用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋 ...
樓主: ElainAiolia
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

pcdogxx,
9/8我睇o下返乜先joino地,你ocookie之約唔使特登等埋我,因我返工時間好亂 ,未必就到。

D代餐係指D舖頭o既代餐奶昔、餅等,我未去睇幾多錢,只係估好貴o康寶萊我以前都食過,但係都減唔到o

好,等我呢幾晚睇o下邊日有甜品 (馬豆糕) 食先 。子聰睇o左你果D cookie相都話好正

買機預埋你都得,但日期未fix (因我未知返工時間),如下星期一、三及四,你有無問題呢?我估626mama及天藍OK卦!唔知叫埋hongmimio黎食埋飯當提早一次聚會有無問題呢

626mama,
你千祈唔好見到我,因我好似個乞兒咁,披頭散髮 、又臭又污糟 (因出好多汗同做o野地方好污糟),我驚你見到我都認唔到

校車果度唔該晒你到時通知我

D代餐係指D舖頭o既代餐奶昔、餅等,我未知幾多錢,只係估好貴o

宏福有通告比o左我o (16/7)1/9開課,時間同青怡果邊一樣,時間為上午班09:00 – 12:00 (進園時間 08:30)21/7 – 31/8 為學校暑假,但如有任何查詢於 Mon – Fri 09:00 a.m. – 5:00 p.m.,可致電 2432 6628 (校務處)K1無適應期,K2新生返學日期同我o地一樣,K2舊生及K3會於4/9先返學。

Dear all mami,
昊藍25/8開始試返學,而匡匡同鈞渝12號亦開始返學 ($3,000-就咁無o ),只有子聰同軒軒最遲,要1/9先返

28/7要改期我無所謂,其實我28/7OK,因我收早 (3:45 p.m.,我都係26/7先知28/7返乜,我到今日為止,都只係知道28/7 o既返工時間,之後o既要28/7o左工先知 ~ 最慘連幾時放假都唔知,所以唔可以confirm D日期比你o),但等埋hongmimi先去,要改後一個禮拜,我仲未知返乜,所以要到咁上下至覆到實比你o地,真係唔好意思

626mama,
子聰發燒最終無睇西醫,但睇o3日中醫,佢只係燒o2日,大約係訓醒晏覺開始燒,到夜晚訓覺就會退,而家又無特別,我唔諗住帶佢睇西醫lu

軒軒塗鴉班D畫,第一幅抽象D,第二幅D魚都幾似模似樣,而幅畢業相,軒軒好正經 ,昊藍好似D明星咁 ,要7分面影,好搞鬼呀

D人話食肉減肥法,唔係個個得,如跟你個餐單,換轉係我實飽C,因我唔太仲意食咁多肉,但你可以考慮o

天藍,
你問o下昊藍佢係o米扮明星,要7分面影相靚仔D

有心la,子聰發完2日燒後再無發燒la,我諗佢真係想快高長大o  。

收到你個sms la ,咁係o米即係由8月份開始,昊藍會同子聰一齊做同學,一齊上完英文班再上畫班,如果係,實開心C子聰o ,不過我唔諗住咁快話佢知,等佢上堂見到有個意外驚喜。

pcdogxx,
D馬豆糕簡直一流D豆唔太硬又唔太軟,我仲意呢種口感 ,快D滙報個menuo黎,如果唔係,我就 ………………. 要你整多D比我食,等你唔得閒整cookie比鈞渝食,問你C

hongmimi,
免費試搭校車梗係 Yes la ,等佢o地適應o下搭校車返學o麻。公公婆婆個度個站幾好o咼,最後上車返學,最早落車放學,簡直perfect

o羊唔肥呀,只不過我收埋晒「扼」到你o

匡匡都去o左睇功夫熊貓,雖然口水多多,但起碼唔使提早離場,已經好ola ,小朋友睇戲真係零食不可缺。佢好犀利,居然見到打交,即係維持治要,真係一個好警察 .............................. 個仔o

D Label 貼紙以前葵涌廣埸有好多舖頭有賣,價錢都OK o架。而子聰契媽買過D係銀色底黑色字 (都成年前),話係Laser做唔甩色,都幾襟o架,但價錢唔清楚。早排我同事話係葵涌廣埸買o左好似T-shirt領邊咁osize label可以縫係D校服度,好似$50- ~ 20-30 (我老人痴呆唔記得o),你試o下放工 / 放假去行o下睇o下,又或者BK裡面都有label賣,你可以入去睇o下個價錢。

