庭教師會? Is it same as Parent-Teacher Association? Are the committee busy with the activities?

想問下每日上堂的流程係點?係咪每日都英文&普通話堂?

"最重要都係要令到小朋友鍾意學習, 同埋懂得思考解決問題既方式 (囡囡有時問我 d 中文既英文點講, 如果我唔知, 佢就會同我講 "查字典埋知囉", 遇到問題, 佢有時都會自問自答 "一可以點點點, 二可以點點點, 三...")
總括來講, 我對靈糧既教學模式算滿意--- 但有一點唔好忘記, 教養兒童唔係淨係學校既責任, 做家長既都要付出好多好多..."
同意!同意!
AnLi,
多謝你清楚的解說!!是的,最重要的是喜歡學習
心情好緊張,因為驚仔仔開學會大喊.幼兒班的老師係咪唔惡?

Hi CCT,

All parents with kids studying in Ling Liang Church Kindergarten are Members of the PTA (家長教師會), able to participate in all PTA activities and can join as 義工 in some activities.
If you want to join the PTA committee(委員會), you need to be elected as PTA committee members during the Annual General Meeting.  
For the details, you will be notified by circular when new school term commences in September 2004.
As a start, I suggest the interested parents can join the PTA function as 'baby sitters'義工保姆 in early September 04 during the 新生適應週, so that they can know the PTA better.

regards

sheryl ---
"驚仔仔開學會大喊.幼兒班的老師係咪唔惡?" >>>
嘻, 一d都唔惡, 我就覺得學校特登安排最靚最溫柔既老師教幼兒班
開頭三日, 家長係同小朋友一起返學架, 每日一個鐘到, 等小朋友習慣下返學, 雖然我都見個別小朋友會喊, 但好快就冇事啦, 同埋老師會特別照顧個d喊既小朋友, 放心.

有冇人成功由下午班轉上午班呢???

PoYi,

Thank you

monchhichi888 寫道:
有冇人成功由下午班轉上午班呢???

在我女"當年" 來說是有的,曾見過有家長由下午班轉去上午班後再在下一年轉會下午班。 但我相信要有相當充分的理由。

Hi Monchichi888

有機會的, 但要入信輪候. 因為大多數家長都比較想小朋友讀上午班, 時間好用D.

Thank you
‹ 上一主題|下一主題