用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋 ...
樓主: ElainAiolia
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART III)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

626mama,

我又未聽過蚤唔咬床主喎..   不過鍾意咬小朋友就知囉..  因為小朋友d血較甜美吖嘛..

都唔算核突既..  可能佢地懶寧願買禮物都唔想自己整咭呢..  
講真.. 整張心意咭都幾嘥時間架..  我同渝果晚整左成2個幾鐘呀.鈞渝都冇份開生日會...     仲諗住果陣11月入去佢會補返添...  

天藍,
唔該晒你拎袋衫俾我.. 原來都幾重架喎.. 真係唔好意思.. 多謝晒你呀...

原文章由 626mama 於 08-7-3 17:31 發表
pcdogxx,

塊生日壁報板canday班個小朋友係上次生日的小朋友,
冇今次四個小朋友張相,可能今老師唔記得換。

以前聽人講,d蚤最鐘意r新朋友,有得揀會r新朋友,
床主就唔r嫁,唔知妳地有冇聽過呢???   

軒軒生日會雖然烚下烚下 ...

PCDOGXX,

我都認為心意卡個做個工夫同意義大D,喜歡收到心意卡多終禮物,不過我送出去D卡全部都係買,唔係自已整。:;pppp:

而家想反起,當時應該自己要求學校補開生日會,因為我都聽人講,個小朋友8月生日都冇得攪,佢地父母兩人要求多次才安排7月一齊開。其實都可惜,鈞渝沒有在宏福開過生日會。  

原文章由 pcdogxx 於 08-7-4 10:08 AM 發表
626mama,

我又未聽過蚤唔咬床主喎..   不過鍾意咬小朋友就知囉..  因為小朋友d血較甜美吖嘛..

都唔算核突既..  可能佢地懶寧願買禮物都唔想自己整咭呢..  
講真.. 整張心意咭都幾嘥時間架..  我同渝果晚整左成2個 ...

各位,

學校昨天有通告有小朋友及老師有紅眼症,
小朋友咁鐘意搓眼,真係好容易中招。
平時軒軒都好鐘意搓眼,都好怕佢仲,
有個姨姨之前紅眼症,攪左好長手尾呀。

天藍,
你同昊藍好番晒未呀 ,仲有無咳呢?

其實我講果2間小學,我都幾有興趣,但好似好遠咁。你講果間我都曾經聽過,但太深入就唔知la,我無報到聽講座,你聽完可唔可以上o黎講D o黎聽o下。

果日昊藍學畫畫,子聰又話要睇,我o米抱佢睇o羅,點知佢o地兩個不停揮手,無耐子聰上o左去學英文,昊藍見唔到子聰,係課室不停問 「子聰呢?子聰係邊呀?」最後個Miss終於話佢知子聰去o左上堂呀,佢先至無揾o乍。見到佢兩個真係好friend

626mama,
軒軒無飲奶之後仲有無嘔或唔舒服呢 ?尋日生日會開心o麻?

祝軒軒生日快樂,快高長大,身體健康!

1/7o地去o左熊貓酒店地牢間酒樓飲茶,之後去o左冒險樂園玩,我見熊貓酒店有D熊貓公仔扮運動員仲有獎牌及頒獎台,雖然有o野圍住唔比行入去,但我o地都偷雞叫子聰入去比我影相,最衰無帶相機,只可以用手機影o乍。另外,我發現係B1 (即地面落一層,近萬X果邊),牆邊貼oD動物牆紙,影相幾靚o架,果度仲有一間賣玩具連食oo既舖頭,可以比人入去影相,果度有巴斯光年、星球大戰個黑武士及機械人亞寶等,都OK o

日本明冶大仔奶粉輕便裝,我係X買,好似三十幾蚊,正確價錢唔記得。

你唔講都唔知可以送禮物比壽星仔 ,因我只記得學校曾經講過唔鼓勵D家長買禮物比D小朋友,所以我以為唔送得禮物o忝,而且子聰生日會D小朋友都係送生日卡,無收過禮物 (除學校條毛巾)

pcdogxx,
鈞渝住完嫲嫲屋企之後好曳 ,可能係果邊比嫲嫲縱得多,所以先咁o者。慢慢tune番會好D ola。無發燒就好o羅,D印退oD未呀?細路仔實 “R” 到損晒,唯有等佢慢慢退la

