用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才學校與國際學校的分別
go

優才學校與國際學校的分別 [複製鏈接]

睇完優才的資料,
覺得有點像國際學校,
好似唔多要測驗和考試,
有無家長知道究竟優才與國際學校有甚麼不同?
   0    0    0    0

王國長老

原文章由 atyl 於 08-6-19 15:26 發表
睇完優才的資料,
覺得有點像國際學校,
好似唔多要測驗和考試,

優才平日都有默書, 但唔計分, 一個學年有四次評估, 上下學期各兩次, 以評估期間成績計入成績表.

我唔知國際學校紀律方面如何, 優才會著重紀律但又不致於極嚴厲.

如有問題歡迎進我們版內討論

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=251

[ 本文章最後由 edea 於 08-6-19 17:34 編輯 ]

優才絕對與國際學校有很大分別, 它很著重學生的成績而且不斷加深課程. 數學和英文都加深一年, 即一年級便要讀ニ年級的課程.
如你的子女底子打得不好讀上去, 孩子和父母都有壓力.  但如果你的子女很醒的話就不是大問題.  並且對追求學業成績的家長來說優オ絕對是好選擇. 但父母絕對要配合學校的進度而共同作出努力!
個人覺得優才的愛心教育造得不夠, 希望多加改善. 以上純是個人意見, 看看是否幫到你.

睇完優才的資料,
覺得有點像國際學校,
好似唔多要測驗和考試,

其實優才係屬於傳統同活動教學之間.

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 08-6-19 22:59 編輯 ]

我只知道英文grammer practice 會加深一年, 數學又加深一年嗎?? 唔係半年咩?? 其實只係grammer教深都OK, 教課書都係P3書, 我覺得reader仲偏淺添

我真係覺得優才既老師好有愛心好好心機教書, 你係咪優才家長? 係咪預到咩問題呢?? 睇下有冇人幫到你?

原文章由 阿金 於 08-6-19 19:48 發表
優才絕對與國際學校有很大分別, 它很著重學生的成績而且不斷加深課程. 數學和英文都加深一年, 即一年級便要讀ニ年級的課程.
如你的子女底子打得不好讀上去, 孩子和父母都有壓力.  但如果你的子女很醒的話就不是大問 ...

睇完優才的資料,
覺得有點像國際學校,
好似唔多要測驗和考試,

優才是中文小學+英中.

優才小學係中文小學, 課程主要跟教署指引, 同時又加入學校自己開發既課程。

優才算係本地課程既改革派, 一方面保留香港學生既高學術水平, 同時要減少一般學校既 " 高壓力、多功課、多考試 " 既毛病。

優才主張 " 愉快學習 ' 之餘, 同時要 " 追求卓越 "; 即係話希望小朋友讀得開心, 鐘意返學, 每日做少量功課, 減少測驗/考試次數, 全面發展小朋友既潛能; 開心之餘, 仲要保持學術水平, 甚至超前一般學校, 讓小朋友得到一個良好既基礎, 為升上高水平既中學做好準備。

睇完優才的資料,
覺得有點像國際學校,
好似唔多要測驗和考試,

我有 3 個小朋友, 老大讀國際學校, 老二讀緊優才, 老三就今年 9 月升優才 G1。

睇番我三個小朋友既學習情況, 我大胆敢講, 優才更能提供一個全面既課程, 為佢地將來升讀好既大學打好基礎。

睇完優才的資料,
覺得有點像國際學校,
好似唔多要測驗和考試,

題外話:

上次聽資優講座, 優才個校長 ... 真係可以用 "好活潑"嚟形容, 佢好攪笑, 講講下, 講到西裝都除埋, 手舞足蹈, 好投入.   家長發問時可能緊張左D, 有點詞不達意和亂籠, 呀校長立即幫佢總括問題, "窒"住家長, 話唔好浪費大家時間, 好好笑 :)  其他家長忍唔住拍掌.