唔好意思 ,因近排要戶外工作,成日早起身 ,變相早o左訓 ,所以少o左上o黎,希望唔好見怪 。我今個星期都仲係返「早」,只係星期三 (即聽日) 及星期六放假,而下星期暫時知到至7/8為止都係返「中」,6/8 放假,所以想我oo既約會係該日較適合。

尋日係書展買o左本填色畫冊比你oD小朋友,睇o下今個星期六放假可唔可攞埋比你o地。

rplyan,
你居然入oo黎吹水 ,我o地無所謂o架,乜都講得一餐o既,有時間o米上o黎吹水或有興趣o米參加我oo既約會o羅。

626mama,
你已經中毒 (上網) 太深 ,不能自拔 ,居然因為無得上網,而無晒人生樂趣。

「剪髮技巧培訓班」係邊度上堂?有興趣,但要夾o下收工時間先。

天藍,
rplyan 個女會係青怡果邊讀K1

星期日收到你個sms ,真係好意外,好開心子聰同昊藍又可以做同學仔,佢o地二個又可以一同上英文班及畫班,佢o地又可以 keep 住見面

hongmimi,
恭喜你o咼,匡匡終於等到上畫班quota ,唔知係o米上星期日 (10:00 – 11:15 a.m.)果班呢?如果係就好la,因呢班子聰之前上過,有2個女仔 (叫柔柔同盈盈),另外仲有個男仔 (叫樂樂)D家長都OK o架,只係要小心個男仔,佢成日咳同流鼻涕,因佢對冷氣有D敏感。我諗天藍唔介意同你買畫班o既顏色o既。

pcdogxx,
今晚咁開心去隔離屋「hea ,鈞渝有無去呀?係o米玩得好開心呢?

hongmimi,
我收唔到匡匡D新相,你可唔可以 sent 去我 e-mail 度,Thx!

8月份活動
活動 : 待定        
日期 : 2008年8月3.10.17.24.31日(星期日)
(10號最好, 因為渝爸肯定果日放假)
(24號之後ElainAiolia會放番星期日,之前因做馬術唔知幾時放假)

集合時間 : 上午 / 下午
集合地點 : 待定
報名及人數: (撰擇地方排序)
1.  pcdogxx 2大1小  (1.2.6.7.10.)
2. 626mama 2大1小  
(2,6,7,9) OK
3. ElainAiolia 3大1小  (3,2,6,7,9,4)
4. 天藍 2大1小 (1,2,4,7,9) 8月17日唔得
5. hongmimi 21 (2,6,7) 17號約左人 OK

睇排序又個個撰,有以下四個:-大家請要再排序嗎?
2. - 白石俱樂部 - 有單車,風箏,bbq,攤位,手工藝/大人有麻雀,桌球, http://www.whiteheadclub.com/
6.西沙茶坐對面個沙灘放風爭捉蟹仔可以BBQ
7.珀麗灣玩沙 (荃灣西西鐵站搭船去或巴士)
9.- 嘉道理農場
http://www.kfbg.org.hk/
徐下三個地方,下次我地再去埋個三個地方都好喎。

日期在8月31日大家有沒有問題。
1.626mama---OK
2. 天藍 --- OK

3. hongmimi --- OK
4. ElainAiolia --- OK

再唔係我地幾個媽媽就下邊日放工一齊去警察遊樂會打保齡球囉,唔知妳地有冇興趣呢,我都唔識打保齡,只係有得玩下,又可以傾下計。(時間,日期.地點全部侍定)

媽媽聚會:
1. 626mama OK
2. pcdogxx   
3. ElainAiolia --- OK
4. 天藍   

5. hongmimi 9月聚會-晚飯吹水 >.< 睇妳地打保齡 OK

天藍下個月公司搬,ElainAiolia 24號後比較好,
咁不如我地9月聚會好嗎?

各位,
我地媽咪聚會定8月6日, 代大家覆實再定!!!

