用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

原文章由 Big谷媽 於 08-7-9 17:00 發表
Tam,

暫時都會選擇搭褓姆車

咁係咪要好早上車呀?

我就會湊女女到沙田廣場轉校巴,因為方便放學坐校車去到婆婆屋企樓下。

[ 本文章最後由 tam 於 08-7-10 22:14 編輯 ]

回覆 #4 *leshita* 的文章

*leshita*

我囡囡在MegaIce剛學了5堂(one course),因為和同學仔夾唔到時間所以停咗!我有興趣有冇資料!我囡囡六歲!謝謝!

各位朋友,
有冇人報咗小司儀

[ 本文章最後由 PM_wonderland 於 08-7-10 22:32 編輯 ]

暫時褓姆車未confirm我時間, 跟往年時間計, 佢叫我預6:35-6:40等車. (即是要6am起床) 好似幾早. 如果自己返工前帶他上學, 最多都是遲30mins起床, 遲不了多少, 萬一當天病了or不用上班, 又如何布安排呢? 所以問了褓姆車. 末想過你的方法喎! 請問你幾點在沙田廣場等? 咩野位置? 我是搭火車的, 不知可否夾到呢?
另外, 八卦問, 你是如何入一呂的? 我是在第一階段跨區自選中抽中的. 據聞囝囝同校都有一個入左. 你小朋友係咪在粉嶺讀幼稚園呀?

原文章由 tam 於 08-7-10 22:13 發表

咁係咪要好早上車呀?

我就會湊女女到沙田廣場轉校巴,因為方便放學坐校車去到婆婆屋企樓下。

Big谷媽,

其實女女一直都是在沙田返幼兒園,咁多年都係一齊坐火車出沙田再由婆婆湊到學校。唔駛返學的日子都係會湊去婆婆到,所以升上小學的安排大致上同而家一樣。
計過時間朝早就6:50出門口,7:27沙田廣場樓下上校車,其實同自己湊到學校的時間差唔多,但可以方便婆婆放學唔駛去學校走多轉。
其實聽過有家長講,粉嶺出去的校車會係大埔/馬場(唔肯定位置)要小朋友轉另一架車。
唉…無你地咁幸運,第一階段old girl都抽唔到,太多20分喇…第二輪就無運氣,派左第二志願。要去到最驚心的叩門先入到

女女有個同學仲勁,第二階段跨區抽到入一呂

回覆 #3 PM_wonderland 的文章

Please check PM.

岩岩老公打比我,得女女一個著左校服上堂。點解問上次通知個女仔佢又話要著。

tam,
吾係bor....你意思是否著左校服而非運動衫??
因我仔都係著左運動衫返去(我之前又問了學校,佢地話要著校服, but運動衫已ok), 又見大半學生都著左校服or運動衫。

我仔在Room 202, 佢話有幾個小朋友冇著運動衫,又冇著校服, 只係著"屋企衫" ...

anyway, 我肯定你女女冇著錯, 放心放心!

原文章由 tam 於 08-7-14 14:11 發表
岩岩老公打比我,得女女一個著左校服上堂。點解問上次通知個女仔佢又話要著。

andrewmama,

老公話係全部小朋友都著便服,除左女女同另一個小朋友。(女女係返rm201 2:15 果班)

聽到你講都安心d,幾驚自己聽錯+誤導埋你地。

[ 本文章最後由 tam 於 08-7-14 22:32 編輯 ]

Candy
今年都真係派得幾好喎 !

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/news/news01.htm

不過都真係好難講, 我有個朋友個仔係頭10, 學校有5x派了去林護 (第一志願), 但係佢卻派了去一間中中 (第二志願), 好彩最後都去到另一間區內英中 (校長推薦), 真係一額汗呀

原文章由 candytl 於 08-7-10 17:39 發表

係渦, 真係一樣.

聽有家長講今年呂小升中唔錯. 不過出面大圍好似都幾好.

原文章由 claudiaho 於 08-7-16 16:58 發表
Candy
今年都真係派得幾好喎 !

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/news/news01.htm

不過都真係好難講, 我有個朋友個仔係頭10, 學校有5x派了去林護 (第一志願), 但係佢卻派了去一間中中 (第二志願), 好彩最 ...

claudia,

可能你朋友仔仔個NO. 好唔靚, 再加上葵青英中位唔够band 1分, 咪唔好彩派中中, 不過成績好, 總會有好學校收嘅.

我計過數, 今年扣除收band 2 生直資英中人數約19-20人, 今年呂小band 1 比率仍可保持62-63%, 係全港津校黎講, 算好高架喇.

原文章由 PM_wonderland 於 08-7-10 22:17 發表
*leshita*

我囡囡在MegaIce剛學了5堂(one course),因為和同學仔夾唔到時間所以停咗!我有興趣有冇資料!我囡囡六歲!謝謝!

...

我已PM 你留了我電話,可否夾夾時間一齊學. 謝謝你.

我女女也是剛學了五堂,在西九龍.

我覺得幼聯暑期英文班的課程較深, 單是他自己做是不可能的, 需要大人指導下才能完成.
跟囝囝幼稚園的程度相差較大, 不知呂小P.1的英文程度是不是跟暑期班的相約? 還是, 現在P.1的課程就是這個程度, 只是我脫節吧! 家長們覺得如何? 請講講你們的意見.

幼聯暑期英文班的課程如何深? 可否說說, 因我沒有報. Thanks!

Work sheet 要用complete sentence , 有些生字在K1-K3未有學過(我覺得深). 我囝囝幼稚園是不用串字和默書, 所以, 就是知道答案, 卻不曉得串. 或許只是我個人覺得吧! 不知其他家長有無同樣情況出現.

原文章由 lokyee 於 08-7-22 23:00 發表
幼聯暑期英文班的課程如何深? 可否說說, 因我沒有報. Thanks!

Big谷媽,

我都覺得比想像中深,除了第一堂的paper係比較易之外(不過都要我係隔離引導佢自己想答案),其餘的功課都一定要教哂佢再加引導先完成到…

我都好擔心P.1的英文。

Big谷媽, tam,
我都覺得深。
仔仔幼稚園已較多串字, 默書...但幼聯exercise有些要complete sentence 答, 涉合tenses, 所以吾在傍住佢實錯....
!!!

原文章由 tam 於 08-7-23 09:50 發表
Big谷媽,

我都覺得比想像中深,除了第一堂的paper係比較易之外(不過都要我係隔離引導佢自己想答案),其餘的功課都一定要教哂佢再加引導先完成到…

我都好擔心P.1的英文。 ...

sorry,
我是andrewmama, 我電腦又壞,不能log in andrewmama account...

我估幼聯的課程是統一的, 呂小P1英文不會咁深, 上堂派過張紙起碼P2程度.

原文章由 tam 於 08-7-9 12:01 發表

7/14, 16, 18
7/21, 23, 25

tam,

之前睇漏咗, 唔該晒.

原文章由 candytl 於 08-7-23 12:27 發表
我估幼聯的課程是統一的, 呂小P1英文不會咁深, 上堂派過張紙起碼P2程度.

好彩有你解答,等我地知道P1英文冇咁深。
‹ 上一主題|下一主題