我諗個領導人係咁, 係呢間學校D學生都好開心.

我正為個女報名....想佢讀好D英文..

王國長老

原文章由 babbling 於 08-6-21 09:24 發表
題外話:

上次聽資優講座, 優才個校長 ... 真係可以用 "好活潑"嚟形容, 佢好攪笑, 講講下, 講到西裝都除埋, 手舞足蹈, 好投入.   家長發問時可能緊張左D, 有點詞不達意和亂籠, 呀校長立即幫佢總括問題, "窒"住家長,  ...

陳校長好年輕,係有d大細路

優才學校與國際學校的分別

多謝提供資料,
是否只有小學和中學,
有沒有幼稚園?
知不知道以住的會考成績好嗎?

原文章由 atyl 於 08-6-23 11:06 發表
多謝提供資料,
是否只有小學和中學,
有沒有幼稚園?

優才無幼稚園只設有中小學部。

優才中學暫時只開辦到G9(F.3), 所以要兩年後才有會考成績可供參考。不過去年全部G8(F.2)學生,曾考英文IGCSE公開試(即英國會考),結果76%學生考獲及格,而其中有24%學生考獲A-C級。而今年所有G9(F.3)學生,亦已考數學及Bio IGCSE, 但成績要8月才知道。

至於優才所有G5學生,06-08年亦有考Cambridge Flyers, 成績如下:
10盾以上   ( 合格) : 06 - 87%, 07 - 97%, 08 - 96%
12-14
個盾 ( 優異 ) : 06 - 53%, 07 - 61%, 08- 63%
個盾        ( 滿分) : 06 - 11%, 07 - 21%, 08 - 25%

希望以上資料可以幫到你。

王國長老

原文章由 atyl 於 08-6-23 11:06 發表
多謝提供資料,
是否只有小學和中學,
有沒有幼稚園?

優才既視學報告應該好快就有,到時可以俾有心既家長作參考.

原文章由 babbling 於 08-6-21 09:24 發表
題外話:

上次聽資優講座, 優才個校長 ... 真係可以用 "好活潑"嚟形容, 佢好攪笑, 講講下, 講到西裝都除埋, 手舞足蹈, 好投入.   家長發問時可能緊張左D, 有點詞不達意和亂籠, 呀校長立即幫佢總括問題, "窒"住家長,  ...

我女話陳校長記得好多學生個名, 好犀利.

原文章由 beesbees 於 08-6-23 17:43 發表

我女話陳校長記得好多學生個名, 好犀利.

哈哈..我記得聽完講座後, 要填感想, 我當時寫給校長: 你像是一個 "mosting" (冇時停) 校長, 在你的帶領下, 學校一定充滿歡樂, 加油 ..

我寫完都覺得好好笑.

我仔不是讀優才的, 但朋友的大仔是, 我見佢讀得好開心.

[ 本文章最後由 babbling 於 08-6-23 17:55 編輯 ]

王國長老

原文章由 babbling 於 08-6-23 17:52 發表

哈哈..我記得聽完講座後, 要填感想, 我當時寫給校長: 你像是一個 "mosting" (冇時停) 校長, 在你的帶領下, 學校一定充滿歡樂, 加油 ..

我寫完都覺得好好笑.

我仔不是讀優才的, 但朋友的大仔是, 我見佢讀得好開 ...

妳幾幽默喎!

原文章由 edea 於 08-6-23 22:29 發表

妳幾幽默喎!

評估表內容係點?
是否在某段期間內上課時的表現作為評估?
有無名次?
點樣才可以原校升上中學?

原文章由 atyl 於 08-6-24 10:23 發表

評估表內容係點?
是否在某段期間內上課時的表現作為評估?
有無名次?
點樣才可以原校升上中學?

評估其實同考試差唔多. 全級前五名會係成績表度見倒, 會見倒全級平均分.

原校升中的條件係英文要70分, 其他主科要60分, 操行要有B.
‹ 上一主題|下一主題