Please check e-mail ,因我剛osent oD練習比你o地。

626mama,
乜你唔記得呀6/8之媽o米聚會係去花園街買圖案圖形機及順便食飯o麻,你仲有無好D o既意見?

pcdogxx,
我都無留低D物料比子聰第2時做勞作,所以一話要乜o野物料 (盡量唔拖),就第一時間同聰爸及姑媽、姑丈周圍揾 ,人多好辦事o麻。

咁勁,連麵包都整埋,咁D麵包舖真係生意難做 ,等你入埋佢o地果行同佢o地爭生意至得

張相影得鈞渝好似黑o左好多咁,加埋佢紥o左頭髮,又真係有D似男仔o

你介紹果條link原來仲有好多食譜o ,正呀 ,唔該晒!

label果度,D label唔知容唔容易甩色呢?

[ 本文章最後由 ElainAiolia 於 08-7-30 17:17 編輯 ]

我已sent o左子聰張畢業相比你o地,另外,我亦sent 埋協康暑期班個timetable比你o地參考。

尋日塗鴉班last day有無D唔捨得呢 ?以後唯有搞多D聚會先得la

我都想知6/8係邊度等及幾多點呀

rlpyan,
旻旻好搞鬼 ,都唔算粗魯,咁細個,係咁ola

626mama,
唔該晒你幫我報名呀

天藍,
我唔記得問你hongmimi D o野幾多錢 ,仲等我果日一放完學比D ohongmimi,佢問我幾多錢o忝。唯有6/8o地二個自行搞掂

hongmimi,
尋日第一次上畫班OK o麻?我問過Miss Wong,匡匡而家上緊果班D同學同子聰上果時係一樣o既,佢話之前上緊個同學今個月無交學費、又無話要留位、又無打電話番o黎學校,所以匡匡可以上呢一班。匡上緊堂唔一定坐係度等佢o架,你二個可以去撐枱腳或者行街先,到咁上下先返去都未遲。仲有就係Miss Wong教我帶個大D o既膠袋去,因放學o既時侯好多時幅畫仲未乾,但攞住等佢乾又好麻煩,用個膠袋裝住,返到屋企先攞出o黎再吹乾會好D o麻。

9月份匡匡係全完堂返兒童崇拜係11:30 a.m.,我諗你要有心理準備會比較趕,因有好多時Miss Tse會遲o左放學,你o地要一個帶匡匡洗手,另一個聽佢解釋今堂學oo野及匡匡o既進度,希望你o地唔會趕到C C o下。

另外,想話你知9月份,子聰同昊藍可能會改上畫班同英文班時間,都係星期六,但會早D,因英文班有多一個時段係12:45 – 1:45 p.m.,而畫班可能改前11:15 – 12:30 p.m.,但要等遲D Miss Wong confirm先得。

早幾日,你做o2日揍仔婆有無做到個人散晒呀

匡匡D想我收到la

8月份活動
活動地點: 白石俱樂部 (
有單車,風箏,bbq,攤位,手工藝/大人有麻雀,桌球)
http://www.whiteheadclub.com/

日期 : 2008年8月31日(星期日)
集合時間 : 上午
集合地點 : 暫定馬鞍山好嗎 (可以玩得耐D)?因沙田D車程只得下午先有
1.  pcdogxx -------2大1小

2.  626mama -----2大1小
3.  ElainAiolia -----3大1小
4.  天藍 ----------2大1小
5.  hongmimi ------- 21

6.  rplyan---------- 2大1小   

13個大人6個小朋友
撰定地點去白石俱樂部大家冇問題?
咁大家有時間去個網址睇下。

睇排序又個個撰,有以下四個:-大家請要再排序嗎?
2. - 白石俱樂部 - 有單車,風箏,bbq,攤位,手工藝/大人有麻雀,桌球,
6.西沙茶坐對面個沙灘放風爭捉蟹仔可以BBQ
7.珀麗灣玩沙 (荃灣西西鐵站搭船去或巴士)
9.- 嘉道理農場
http://www.kfbg.org.hk/

徐下三個地方,下次我地再去埋個三個地方都好喎。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
再唔係我地幾個媽媽就下邊日放工一齊去警察遊樂會打保齡球囉,唔知妳地有冇興趣呢,我都唔識打保齡,只係有得玩下,又可以傾下計。(時間,日期.地點全部侍定)

