用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港民生幼稚園暨幼兒園(北角)
go

香港民生幼稚園暨幼兒園(北角) [複製鏈接]

有冇家長的小朋友曾讀過n1呢?請給意見! Thanks!
   0    0    0    0

回覆 1# elmobb 的文章

D 老師好好, 對小朋友好關心OK kar.but 學education fee貴同地方細囉.

我朋友囡囡讀緊,話唔錯,老師又好nice,我都幫我囡囡報0左,11月會interview
因為佢係私校,所以學費比較貴,不過主任話佢0地學校申請緊轉,將會有學券,不過要年底先知批唔批,如果成功批的話,K1開始就唔洗咁貴學費了

原帖由 heihei1206 於 09-11-1 01:24 發表
我朋友囡囡讀緊,話唔錯,老師又好nice,我都幫我囡囡報0左,11月會interview
因為佢係私校,所以學費比較貴,不過主任話佢0地學校申請緊轉,將會有學券,不過要年底先知批唔批,如果成功批的話,K1開始就唔洗咁貴學費了 ...

請問你係咪已經收到信要去面試啦??
因為我8月中已經交左表架啦,,(而校方亦已寄左封信黎話經已收到報名表....),,但到依家都仲未收到信話要去IN....

如果有學劵既咁就真係好啦!!

原帖由 dailings 於 09-11-2 01:36 發表

請問你係咪已經收到信要去面試啦??
因為我8月中已經交左表架啦,,(而校方亦已寄左封信黎話經已收到報名表....),,但到依家都仲未收到信話要去IN....

如果有學劵既咁就真係好啦!! ...

係啊,我已經收到信去interview 喇
不過你都係報n1嗎?? 因為我是報n1班,或者唔同級別會唔同日子interview 0卦

學券方面佢係話申請緊,不過都唔知幾時先知結果,老師又答我年底,而家都差不多算年底啦,我會interview時再問一問

原帖由 heihei1206 於 09-11-3 19:36 發表

係啊,我已經收到信去interview 喇
不過你都係報n1嗎?? 因為我是報n1班,或者唔同級別會唔同日子interview 0卦

學券方面佢係話申請緊,不過都唔知幾時先知結果,老師又答我年底,而家都差不多算年底啦,我會interview時 ...

係呀,我都係同仔仔報N1呀!!我早2日打過去學校問,個老師話依家面試見個d係07年出世個批,,而我仔仔0808個批就暫定19/12

你幾時會去見呀,,見完記得上黎分享下呀...!!

原帖由 dailings 於 09-11-5 17:02 發表

係呀,我都係同仔仔報N1呀!!我早2日打過去學校問,個老師話依家面試見個d係07年出世個批,,而我仔仔0808個批就暫定19/12

你幾時會去見呀,,見完記得上黎分享下呀...!! ...

07年出世?? 唔係呀,我囡囡08年出世喎....我11月中去in啊

好啊,放心啦in完一定話你知

咦,如果真係成功,你會讀嗎? 咁你仔仔咪同我囡囡同一班囉,哈哈

原帖由 heihei1206 於 09-11-5 22:58 發表

07年出世?? 唔係呀,我囡囡08年出世喎....我11月中去in啊

好啊,放心啦in完一定話你知

咦,如果真係成功,你會讀嗎? 咁你仔仔咪同我囡囡同一班囉,哈哈 ...

你女女幾月出世架?
我同仔仔報左全日班呀!!但係咪真係讀就未知啦,,始終佢學費比較貴...同埋我係住西灣河架,,睇下我附近個間收唔收先再決定!!

原帖由 dailings 於 09-11-6 18:24 發表

你女女幾月出世架?
我同仔仔報左全日班呀!!但係咪真係讀就未知啦,,始終佢學費比較貴...同埋我係住西灣河架,,睇下我附近個間收唔收先再決定!!

我女女0801的

我唔係報全日班啊,我報半日咋
全日真係幾貴,4千幾,不過可以extend到7pm前湊走
你附近報0左邊間?原先我想報埋明我,不過明我n1要3000蚊,我覺得仲貴

補充: 我之前所說朋友的女女就係讀緊全日,佢話好好,老師又好關心d小朋友, 所以佢k1都唔打算轉校

哦...你女女係大女黎既!!可能因為咁所以就會早d in都未定!!

我地要報全日係因為我要出番黎做野,冇人湊住佢...所以就一定要讀全日啦!!老實講,,佢真係好貴...
我地之前去參觀過,,個個張主任都好好人,,都好鐘意同我個仔玩呀...不過校舍始終都係細...

我屋企附近個間係[香港青年協會青樂幼稚園]

原帖由 dailings 於 09-11-7 17:42 發表
哦...你女女係大女黎既!!可能因為咁所以就會早d in都未定!!

我地要報全日係因為我要出番黎做野,冇人湊住佢...所以就一定要讀全日啦!!老實講,,佢真係好貴...
我地之前去參觀過,,個個張主任都好好人,,都好鐘意同我個 ...

