用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? ...
樓主: nightwingliu
go

馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? [複製鏈接]

請問馬循好差嗎? 点解一定唔考慮呢?
而我Case, 我女派咗去梁鉅鏐,馬循都收?
点選擇?

原文章由 km1357 於 08-6-17 12:11 發表

如果我無估錯, 雨川同靈糧都收左你囡囡. 你可以考慮下靈糧.
不過如果係我都就會留係純陽 (馬循我亦一定唔會考慮).

醒目開學勳章

原文章由 yanniecheung 於 08-6-24 15:27 發表
請問馬循好差嗎? 点解一定唔考慮呢?
而我Case, 我女派咗去梁鉅鏐,馬循都收?
点選擇?

每個人都有唔同既睇法, 我只係去完馬循既開放日, 聽完個校長講佢地既方向, 發覺唔夾我地個仔同我自己既期望, 亦聽/睇我朋友個女既表現, 所以一定唔揀呢間學校.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1402736&page=1#pid22714648

呢link 都有其他家長講馬循可以參考下. 最重要係你要知自己個女d性格同學習能力. 可能馬循會岩你呀女呢.

不過話分兩頭, 如果只得梁鉅鏐同馬循, 我會揀馬循.

尋曰去左靈糧小學15週年晚會, 覺得有聲有色, 尤其是個英文話劇, 真係幾精彩,d小朋友真係好醒目, 令我地覺得間學校比人有"heart"既感覺.但係對於雨川小學就所知不多, 不過, 幼稚園d老師一致話雨川好過靈糧, 各位有咩意見呢?比如教學方針及活動........

我個仔有自閉症,派到第一志願主風,放榜第二日,我去主風註冊,註冊前,我要求見主任或者校長,佢地好好,有一位主任出黎同我傾左好耐.佢好好人,係敢叫我放心,佢地好照顧有特殊需要的小朋友,當日我就註左冊.我第二選擇係純陽.純陽校長同D老師好有HEART.都係一間好好的學校,不過我唔鐘意佢地有分精英班,好似將D學生LABEL左.叻的一堆,唔叻的一堆.
主風接電話果D小姐係唔多友善.不過我相信佢地唔係老師,所以唔緊要啦.
主風功課係深同埋多,住係我同村的一個小朋友而家讀緊P1,佢老豆話開學時,D家長集體寫信去學校,要求減少功課,最後少左好多功課.我又有一個鄰居小朋友讀緊純陽5年級,佢媽咪同我講,佢個仔5年都讀得好開心,但係而家面對升中,佢煩到爆,因為佢學校好少派到BAND 1中學,佢又無錢去讀私校,又驚個仔上到中學好辛苦.
香港的教育制度就係唔容許小朋友愉快學習,呢樣野遲早都要面對,唔通可以唔駛考會考咩?

醒目開學勳章

原文章由 mygoddish 於 08-6-25 09:52 發表
我個仔有自閉症,派到第一志願主風,放榜第二日,我去主風註冊,註冊前,我要求見主任或者校長,佢地好好,有一位主任出黎同我傾左好耐.佢好好人,係敢叫我放心,佢地好照顧有特殊需要的小朋友,當日我就註左冊.我第二選擇係純 ...

新三三四制真係無左會考

原文章由 mygoddish 於 08-6-25 09:52 發表
我個仔有自閉症,派到第一志願主風,放榜第二日,我去主風註冊,註冊前,我要求見主任或者校長,佢地好好,有一位主任出黎同我傾左好耐.佢好好人,係敢叫我放心,佢地好照顧有特殊需要的小朋友,當日我就註左冊.我第二選擇係純 ...

請問主風有無精英班?

醒目開學勳章

原文章由 heilok 於 08-6-25 12:40 發表

請問主風有無精英班?

主風無精英班的

反而鐘意純陽佢地有分精英班,將D叻學生結合一堆,唔叻的一堆加強輔導.而 現時純陽教學,所以我相信佢地分精唔精英班,而是利用現有精英班資源去所有學生. 從純陽的網頁內裡知悉近年他們多左好多派到band 1& band 2中學. (英皇,喇沙,聖羅撤,培英,蘇浙,林裘謀,呂明才,沙官,沙循,鄭榮之,郭德勝,馬鞍山聖若瑟,胡忠,…).

妳小朋友是讀邊間幼稚園的?
原文章由 nightwingliu 於 08-6-25 00:31 發表
尋曰去左靈糧小學15週年晚會, 覺得有聲有色, 尤其是個英文話劇, 真係幾精彩,d小朋友真係好醒目, 令我地覺得間學校比人有"heart"既感覺.但係對於雨川小學就所知不多, 不過, 幼稚園d老師一致話雨川好過靈糧, 各位有咩 ...

大圍聖心幼稚園 ! 你呢 ?

你就好啦, 我叩門主風都唔收, 你應該直得高興先係!

主風有精英班,但在四年級才分。
原文章由 brian_mama 於 08-6-25 14:13 發表

主風無精英班的

醒目開學勳章

我聽聞有個家長都有類似經驗, 佢個仔有d似你個case, 派入左一呂, 讀書就無乜大問題, 不過勁唔開心, 不過都名校,都讀到四年級, 最後都頂唔順轉左去第二間活動教學既學校, 二仔雖然正常一個小朋友都唔揀一呂,去左間直資. 兩個都讀得好好同好開心.

主風其實都好好, 不過你真係要好好考慮是否夾你呀仔. 我地第一志願都係主風, 不過派唔到, 亦有入叩門信, 連in 都無, 有d 失望. 不過話分兩頭, 我地去個兩次都唔見d人笑, 交表時果個同工仲好吋下, 希望佢地d 老師唔係咁.

[ 本文章最後由 km1357 於 08-6-26 22:40 編輯 ]

請問有冇人知主風的英文數學同禧年的英文數學邊間好的?
點解禧年會咁易派倒呢?

Dear ada_pmlo,

主風已經正式通知你嗎? 但我還未收到呀!

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-25 22:21 發表
你就好啦, 我叩門主風都唔收, 你應該直得高興先係!

我都未收到通知, 不過多數唔得, 因為囝囝表現唔好.

原文章由 hihimma 於 08-6-26 16:11 發表

唔使佢通知, 我都知道唔得, 因為校長都講到好白, 所以一INTERVIEW完, 我就知道唔得攞!

原文章由 hihimma 於 08-6-26 16:11 發表

Hi ada_pmlo,

主風唔收, 咁你依家係邊間學校註冊.

[quote]原文章由 ada_pmlo 於 08-6-26 16:54 發表
唔使佢通知, 我都知道唔得, 因為校長都講到好白, 所以一INTERVIEW完, 我就知道唔得攞!

醒目開學勳章

原文章由 onmummum1 於 08-6-26 00:03 發表
主風有精英班,但在四年級才分。

沒有精英班﹗四年級雖然分班,但都無分精英班!

我只係去咗統一派位嗰間雨川註冊咋

原文章由 lamyl123 於 08-6-26 17:11 發表
Hi ada_pmlo,

主風唔收, 咁你依家係邊間學校註冊.

[quote]原文章由 ada_pmlo 於 08-6-26 16:54 發表
唔使佢通知, 我都知道唔得, 因為校長都講到好白, 所以 ...
‹ 上一主題|下一主題