D楊梅真係好鬼C大粒 ,雖然你話係大陸食果陣仲正,因為佢o地無洗,但另一個原因係可能係大陸食果陣仲好新鮮,所以咁正。

咁攪笑 ,整整o下生日卡無膠水,你落o黎我度攞o麻,搞到一舊舊,o米好唔好意思o羅。不過你同渝爸o既心思,個小朋友家長應該會感受到o

hongmimi,
我講果隻日本明冶大仔奶粉係指9個月至3歲果隻。

楊梅果晚你咁夜先返屋企o既,係o米返婆婆度食飯,同匡匡「痴纏」得滯,所以咁夜呀,得閒你要休息多D

Dear all mami,
聽日我同聰爸都有o野做,所以都唔得閒湊子聰,或者佢學完英文返屋企時,叫印印帶佢落o黎樓下同你oD小朋友玩一陣。係呢,你o地完o左功夫扇舞之後,學塗鴉係o米都係星期六,3-4點學呀?

o地仲唔仲意食Pizza,我發現外賣 (因無堂食) Pizza有一間幾好食o架,就係Pizza Box,我覺得好食過Pizza Hut,價錢仲好抵o忝,我已經e-mail o左比你o地,check e-mail la

626mama,
原來沙田都有協康會 (沙角村沙燕樓3樓商場12-16號,電話:2648-9968),好似有活動呀,你上去睇o下。

pcdogxx,

係呀袋衫入面有冬季同夏季都重重地,
所以我都個可上肩既袋比你, 如唔
係住都幾重, 唔使客氣!
鈞爸係發明家用生粉加水煮成當膠水
用都好有創意, 我細個同我妹做工課
做做下d膠水用晒, 尤係夜麻麻買唔
到膠水, 我老豆同我阿媽教我地用d
冷飯禁爛佢, 痴係要貼既地方, 咁又
work喎! 又真係痴到乾真係好似
膠水咁! 原來我地兩家人都係咁有創
意既急才發明家
昊藍將會讀個間學校k1, k2都只係著
運動衫, 只需買兩對波鞋就ok, 同宏福
一樣一對係學校先著, 一對就係街外先
著。我都覺得唔好買咁多對會好好多,
一來小朋友大得快好快唔o岩著, 二來
又環保, 因鞋唔同衫比其他人未必一定
o岩碼。

hongmimi,

我地基本上個個星期都會返公公婆婆
屋企一至兩次, 見你既舊居都好似未有
人搬入去, 住咁耐一定有感情, 所有
回憶都係個到發生, 諗番起都萬般滋味
在心頭。

626mama,

你唔使唔好意思, 生日會個日咁多人,
你都話送禮物都咁多人行來行去, 聽
唔到昊藍叫你唔出奇, 昊藍係咁o架!
佢好有竭而不捨既精神, 叫人一定要
叫到個個人應佢佢先心息, 昊藍平時
都係咁, 有時我地d大人係到傾計, 佢
都要人地應佢, 先比我地繼續講, 所
以你唔使唔好意思喎!
我都多謝你地個日d野食, 生日會個日
我返到屋企昊藍個書包有好多野食~

原文章由 626mama 於 08-7-4 11:17 發表
各位,

學校昨天有通告有小朋友及老師有紅眼症,
小朋友咁鐘意搓眼,真係好容易中招。
平時軒軒都好鐘意搓眼,都好怕佢仲,
有個姨姨之前紅眼症,攪左好長手尾呀。 ...

ElainAiolai,

昊藍都無咳啦! 但近排佢成日卒鼻同眼,
我擔心近來學校出通告話有兩個學
生加一個老師都患紅眼症, 千其唔
好仲招唔係就煩, 如近來紅眼症咁勁,
大家都小心, 尤其去共公泳池玩, 因免
費開放人多, 容易互傳, 大家小心免得
過人太多都唔好去~
昊藍同子聰好好朋友, 我諗昊藍k1唔
係宏福讀少見子聰一家會好掛住佢,
希望日後有時間大家多d出來聚下, 小
朋友又可出來玩下~
你個日唔得閒我聽完話番比你知講乜,
如佢地有派d資料我幫你埋。
上次你send"音xx"個兩間小學我都有
興趣, 但地區太遠以家都睇定d, 我知
佢地間學校都有時會有簡介會, 但今
年剛過, 如下年有收到消息, 我就通
知大家~

原文章由 ElainAiolia 於 08-7-4 17:34 發表
天藍,
你同昊藍好番晒未呀 ,仲有無咳呢?

