用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

今年收生 [複製鏈接]

唔知今年收生情況如何?
叩門人多唔多?
   0    0    0    0

回覆 #1 rohoy2k 的文章

從報章中得知貴校因已收夠生, 不再在6月接受叩門申請。 你這樣問,是否以往都會在6月接受叩門申請的呢?

原文章由 rohoy2k 於 08-6-18 14:38 發表
唔知今年收生情況如何?
叩門人多唔多?

我朋友想叩門, 我叫佢試下星期一早上打去試下 ( 因為正選生星期六正式註冊可能有人會改變主意唔去). 後來佢打完話我知學校已沒有位要佢試下寫信比校長.

回覆 #1 Annmelody 的文章

叫佢寫信即是尚有一線機會啦, 否則應會很決絕告知沒有學額了.  (of course 這只是我個人想法).

原文章由 little-duck 於 08-6-18 17:49 發表
叫佢寫信即是尚有一線機會啦, 否則應會很決絕告知沒有學額了.  (of course 這只是我個人想法).

有很多學校包括津校的校長會有一兩個位留返收勁人, 何况九月開學都可能有人唔返, 這是學校也預計到的. 所以我想校方唔會
完全拒絕, 如有餘位也容易找人補上. 但去到校長揀人當然要求高. 除非小朋友有過人之處或家長有超級誠意, 否則又談何容易

以學校收生情況, 預咗無位剩. 不過去年都有小朋友開咗學先取得學位, 唔知今年點情況.....

原文章由 Annmelody 於 08-6-18 18:57 發表

有很多學校包括津校的校長會有一兩個位留返收勁人, 何况九月開學都可能有人唔返, 這是學校也預計到的. 所以我想校方唔會
完全拒絕, 如有餘位也容易找人補上. 但去到校長揀人當然要求高. 除非小朋友有過人之處或 ...

港島區直資中學扣門學額(部分)

(資料來源:7月3日星島日報)

中西區

聖保羅男女中學(不設扣門)
聖保羅書院(17個,7月8日上午9時接受申請,額滿即止)
香港聖瑪加利女書院(25個,7月10日起接受申請)

南區

港大同學會書院(不設扣門)
聖士提反書院(約5個,7月8日起接受申請)

灣仔區

聖保祿學校(不設扣門)
漢華中學(20個,7月8日起接受申請)
蘇浙中學(30個,7月8日至7月中旬接受申請)

東區

中華基金中學(50個,即日起接受申請)
培僑中學(60個,即日起至學校面試日前接受申請)
‹ 上一主題|下一主題