青樂我之前都有報啊,因為之前我原先打算囡囡係讀全日的,而青樂可以湊到8點,青樂上次sent 0左信0黎叫in,不過我改0左出年先再去in,我想佢k1 先再讀全日

其實我去過3,4間幼稚園,覺得民生都唔係話真係勁細,一般囉, 最重要我鍾意佢係每日有外藉老師教英文,又有phonics又有日文學,所以我幾鍾意呢間囉,同埋民生0既老師,主任都好nice,對小朋友都好好,上次報名時我囡囡玩0左成個鐘唔願走添

青樂原本佢地係安排我琴日(7/11)IN架...
但同另一間撞左期,,所以要再等佢安排番個面試日期...

最理想最好既就梗係3間都收哂先,,到時再可以慢慢諗清諗楚!!

原帖由 dailings 於 09-11-8 00:30 發表
青樂原本佢地係安排我琴日(7/11)IN架...
但同另一間撞左期,,所以要再等佢安排番個面試日期...

最理想最好既就梗係3間都收哂先,,到時再可以慢慢諗清諗楚!! ...

你尋日in成點?
咁你仲幫佢報0左邊間呢?
尋日我都有去in,不過0係中環的學校, 因為近老公公司,不過我應該都唔會讀

原帖由 heihei1206 於 09-11-8 13:59 發表

你尋日in成點?
咁你仲幫佢報0左邊間呢?
尋日我都有去in,不過0係中環的學校, 因為近老公公司,不過我應該都唔會讀

我地另外仲報左合一堂陳伯宏紀念幼兒園...
呢次面試係以playgroup既形式黎面試既...!!
有8個小朋友一齊入間房度唱下歌拍下手先,,之後就每位小朋友獲派一個老師同一個洋娃娃黎面試啦!!
個老師會叫你餵個公仔食野,飲水,同埋幫佢抺下手,面....
過程只得大約5分鐘...!!

老實講,,咁短時間根本就好難知道d乜,,我諗佢地大多會以交表既次序黎收個學生(因為我之前睇過天書,,入面寫佢地收生係以先到先得既方法黎收生!!)而且間學校只收最多30個學生...

原帖由 dailings 於 09-11-9 14:14 發表

我地另外仲報左合一堂陳伯宏紀念幼兒園...
呢次面試係以playgroup既形式黎面試既...!!
有8個小朋友一齊入間房度唱下歌拍下手先,,之後就每位小朋友獲派一個老師同一個洋娃娃黎面試啦!!
個老師會叫你餵個公仔食野,飲 ...

合一堂?係唔係0係半山0個間?
如果係呢間我冇報啊,覺得好遠啊,雖然有校車

尋日我in都係唱歌之後逐個in

原帖由 heihei1206 於 09-11-9 23:00 發表

合一堂?係唔係0係半山0個間?
如果係呢間我冇報啊,覺得好遠啊,雖然有校車

尋日我in都係唱歌之後逐個in

係咪,係半山個度!!
因為我住西灣河區,個頭又好似冇咩全日制選擇,所以迫住要誇區!!
同埋呢間學校,我堂妹以前都讀過,,覺得唔錯,所以都報黎試下睇下佢收唔收先!!

原帖由 dailings 於 09-11-10 13:56 發表

係咪,係半山個度!!
因為我住西灣河區,個頭又好似冇咩全日制選擇,所以迫住要誇區!!
同埋呢間學校,我堂妹以前都讀過,,覺得唔錯,所以都報黎試下睇下佢收唔收先!! ...

呢間我冇報啊, 就係因為覺得太遠
咁你就報0左呢3間?
其實全日校的,之前我報0左好多誇區啊
你有冇揀shau kei wan ar?都有喎

原帖由 heihei1206 於 09-11-10 22:02 發表

呢間我冇報啊, 就係因為覺得太遠
咁你就報0左呢3間?
其實全日校的,之前我報0左好多誇區啊
你有冇揀shau kei wan ar?都有喎

其實我係怕如果讀SKW個頭個d學校既話,我驚會有好多大6人(對唔住都要講句,我怕小朋友會學壞 eg打交,蝦蝦ba ba)...

講過好消息你知,今日我收到信啦!!
合一堂收左我小朋友啦=]
唔洗再煩學校d野luuu,,因為學校限我地呢個星期6要去交$1150註冊費...其餘2間都趕唔切係今個星期內面試,,所以一定唔洗諗啦...!!!

原帖由 dailings 於 09-11-12 01:51 發表

其實我係怕如果讀SKW個頭個d學校既話,我驚會有好多大6人(對唔住都要講句,我怕小朋友會學壞 eg打交,蝦蝦ba ba)...

講過好消息你知,今日我收到信啦!!
合一堂收左我小朋友啦=]
唔洗再煩學校d野luuu,,因為學校限我地 ...

恭喜晒呀,唔洗再煩啦
真係幾煩0架

青樂今日又再打黎,明明上次講好話幫我寫低左出年先in, 今日又有人打黎都唔知呢件事,我覺得佢地做0野都冇人跟

青樂都有打比我呀...佢叫我星期3朝早去in...但星期3朝早我小朋友要上playgroup,,所以我順便同佢講埋我已經有學校收左...

希望你小朋友都可以順順利利搵到間好學校啦!!
‹ 上一主題|下一主題