媽媽聚會(2):會暫定9月日期未定。-
1. 626mama --- OK
2. pcdogxx ----- OK
3. ElainAiolia ---- OK
4. 天藍 ---------- OK
5.
hongmimi 9月聚會-晚飯吹水 >.< 睇妳地打保齡 OK
======================================================

各位,
我地媽咪聚會(1)定8月6日去買圖型機!!!
1. 626mama ----  OK

2. pcdogxx ------  OK
3. ElainAiolia -----  OK

4. 天藍 -----------  OK         
5. hongmimi -----  OK
6. whatever ------  OK

hongmimi,
已收到匡匡最新o既相。另外你介紹個好節目我相當有興趣,最衰我要返工,如果唔係,一定帶子聰去玩餐飽o

匡匡第一堂返畫班個表現算好好la ,係呀,畫班D主題係逢星期日開始,若匡匡返唔到星期日,早3日通知及係果個禮拜揀番個時間補堂就唔使蝕la。我同天藍改上堂時間,係想就番多D時間去街 / 訓晏覺,匡匡同唔到我o地一齊真係可惜。

** 匡匡上緊畫班時,你o地可以同佢影相及拍video,但以唔影响其他小朋友及唔開閃光燈為主,D家長及MissOK o架。

626mama,
如果你星期日返婆婆度整亂間屋之後拍拍屁股走人 ,我諗軒軒一定要代母贖罪,就係比姨姨佢o地奴疫而C ,睇o下你捨唔捨得

你搞o左咁耐,原來本存摺無唔見到,你真係大頭蝦 。原來要開過a/c no.D o野仲要轉過晒去,都幾煩

2005年我覺得男仔多過女仔o咼,可能我識親都係生男仔la。子聰對住陌生人影相係正經D,但係我o地同佢影相就 ………………..

我都唔知宏福幾時叫我o地交學費?

原來軒軒同鈞渝仲記得點樣打功夫,犀利,犀利

8月份活動
活動地點: 白石俱樂部 (有單車,風箏,bbq,攤位,手工藝/大人有麻雀,桌球)

日期 : 2008年8月31日(星期日)
集合時間 : 上午
集合地點 : 暫定馬鞍山好嗎 (可以玩得耐D)?因沙田D車程只得下午先有
1.  pcdogxx -------2大1小 我冇乜所謂, 不過因為如果係多野玩既會唔會早d去好d呢?  我10:00都得架喇..

2.  626mama -----2大1小  11:00 會唔會早得制呀各位
3.  ElainAiolia -----3大1小 10:00我都無問題
4.  天藍 ----------2大1小  10:00我都無問題
5.  hongmimi ------- 21我都無所謂,早d通知畫班上唔到,應該可以改期插人地果堂掛...
6.  rplyan---------- 2大1小   無所謂10:00-11:00都OK

all mama,

想問下暫定係馬鞍山邊到等, 我睇下青衣有無巴士
去馬鞍山先~

** 我諗要問626mama馬鞍山架車係邊度上車至得。

各位,
我地媽咪聚會(1)
日期 : 8月6日去買圖型機!!!
時間 :

地點 : 太子地鐵站(去花園街係聯合廣場出口應該最近,不如就係一出閘處等齊人先上地面好唔好?)
1. 626mama ----  6:30
2. pcdogxx ------  
3. ElainAiolia -----  6:30 或之前

4. 天藍 -----------  6:30前         
5. hongmimi -----  6:30
6. whatever ------  

而家巳掛3號風球 ,亦大風大雨,聽聞聽日個風最接近本港,有可能改掛8號風球,明天約會睇天氣再電話聯絡

天藍,
唔使客氣la,既然大家係朋友,有筍o野一定預埋 / 通知大家o

我都希望轉英文班及畫班,子聰可以再同昊藍做同學仔呀

626mama,
你買個焗爐,你99會唔會唔仲意o架:;pppp: 。

知你者莫若軒爸呀 (有關存摺事件)

hongmimi,
喂,匡匡畫班果度有個女仔叫柔柔,佢又係成日好大力練D廣告彩,所以佢阿媽話買D細支D,等佢唔好咁晒o野,你試o下睇o下個size o岩唔o岩,如果o岩,可以問佢係邊度買呀。但而家果隻size如果邊隻顏色無,可以係番畫班果度單一支買o架。