其實我講果2間小學,我都幾有興趣,但好似好遠咁。你講果間我都曾經聽過,但太深入就唔知la,我無報到聽講座,你聽完可唔可以上o黎講D o黎聽o下。

果日昊藍學畫畫,子聰又話要 ...

[ 本文章最後由 天藍 於 08-7-5 10:47 編輯 ]

祝軒軒生日快樂!!!

原文章由 626mama 於 08-7-3 16:53 發表
天藍,

星期六塗鴉班軒軒會反,協康我都未攪d退款,我都要記住要攪攪先。今日學校生日會軒軒好開心,做早澡,昊藍一眼便認得我,同我揮手,軒軒就望唔到我同婆婆,其實昊藍企軒軒側邊,都叫左幾次軒軒睇我地,只係軒軒望唔到我地。我地 ...

各位,

我既長隆之旅d相同旅程都寫係blog到,
你地可以上去睇下:

第一天長隆之旅:
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=466

第二天長隆之旅:
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=494

酒店圖片:
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/gallery

http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/gallery?fid=32&page=2

各位靚媽,你地好~
我打算今年幫小囡報宏福N1,下年8月份入學,所以有D問題想請教下你地.唔該幫幫忙!
1,宏福嘅本地課程同國際課程有咩分別?
2,學校新唔新?老師有無愛心同耐心?
3,學校系以咩方式教學?功課深唔深?
4,會唔會好多雜費?
唔該曬!!!

wysz,

1,宏福嘅本地課程同國際課程有咩分別?
國際課程係全英文無中文, 而本地課程則中英兩樣都會教。

2,學校新唔新?老師有無愛心同耐心?
老師都好有愛心同耐性, 令我滿意, 仔仔每天都好喜歡上學。
校舍都清潔整齊, 但比較細, 我個人覺得都可接受。

3,學校系以咩方式教學?功課深唔深?
學校以活動教學, 功課大多係親子功課, 子女家長一起做, 如
收集資料交回校等等....

4.會唔會好多雜費?
Nuresry學費已包雜費無乜雜費。

如有任何缺漏, 煩請其她媽咪補充!

[ 本文章最後由 天藍 於 08-7-7 11:29 編輯 ]

ElainAiolia,

今日我放公返屋企, 聽印印講子聰今日無返學,
子聰無乜事嘛???
收到你既email, 唔該晒~
下次可以叫外買試下pizza Box先!!!

podogxx,

星期六個日你比咗d個蛋糕仔昊藍, 昨日我開咗來
食都幾好味, 好濃朱古力味, 但因昊藍咳剛好怕有
朱古力野痰, 我同昊爸一人一半食咗, 據為已有~
好味好味

原文章由 ElainAiolia 於 08-7-5 00:54 發表
你o地仲唔仲意食Pizza,我發現外賣 (因無堂食) Pizza有一間幾好食o架,就係Pizza Box,我覺得好食過Pizza Hut,價錢仲好抵o忝,我已經e-mail o左比你o地,check e-mail la!

626mama,
原來沙田都有協康會 (沙角村 ...

星期六多謝晒你oD禮物,真係唔好意思 ,成日收你o地禮物,但又無預備番比你oo忝。

唔知今日有無特別通告,因子聰生眼瘡去o左睇醫生 ,所以無返學,醫生話唔好再成日捽眼,食藥加滴眼水、眼膏,約一星期會好番晒,但唔會傳染o既。

天藍,
你話用冷飯扌禁爛佢做膠水,我細個都試過,係work o

唔該定你講我知有關簡介會D o

我睇完你o地長隆之旅,好鬼C ,我都想即刻去,唔好意思,我唔記得o左,你好似報中旅社,係o米包晒早、午、晚三餐,連車及船飛,我見D相,間酒店都好OK o咼。呢排去我又驚落雨,但係有太陽又怕鬼咁熱,真麻煩

