用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幫幫忙! 宣基vs播道書院, 點揀好呢!?
go

幫幫忙! 宣基vs播道書院, 點揀好呢!? [複製鏈接]

我正在選擇EC和宣基兩者之間, 校舍宣基當然無得比, 但慳番D學費又可減輕負擔喎! 我最關心的兩大問題: 1. 阿仔讀唔讀得掂, 2. 學生相處情況和學習氣氛如何. 我對阿仔讀得掂宣基的信心大D, 因為平日我們只用廣東話對話, EC是英語教學, 自己英文又唔多好怕幫唔到佢, 萬一阿仔讀唔掂要轉校, 咁就該儈囉! 另外, 我聽聞宣基D學生好純品, (曽有BK家長confirm過我這點), 好呀, 我個仔好易受人影響架, 雖然唔知佢會到時遇到什麼同學仔, 但我只能用我僅有的資料作為機會率參考. EC的學生個個都咁叻,(曽有BK的EC家長講過), 我唔知個仔入到去會點, 我自己無乜信心. 但我諗EC級數應該高D, (我又怕自己的信心影響了個仔有更好的選擇, 好矛盾啊可!) 加上直資一條龍亦是一大優點! 免卻升中的煩惱!

就是這樣了, 點揀呢! 各位家長, 可有高見!
   0    0    0    0

回覆 #1 neriyan 的文章

你呢幾句講得好好, 我住將軍澳, 初時以為自行收生時學額收滿
是代表好學校, 你此一句拍醒了我。

重點放在升英中%

原來將軍澳升英中 % 很低, 所以沒有公開確實數字

sure 播道, 一條龍英小英中, 唔好浪費機會. 讀唔掂先轉番出來都唔會後悔.
‹ 上一主題|下一主題