用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 大囡/細囡
go

大囡/細囡 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問6月出世是大囡 or 細囡
   0    0    0    0

6月出世係適齡入學兒童, 不是大亦不是細.

以我理解:根據現時行緊既游戲規則同聖保祿收生慣例,你個女絕對係細女,定義係早一年10月至3月叫大女,而4月至8月就好明顯係細女啦!(但一般學校叫細女係指同年9至12月,而大女則是1-3月)
原文章由 bonnie_chan 於 08-6-19 09:58 發表
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

聖保祿好像话钟意大B, 请问有经验家长面试有甚广要凖备?

6月份係中間啦.

可以給你的參考係:其他班我不知,我女兒班上30人,每個月都有人生日,最細的同學係同年的9月和10月份出生.最大的同學係上年度11月和12月出生.同年7/8月份出生的都有3個.

原帖由 bonnie_chan 於 08-6-19 09:58 發表

咁請問我個女九月十幾號想報09-10的k1學校收的機會都不大? 另外,如果真係考唔考到,9月先報讀返SPN可唔可以? 差不多3歲先讀pre-nursery會唔會大得濟呢? 有冇有呢種例子? 有經驗o既mami可分享一下嗎?

請問各位:

我囡囡06年12月出世,
如果想報讀 09–l0年度K1係唔係好渺茫?

冇錯!你今年真係好渺茫,不過,可以試—下既,不過唔好寄望咁大。但出年可以諗諗!因為條件唔同左!
原帖由 edithwong 於 08-11-13 19:42 發表
請問各位:

我囡囡06年12月出世,
如果想報讀 09–l0年度K1係唔係好渺茫?
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

你個case會慘D!因為chance只得一次,而且收既可能性好細,除非你既後台好勁!如果唔係,你都好難囉!仲有SPN你已經超左齡啦!理論上應該上年已申請,仲有你知否spn仲難入過spk呢?
原帖由 蜜蜜 於 08-10-30 10:37 發表
咁請問我個女九月十幾號想報09-10的k1學校收的機會都不大? 另外,如果真係考唔考到,9月先報讀返SPN可唔可以? 差不多3歲先讀pre-nursery會唔會大得濟呢? 有冇有呢種例子? 有經驗o既mami可分享一下嗎? ...

我囡囡06年9月出世, 機會係唔係唔大,除了年齡外,有無其他準則, 有無人知St. Paul 鍾意收邊類型小朋友呀?

坐定定但主動,成熟、有禮!
原帖由 patnic 於 08-11-16 14:10 發表
我囡囡06年9月出世, 機會係唔係唔大,除了年齡外,有無其他準則, 有無人知St. Paul 鍾意收邊類型小朋友呀?

原帖由 baby951104 於 08-11-15 00:52 發表
冇錯!你今年真係好渺茫,不過,可以試—下既,不過唔好寄望咁大。但出年可以諗諗!因為條件唔同左!

baby951104:

Agree, 我囡囡都係9月細囡, 上年 waiting list, 今年我會再搏...做超大囡, 佢返左K1之後條件真係好左

hugub

9月仲可以第2年做超大仔咩?
我見今年好多學校都係收0510-0612,
我囝囝9月30日...即係唔可以做第2年再黎過?

原帖由 hugub 於 08-11-17 13:49 發表
baby951104:

Agree, 我囡囡都係9月細囡, 上年 waiting list, 今年我會再搏...做超大囡, 佢返左K1之後條件真係好左

hugub
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-18 08:40 發表
9月仲可以第2年做超大仔咩?
我見今年好多學校都係收0510-0612,
我囝囝9月30日...即係唔可以做第2年再黎過?

得呀, 佢地收 01-09-2005  至 31-12-2006 出生的小朋友 ga

hugub

原來st paul今年收0509-0612, 明白了﹗

原帖由 hugub 於 08-11-18 12:03 發表

得呀, 佢地收 01-09-2005  至 31-12-2006 出生的小朋友 ga

hugub
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

請問各位,我阿囝係0601..亦是教友..收既機會大嗎? 另spk係咪收好少boy呢? thanks!

they will interview the parents for few questions, /....parents has to be very carefully to answer the questions....this is the most important part.

and ask the kid few questions (by another techers) and see the child's responds, at the same room with the parents
‹ 上一主題|下一主題