用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無5000以下既二手琴呀??
go

有無5000以下既二手琴呀?? [複製鏈接]

其實我想搵一手買入~二手放賣果D~
阿仔就來完成二級喇~之前都係用開數碼琴~
手感同音色真係唔多掂~所以諗緊買真琴~
但租地方住又係煩~
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原文章由 ming2 於 08-6-18 00:25 發表

二手琴,五千蚊以下,一係就會買到比較新0既大陸琴,否則就會係比較舊0既日本琴...你除左價錢方面,你仲有咩要求呢??...

無咩特別要求~唔好太差~
舊既日本琴有咩選擇呀?
我三兩年搬一次屋架~唔知有無影響~同埋搬又要俾$$~
唔需要太高身~因為預左第時要換琴~
有個牌子韓國的~ottexxxx~都有興趣~
不過上yahoo搵都要7xxx~唔抵呀~
通利陳列都係10300~點都新D~
我諗緊好唔好平平地供個一手琴????請指教!謝!

簽名被屏蔽

我有部 Karl Muller 用 > 10 年, made in korea ,想換琴, 唔知市價幾多, 你有興趣嗎 ?

原文章由 ming2 於 08-6-18 10:24 發表

BK真奇怪...我尋晚明明答左你呢度,不過今日又唔見左段野..

anyway,再答多次啦...

其實每兩三年要搬一次屋又真係有少少擔心,每次係搬運0既過程中會整花/壞隻琴...除非每次都搵專對0既師傅去搬,咁就應該會安全d.. ...

我自己就唔介意用二手~
都係budget問題啦~因為要預左搬所以買一手的話.....
有咩途徑可以搵到D一手買入既二手琴呢??

原文章由 yeikaki 於 08-6-18 10:40 發表
我有部 Karl Muller 用 > 10 年, made in korea ,想換琴, 唔知市價幾多, 你有興趣嗎 ?

有無相睇下呀??THANKS!

我都想知呀! 自己對鋼琴一d認識都無, 上拍賣網又驚比人扼喎!

原文章由 youngmum 於 08-6-18 18:42 發表

我自己就唔介意用二手~
都係budget問題啦~因為要預左搬所以買一手的話.....

原文章由 youngmum 於 08-6-18 18:43 發表

有無相睇下呀??THANKS!

pm 左 email 比你啦

其實你可以在Yahxx拍賣場買用家自讓的二手琴,
我有個學生最近在拍賣場用$3500買了一座用家自讓的ottostein,琴齡數年,一手買入的用家大部份都會保留單據、證書。
運費就$3xx,由將軍澳搬去天水圍。

初學而小朋友年紀少,我大多數都會建議家長買這一類用家自讓的、數千元有交易的琴,萬一囝囝囡囡唔學都唔會咁傷,到5級再換琴才買或供一座高身新琴。

但如果學生已經學到2、3級,買或供一座高身新琴會較合適,省得1,2年後又要換琴,最好當然是請自己的鋼琴老師一同選購。

原文章由 youngmum 於 08-6-18 18:42 發表
我自己就唔介意用二手~
喜歡真正享受音樂

原文章由 bibian 於 08-6-19 11:55 發表
其實你可以在Yahxx拍賣場買用家自讓的二手琴,
我有個學生最近在拍賣場用$3500買了一座用家自讓的ottostein,琴齡數年,一手買入的用家大部份都會保留單據、證書。
運費就$3xx,由將軍澳搬去天水圍。

初學而小朋友年紀少,我 ...

今日中午見到有~賣$4000~我只係想考慮一陣~
收工返到屋企竟然已經俾人BID左~唉!~~~
唯有再等下~我朋友都叫我買呢個牌子~
佢10幾年前買到而家仲好好聲喎^^

原文章由 zoeywong 於 08-6-19 22:35 發表
卡門拿,$3500連搬運,琴套琴椅,拍子機,調音一次,米白色

SORRY!~白色唔多岩~謝謝!

二手琴大多數都有議價空間,以我那個學生的OTTOSTEIN為例,賣家開價$4500。

平平地試TL都有代理嘅RICHMANN
RICHMANN應該係我地袓國造嘅
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1116039965
應該都係用家自讓,圖2顯示鎚仔很新淨,使用量應該真係好少。
你可以問下佢有冇單據、證書,應該會包拍子機。

OTTOSTEIN同廠SAMICK
但over budget
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1116006541?u=lkw1208
應該係用家自讓,但沒有INVOICE
喜歡真正享受音樂

想請問除左買家自讓, 網上自稱專業tune琴師 (荃灣區) 放賣果d二手琴直銷店, 可唔可靠呀? 因為要搵個朋友幫手去試, 唔好意思成日麻煩朋友上門試一手琴主嘅琴,  始終唔係一試就啱。唔該!

原文章由 bibian 於 08-6-20 13:29 發表
二手琴大多數都有議價空間,以我那個學生的OTTOSTEIN為例,賣家開價$4500。

平平地試TL都有代理嘅RICHMANN
RICHMANN應該係我地袓國造嘅
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1116039965
應該都係用家自讓, ...

[ 本文章最後由 wingtsang 於 08-6-22 01:02 編輯 ]

"網上自稱專業tune琴師"
你覺得這些tune琴師開的所謂直銷店同二手琴倉有冇分別?
唔通佢地係唔賺錢嘅?
點解唔直接同用家買而要比多左錢去琴倉買二手琴?

"因為要搵個朋友幫手去試, 唔好意思成日麻煩朋友上門試一手琴主嘅琴,  始終唔係一試就啱。唔該!"
買琴係要試架,有朋友幫你就更加好,唔啱就唔買好囉,我諗一手琴主唔會怪你。

始終買琴唔同買棵菜嘛!
喜歡真正享受音樂
‹ 上一主題|下一主題