有心la,子聰因為生眼瘡,所以無返學,聽日會返ola

wysz,
你好

你問D 野天藍已答得好詳細。
國際班係教英文及普通話。
間學校好似係9698年先開o既,可以上去佢o地個web-site度睇睇。

http://www.kindergarten.edu.hk

原來子聰出眼瘡, 怪不得個日星期六我見聰聰有一隻
眼底有一粒野腫起, 我仲以為係比蚊丁到, 原來係
眼瘡仔, 咁要記得滴眼水同食藥, 快d好番變番靚仔
樣。
星期六我聽完個簡介會再同你講無問題, 到時再報告
比你地聽~
昨天學校有張通告話7月10日如無購票入場睇畢業
禮個日就不用上學。
長隆個到我係係中旅社買套票, 來回船票+酒店二日
一夜住宿+酒店早餐及晚餐自助餐+一個自選景點
=約$73x左右一位 (午餐我地自己出去酒店出面
食, 酒店附近有間酒樓叫"漁民新村")我地午餐叫
白灼蝦, 魚, 菜, 湯....8個都係3百幾蚊左右唔係太
貴, 因我地都成7個人。
我地都志同道合大家都用過冷飯當膠水~

原文章由 ElainAiolia 於 08-7-8 00:55 發表
星期六多謝晒你o地D禮物,真係唔好意思 ,成日收你o地禮物,但又無預備番比你o地o忝。

唔知今日有無特別通告,因子聰生眼瘡去o左睇醫生 ,所以無返學,醫生話唔好再成日捽眼,食藥加滴眼水、 ...

[ 本文章最後由 天藍 於 08-7-8 10:20 編輯 ]

EalinAiolia,

軒軒無嘔同唔舒服喇,生日會開佢好開心,
成日係個廳兩頭跳,見到生日蛋糕就唱生日歌喇。多謝晒。

熊貓酒店有D熊貓公仔扮運動員仲有獎牌及
頒獎台,比我都偷雞比軒軒影相,果度賣
玩具連食o野o既舖頭,可以比人入去影相,
果度仲有巴斯光年,下次行過真係要帶軒軒
去影下相先。

可能子聰一月生日,大家都唔知送唔送得。
軒軒7月,同學仔家長試過可以,跟住次次送,
(我都係估)

妳同聰爸都有o野做,叫印印帶佢落子聰同
我o地D小朋友玩一陣。就一陣,個個都濕晒,
成身汗,塗鴉係都係星期六,3:15-4:15學,
遲小小,遲15分鐘。

Pizza Box 我以前間公司都好鐘意叫,真係好好味,我都覺得好食過Pizza Hut,價錢又平d,妳唔講開都唔記得左添,多謝妳的資料。

我星期六上午行過去睇,果間好小3歲小朋友學d野,好多6歲,小小四歲。軒軒小學回來去讀都)ok沙田協康會好以大d,好多姑娘。唔該晒妳的資料。

天藍,

我近排發現,人地唔野好地地,一有人同我
傾計軒軒又會同我講野,我而家同佢講,媽媽同人講緊野,佢唔準講野住,等人地講完先好叫我或同我講野。妳地有冇咁樣事發生。

多謝,有咁多人祝軒軒生日快樂,軒軒點會唔怏樂丫,多謝晒。

子聰生眼瘡去o左睇醫生,食藥加滴眼水,佢肯唔肯比妳幫佢滴眼水呀,醫生話唔好再成日捽眼,小朋友好難叫得聽,希望快d好反啦,星期六見佢又冇咩事喎。

pcdogxx,

妳整d野好好食,軒軒就冇福氣試,我同軒爸兩個食晒,妳唔係買左個hello kitty 模咩,唔見hello kitty 形勢???好好味呀,我一路食一路同軒爸講,我咁鐘意思曲奇餅,應該學下整比自已食,軒爸同我講"曬氣":;pppp:

hongmimi,

妳辨工時間唔好想來咁多喇,好危險。小心小心。

天藍,ElainAiolia,
唔該曬你地~
我而家心水就系宏福同康傑,尋日寄左報名表啦,但兩間都未複我.
另外仲想問一問,宏福會唔會有好多新移民系度返學架?(我唔系偏見,只系唔想阿囡接觸太多新移民)
‹ 上一主題|下一主題