用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08年9月準小一
樓主: 心心
go

08年9月準小一 [複製鏈接]

仲未問到呀,聽朝問下門口嗰架先,再唔得就早D去EC門口睇下有冇媬姆車,逐架問下咁,真頭痕!

啱啱今晚又BBQ,已經係第三次啦!

原文章由 bignose 於 08-7-1 16:32 發表
bbdou
你問到保姆車未?
o華, 你咁快可以bbq?  真係happy.

yuiyuima, chinfung, mum2kids
歡迎
多d入來傾,
唔知有冇機會同班呢?

原文章由 chinfung 於 08-7-1 09:19 AM 發表
Hello :
Can anyone tell me what size / type schoolbag is suitable for primary one student.  (Also the student will / will not bring many book to school everyday)

Thanks!

都吾少架,所以校車就好d,都係咩兩三分鐘....small size is fine, but make sure big enough to hold F4 size folder

請問各位家長買了校服未?
明德商場是否很難找?因本人不是居住將軍澳!

如果你屋企近大路, 有架綠van 103M 可以在 TKO MTR 落車.  你可以找幾日試下早上約 8:00am 到巴士站睇下多數有冇位上車.  

原文章由 bbdou 於 08-7-1 22:06 發表
仲未問到呀,聽朝問下門口嗰架先,再唔得就早D去EC門口睇下有冇媬姆車,逐架問下咁,真頭痕!

啱啱今晚又BBQ,已經係第三次啦!

原文章由 yuiyuima 於 08-7-1 11:29 PM 發表

really quite difficult for non-TKO resident....(my last year experience)....take taxi

thanks for your information. 我地而家都係搭103M出地鐵站,都好好彩好快上到車,但係我擔心返風落雨個仔返學好論盡,如果有媬姆車直到學校,就唔駛行嗰大段路,同埋唔駛揹咁長途書包呀嘛,我會再努力搵下。

原文章由 beebreadma 於 08-7-1 23:50 發表
如果你屋企近大路, 有架綠van 103M 可以在 TKO MTR 落車.  你可以找幾日試下早上約 8:00am 到巴士站睇下多數有冇位上車.  

校服公司旺角 (T: 2271 0198) & 筲箕灣(T: 3162 8685) 都有分店, 你可以打電話問下有無得買EC校服.

原文章由 yuiyuima 於 08-7-1 23:29 發表

hello!各位播道媽咪,
我仔仔都係今年讀播道小一! 我住坑口架,仲考慮緊搭校車定行路好啊!行路怕如果落雨會麻煩些!我都訂左校服,冬季同夏季都各訂兩套,ok嗎?另外!你哋諗住係學校訂書定出去自己買呢?

原文章由 kongsou 於 08-7-2 04:50 PM 發表
我仔仔都係今年讀播道小一! 我住坑口架,仲考慮緊搭校車定行路好啊!行路怕如果落雨會麻煩些!我都訂左校服,冬季同夏季都各訂兩套,ok嗎?另外!你哋諗住係學校訂書定出去自己買呢? ...

From Hau Hou walk to school ? too far away la
Books : let the school do it is better.

原文章由 kongsou 於 08-7-2 16:50 發表
我仔仔都係今年讀播道小一! 我住坑口架,仲考慮緊搭校車定行路好啊!行路怕如果落雨會麻煩些!我都訂左校服,冬季同夏季都各訂兩套,ok嗎?另外!你哋諗住係學校訂書定出去自己買呢? ...

坑口行去起碼20分鐘, 日曬雨淋都幾辛苦.
我自己就在學校訂購, 可在學校取書, 不用出旺角取.
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

freddielau,candyocean,
咁又係!都係搭校車穩陣d,咁你哋安排小朋友搭吾搭校車?今年好似都幾多書咁,我見佢哋上年都冇咁多書,所以我諗今年可能會教得多d野!小朋友又可以再學多d!

我都係住坑口....我仔仔撘一個地鐵站.....菲傭姐姐或爺爺揍....都OK架...

我要佢用對腳行吓路......唔俾佢咁懶...

原文章由 kongsou 於 08-7-2 16:50 發表
Ian  媽媽

原文章由 kongsou 於 08-7-2 05:44 PM 發表
freddielau,candyocean,
咁又係!都係搭校車穩陣d,咁你哋安排小朋友搭吾搭校車?今年好似都幾多書咁,我見佢哋上年都冇咁多書,所以我諗今年可能會教得多d野!小朋友又可以再學多d! ...

this P1 book fee close to 2,000 (1,500 last year)

freddielau,
現在真係咩都加價!上年係一千一百蚊,不過小d書同埋今年d書都加左價啊!

hoyhconnie,
我都係工人湊仔仔返學,本應都諗住比亞仔行多d架,但係寶盈嗰段路行返學校冇野傘,我怕打風落雨會好麻煩啊!其實現在返幼稚園都係有時行有時落雨或太曬會搭mtr返學,行around十五分鐘到學校!遲d返播道仲要遠d啊!我諗真係要20至25分鐘!吾知會吾會返到學校已經冇力!仲要返全日!不過你記得同小朋友行返學既時候揸定防蚊用品,亞仔近排行返學都比蚊咬到成腳都起曬水泡啊!:-|

回覆 #1 corliss_yu 的文章

Hi corliss_yu :
Yes, I had already asked Miss. Wong / General Office on Monday. The books are study 1 yr.

Keep contact !

請問你哋諗住幾時買書包比小朋友返小學,吾知會吾會好多書返學,所以吾知買幾大個書包好?仔仔時時行過見到書包又話要買,但係都吾知邊個好,d. kong有個$296好似幾好,但係小小重!

原文章由 kongsou 於 08-7-8 16:29 發表
請問你哋諗住幾時買書包比小朋友返小學,吾知會吾會好多書返學,所以吾知買幾大個書包好?仔仔時時行過見到書包又話要買,但係都吾知邊個好,d. kong有個$296好似幾好,但係小小重! ...

係Jusco見有好多款, 但佢地話遲d再有多d, 所以我可能8月先買, 我覺得細碼已經ok!

Emailfamily,
亞仔鐘意超人書包,但係都吾好"咩",佢樣樣都係鐘意超人!你都諗住買Dr. Kong,個sales都話$296嗰個小一生用大左小小!但係我見佢好好"咩"同埋拎嗰條手帶都好軟綿綿架!

原文章由 Emailfamily 於 08-7-8 17:49 發表

係Jusco見有好多款, 但佢地話遲d再有多d, 所以我可能8月先買, 我覺得細碼已經ok!
‹ 上一主題|下一主題