pcdogxx,
你去o左邊呀

有無人想買有關奧運福娃D o野,因我星期日會入去奧運村返工,果度有D福娃o既貼紙可以印係皮膚上面,亦有萬花筒、紙製望遠鏡、磁石貼、毛巾仔、杯等,價錢梗係有少少貴,但免強可接受,若有興趣,可打電話比我問o下價錢o
o地個約會是否改為下星期,我下星期12/813-14/8 (返夜,但未知時間) 15/8OK,未知你o地點呢

hongmimi,
boss咁鬼乞人憎o ,阻住晒D休息及吞卜時間 ,我上司反而唔會lunch煩我o地,因佢要午間小睡 ,佢求之不得我o地唔好嘈住佢o忝。

多謝你個馬豆糕menu,等我得閒落下廚先

點解係我唔得閒o既時候,有咁多好o野介紹o架,我都想帶子聰去MegaBox同多拉A夢影相呀

pcdogxx,
鈞渝個驚險意外,搞到我一度睇、一度驚 ,好彩最後都無事 。其實聰爸有時都會話我搞到子聰仲好似好細個咁,乜都剪好晒、挑好晒比佢食,搞到佢依賴晒。但我擔心亦無錯,因為我細妹讀K3時,我阿爸已經覺得佢好大個,所以比o左個一蚊比佢買山揸餅食,最後山揸餅就無得食 ,只因佢吞o左個一蚊kick住係喉嚨唔上唔落,終於搞到要入醫院用喉吸番個一蚊出o黎,個醫生仲話好彩個一蚊吞到去喉嚨係打直o乍,如果打橫,佢已經窒息C ola 。從此,每逢我見到D小朋友玩緊D好細粒oo野,我都好似過份緊張咁 ,唔比佢o地玩,怕佢o地吞o左落肚。你以後小心D鈞渝D飲食la

上畫班唔使3歲都可以上o架。聽日,我同天藍帶昊藍、子聰返學時,幫你同626mama問埋,即刻報埋料比你o地都仲得

626mama,
畫班係一個鐘頭零+五分鐘o架,如果上11:30 a.m. 果班,上完係 12:45 p.m. oo岩好可以去食飯,我覺得呢個時間幾好呀。

温叔叔打o左電話比你未呀?我仲未收到,唔知校車經唔經我果度呢?

pcdogxx / hongmimi,
鈞渝、匡匡返o左學,記得上o黎報料呀。

天藍,
我仲未得閒去Agent度揾工人 ,但以正價請工人,通常Agent都會叫你請D做過o野會抵D ,乜真係有咁多工人比人炒o左滯留係Agento羊。我都好似你咁怕佢o地多電話 、個人又心野,都不知點算好。我表妹 (2個小朋友,一個就o4歲、一個6歲,平時有我姑姐幫手睇及煮飯) 已做o左個無良僱主:;pppp: ,唔關僱傭稅事,只因佢請個工人係未曾做過o野,做o2個幾月都仲係話極唔聽,經常黑口黑面唔在講 ,仲湊唔掂果2個小朋友,見到佢o地打交當睇唔到,D餸剩係叫佢洗同切,唔使佢煮都搞唔掂,我表妹見就o黎到3個月,o米即刻補機票換o左佢o羅。比著我實煩C

我未知下星期返工o既時間,要你o地就我真係唔好意思呀 ,等我一知道返工o既時間,再話你o地知邊日得呀

我又prepare oD奧運小禮物比你oD小朋友 ,下次mama聚會我會攞埋出o黎比你o地,大家千祈唔好客氣呀!

pcdogxx,
鈞渝張新相好正呀 ,子聰都忍唔住講o左句:「小鈞渝好靚女呀。 (絕無吹水)

有無去到megabox影相呀?

鈞渝咁心急返學唔理你衝o左入去,不過都係好事,總好過佢扭計

626mama,
點解你個爐無聲氣o

pcdogxx / 626mama,
我同天藍已經係畫班度幫你o地留o左位,係星期六 11:30 a.m. – 12:45 p.m.,但因暫時未有位,要等有空缺先再通知你o地,我已留o左軒軒同鈞渝個名及你o地個手電比畫班果度,一有位佢o地會通知你o地,我亦會幫你o地留意o下。
‹ 上一主題|下一主題