用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? ...
樓主: nightwingliu
go

馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? [複製鏈接]

今年好像很多人叩主風都得, 我女兒幾個同學叩門得咗, 讀興趣班的朋友仔又是叩門得咗. 有個同學interview完, 校長即刻通知得咗.
原文章由 km1357 於 08-6-27 15:01 發表

我呀仔都係要搭馬鐵2個站, 同你一樣係大水坑, 不過一個行左,一個行右.

原文章由 mygoddish 於 08-6-27 10:58 發表
我睇左小一d新書,我覺得主風數好淺,但係英文好深.
佢地都好多元化,又有普通話同電腦.因為好多學校一年級都未有電腦堂.
不過我見d老師好惡,我去註冊果日,撞arm小息,有一個老師揸住個大聲公係度鬧d學生.

...

點解你覺得的數淺呀, 可唔可以話比我知係邊間出版社, 咩唔係間間學校都係用果幾本咩?

原來咁多人都得咗, 我囡囡面試表現可能真係唔係咁好!

唔知會唔會有人叩主風門成功, 但係又會有其他學校考慮而唔去註冊呢?

原文章由 elainepekkle 於 08-6-27 18:37 發表
今年好像很多人叩主風都得, 我女兒幾個同學叩門得咗, 讀興趣班的朋友仔又是叩門得咗. 有個同學interview完, 校長即刻通知得咗.  

今年出生人數少
你去靈糧問下先la

醒目開學勳章

原文章由 elainepekkle 於 08-6-27 18:37 發表

咁奇? 我地連in 都無, 真係唔知點解

點都好, 都算告一段落. 大家好好準備呀仔呀女升小一喇.

佢地全都是首輪和統一都是選主風, 真係唔知點解?
你講得沒錯, 大家要好好準備呀仔呀女升小一的事. 現在還擔心她上小學可否適應.
原文章由 km1357 於 08-6-27 22:53 發表

係啦, 唔記得講, 原來係仔仔都是讀禧年小學, 我女兒都是呀! 唔知會否做同班同學呢! 多多指教!
原文章由 km1357 於 08-6-27 22:53 發表

請問馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 你們會點排1,2,3?
我個囡有語言問題點簡好?
愛一個人! 要了解,也要開解;要道歉,也要道謝;要認錯,也要改錯;要體貼,也要體諒; 是接受,而不是忍受;是寬容,而不是縱容;是支持,而不是支配;是慰問,而不是質問;是傾訴,而不是控訴;是難忘,而不是遺忘;是彼此交流,而不是凡事交代;是為對方默默祈求,而不是向對方諸多要求; 可以浪漫,但不要浪費;可以隨時牽手,但不要隨便分手。

我岩岩買左本星島09-10小學天書, 入面話靈糧小學教學語言係中英, 培基小學都係寫中英, 咁係咪靈糧都係用英文教數學同常識?各位有冇人知?

醒目開學勳章

原文章由 elainepekkle 於 08-6-28 01:12 發表
係啦, 唔記得講, 原來係仔仔都是讀禧年小學, 我女兒都是呀! 唔知會否做同班同學呢! 多多指教!

唔知會唔會同班呢, 一陣去禧年, 問下佢地分左班未.

原文章由 ccdccl 於 08-6-28 07:36 發表
我岩岩買左本星島09-10小學天書, 入面話靈糧小學教學語言係中英, 培基小學都係寫中英, 咁係咪靈糧都係用英文教數學同常識?各位有冇人知?

囡囡讀靈糧小三, 今年升小四, 小一至小三都係用中文教數學同常識, 小四開始就用英文教常識, 小六就英數, 佢地數學係教快半年既, 聽講六年級下學期係教中一數, 等D學生上到中學無禁辛苦!我囡囡有個朋友仔(大佢一年)讀馬主四年級, 我囡囡有時會同佢一齊做功課, 果個小朋友話囡囡D數學佢都仲未教 (我唔排除小朋友教左唔記得), 其實靈糧都係一家好學校, 個女校長好進取, 好想學校係區內的RANKING 高D, 有人話佢係屋村小學, 我囡囡當年係叩門入既, 如果屋村小學都大把人爭, 相信差極都有個譜, 學術水平我唔知點同佢其學校比較, 但係都地D學生就的確幾乖, 老師又好有愛心, 當年我聽人講, 主風實在太嚴, 因為太多人爭住入, 佢地係唔憂收生問題, 所以老師同校長相對有D唔志在, 馬循近來的口啤越來越差, 但靈糧就好多人都話有HEART, SO FAR 我都好滿意!
想見到蝴蝶的飛過,但她卻傷心地走去了....

原文章由 fish123 於 08-6-28 01:13 發表
請問馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 你們會點排1,2,3?
我個囡有語言問題點簡好?

如果得呢3間比我..我會....

靈糧小學
馬鞍山循道衛理小學
雨川 (之前見到d負面新聞)

雨川有什麼負面新聞?

原文章由 kellylovemum 於 08-6-28 14:26 發表

囡囡讀靈糧小三, 今年升小四, 小一至小三都係用中文教數學同常識, 小四開始就用英文教常識, 小六就英數, 佢地數學係教快半年既, 聽講六年級下學期係教中一數, 等D學生上到中學無禁辛苦!我囡囡有個朋友仔(大佢一年) ...

唔該晒你呀, 好詳細, 我想知靈糧的升中派位係咪如何? 因為我睇荷花本天書都冇講, 其他的學校都有提升中比例
另外, 靈糧英文係用邊間出版社的書?

原文章由 kellylovemum 於 08-6-28 14:26 發表

囡囡讀靈糧小三, 今年升小四, 小一至小三都係用中文教數學同常識, 小四開始就用英文教常識, 小六就英數, 佢地數學係教快半年既, 聽講六年級下學期係教中一數, 等D學生上到中學無禁辛苦!我囡囡有個朋友仔(大佢一年) ...

唔該晒你呀, 好詳細, 我想知靈糧的升中派位如何? 我睇過荷花本天書介紹都冇提升中情況, 其他學校都有講
另外, 靈糧的英文書係用邊間出版社?

我都想知靈糧的升中派位如何?

原文章由 nightwingliu 於 08-6-29 15:21 發表

你可以去佢地個site,在06-07周年報告中有列出

原文章由 nightwingliu 於 08-6-28 16:44 發表
雨川有什麼負面新聞?

係有關學校強迫學生填寫中一選校的志願

[url=http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=4&CategoryID=2&TopicID=10086&age=5]http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=4&CategoryID=2&TopicID=10086&age=5[/url]

[ 本文章最後由 hellokm 於 08-6-29 19:34 編輯 ]

原文章由 nightwingliu 於 08-6-29 15:21 發表

我囡囡讀靈糧, 我剛上網睇左07/08年度既校務報告, 入面講升中派位派到第一志願的, 有成74.5%, 第二志願6.8%, 第三志願9.9%, 睇落好似都唔錯bor !  

原文章由 nonowong 於 08-6-30 14:40 發表

我囡囡讀靈糧, 我剛上網睇左07/08年度既校務報告, 入面講升中派位派到第一志願的, 有成74.5%, 第二志願6.8%, 第三志願9.9%, 睇落好似都唔錯bor !  

對唔住, 寫錯左, 係06/07年度至correct ! sorry !
‹ 上一主題|下一主題