用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? ...
樓主: nightwingliu
go

馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 nonowong 於 08-6-30 14:40 發表

我囡囡讀靈糧, 我剛上網睇左07/08年度既校務報告, 入面講升中派位派到第一志願的, 有成74.5%, 第二志願6.8%, 第三志願9.9%, 睇落好似都唔錯bor !  

睇返佢地個報告, 靈糧都有~40%升英中 , 只係比主風51.7%底少少.

小一英文課是用Longman, Maths教高一級,其實小朋友也是跟得上的。 我小朋友今年升小二了。 Nonowong, 還記得我嗎? 時間真的過得很快。上年這個時間我還在請教你呢! 老師們真的十分又善,對我們小一家長和孩子都很關心。

靈糧小學的陳校長是一位很勤力和很用心的教育工作者,她的實力更不用多說了! 如果家長們有參加過小一講座的話,很大程度上會對這校有很好的印象。

原文章由 bigmonster 於 08-6-30 17:23 發表
小一英文課是用Longman, Maths教高一級,其實小朋友也是跟得上的。 我小朋友今年升小二了。 Nonowong, 還記得我嗎? 時間真的過得很快。上年這個時間我還在請教你呢! 老師們真的十分又善,對我們小一家長和孩子都很關心。  ...

你說小一maths教高一級, 係咪即係一上用一下的書呢?

原文章由 ccdccl 於 08-6-30 21:25 發表

你說小一maths教高一級, 係咪即係一上用一下的書呢?

係, 數學一年級會教得好快, 下學期已經用二上, 升小二既暑假就要小朋友背乘數表, 一上小二就教乘數, 囡囡小三而家考晒試仲教緊數學(剛剛教完HCF), 英文就要作文 (大約45字), 中文作文 (大約140字-160字)啦 ! 大部份老師好有愛心, 校長好有熱誠, 如果小朋友唔乘就會覺得嚴, 乘既小朋友就會好鐘意返學, 佢地有好多活動, 囡囡從小一開始就好鐘意返學, 如果明年要報小一, 不妨去聽下佢地個講座先決定, 可能家長會好鐘意呢間學校, 值得推介 !
想見到蝴蝶的飛過,但她卻傷心地走去了....

我們都決定讀靈糧小學了。

原文章由 nonowong 於 08-6-30 14:40 發表

我囡囡讀靈糧, 我剛上網睇左07/08年度既校務報告, 入面講升中派位派到第一志願的, 有成74.5%, 第二志願6.8%, 第三志願9.9%, 睇落好似都唔錯bor !  

我唔係貶靈糧,不過我覺得 "第一志願的, 有XX%"呢個只是數字遊戲,其實學校大概都知道學生係band幾,就叫佢地選那一些學校,有d學校為左呢個數好睇d,什至會叫學生選低一級的學校.
假如我成班都係band5學生,只要我叫佢地報番晒band5的中學,我的第一志願的, 可能有100%!!!!

你地認為睇一間學校的升英中%
是否應該先減去升直資中學的學生先?

我都好喜歡靈糧
不過始終有一個心結,,,佢係屋村學校
(sorry)
我係屋村長大的,大個左都住過私人屋苑
兩者的家長同小朋友質素真係有分別的
好多時5-6點時還會見到穿著靈糧校服的學生在利安村追追逐逐

原文章由 hellokm 於 08-7-1 00:29 發表
我都好喜歡靈糧
(sorry)
好多時5-6點時還會見到穿著靈糧校服的學生在利安村追追逐逐 ...

如果只有雨川和靈糧,二選一,你會點選?

原文章由 hellokm 於 08-7-1 00:29 發表
我都好喜歡靈糧
(sorry)
好多時5-6點時還會見到穿著靈糧校服的學生在利安村追追逐逐 ...

我都有同感, 我都係住屋村的, 我相信屋村學校都會教到好學生同好成績, 聽完靈糧家長的意見, 都覺得靈糧係一間好的小學, 但在小朋友黎講, 朋輩對佢地的影響好大, 所以我們的顧慮都是正常的, 相信如果靈糧如果唔係係屋村入面, 而係建係居屋或私人屋苑, 應該會受歡迎過主風同馬循羅

醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-7-1 00:16 發表
你地認為睇一間學校的升英中%
是否應該先減去升直資中學的學生先?

我會睇下通常佢地最多派去邊幾間中學, 直資都有好同差d既中學, 男拔早家下都係直資, 主風隔離果暑德x中學都係叫直資, 不過就差幾十班. 升英中d % 其實我一路都唔係我考慮重點. 最重要都係小朋友會唔讀得開心同唔好學壞.
如果要高升英中%,梁鉅鏐/胡上/胡下都好過晒所有馬鞍山d小學, 不過我都放棄沙田區搬入梨, 都係呢個原因.

醒目開學勳章

呢個係我之前既回覆:   

原文章由 km1357 於 08-6-17 12:11 發表

如果我無估錯, 雨川同靈糧都收左你囡囡. 你可以考慮下靈糧.
不過如果係我都就會留係純陽 (馬循我亦一定唔會考慮).

我都好喜歡靈糧
(sorry)

但係如果佢地係學校追追逐逐就會受到老師罰同罵,但係大部分學生都好乖,多數唔會學壞既!放心啦!
想見到蝴蝶的飛過,但她卻傷心地走去了....

原文章由 km1357 於 08-7-1 10:19 發表
呢個係我之前既回覆:   

醒目開學勳章

原文章由 nightwingliu 於 08-7-1 20:06 發表

睇左咁耐, 好似好少人提陳元喜??
陳元喜係大圍都算係好學校, 有d似當年沙田主風, 分左間入馬鞍山. 佢都好有潛能成為馬鞍山一線學校, 話晒佢都有間聯繫英中.

你都幾偏?

原文章由 km1357 於 08-7-1 20:51 發表

睇左咁耐, 好似好少人提陳元喜??
陳元喜係大圍都算係好學校, 有d似當年沙田主風, 分左間入馬鞍山. 佢都好有潛能成為馬鞍山一線學校, 話晒佢都有間聯繫英中. ...

太新,對佢認識唔多
唔知佢有冇大圍咁好
唔敢做白老鼠

醒目開學勳章

我對d好野都會留意下.呢間本身係陳元喜下午校,
正如馬循都係沙循上午校,
馬主係沙主上午校,
雨川都係保良局莊啟程下午校,
沙呂都係一呂下午校,
咁都唔算白老鼠.

[ 本文章最後由 km1357 於 08-7-1 22:38 編輯 ]

原文章由 km1357 於 08-7-1 22:24 發表
我對d好野都會留意下.呢間本身係陳元喜下午校,
正如馬循都係沙循上午校,
馬主係沙主上午校,
雨川都係保良局莊啟程下午校,
沙呂都係一呂下午校,
咁都唔算白老鼠. ...

至終太陌生la,唔敢放去頭幾位
有機會認識一下先

醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-7-1 22:57 發表

至終太陌生la,唔敢放去頭幾位
有機會認識一下先

我都唔會放呢間學校係個list度, 只不過如果好似樓主個case, 我會考慮呢間多過雨川or 靈糧 .
如果睇返呢幾年, 雨川or 靈糧其實都好似向下 (收生), 靈糧個地理就更加不利. 所以叩門通常都收, 事實呢兩年佢地真係比前積極左.
如果主風仲唔積極d, 其實都會走靈糧 (或者莊啟程, 沙主)後塵.
沙主家下係沙田已經落到二線, 比幾間保良局學校過了頭.
‹ 上一主題|下一主題