用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? ...
樓主: nightwingliu
go

馬鞍山循道衛理小學 vs 靈糧小學 vs 雨川 vs 主風? [複製鏈接]

原文章由 km1357 於 08-6-17 21:03 發表

主風係我第一志願, 係馬鞍山區佢同禧年算係最好個兩間.
不過如果要比校內d同工 (主要係態度), 禧年要比主風好些. 如果你有去過兩間學校,好容易感受到. ...

咁禧年同主風同靈糧比較, 邊間英文程度好的? 以前好似聽講禧年係英文小學, 你有冇聽過?

[ 本文章最後由 ccdccl 於 08-6-17 22:56 編輯 ]

請問馬循及靈糧哪間較好? 又小女的性格哪間較為適合?

醒目開學勳章

原文章由 nightwingliu 於 08-6-18 00:07 發表

Hi,
我覺得兩間差唔多. 你住邊丫? 搵間近喇.
最好都係帶呀女入去間學校行一次, 等佢或者你同入面d人傾下,觀察下d人好唔好同係咪有愛心. 再問下呀女鐘意邊間, 始終返學果個係佢, 如果佢唔鐘意間學校, 更好既學校都無用.

請大家比D意見馬循?
本人抽到梁鉅鏐, 二選一會点選擇?

原文章由 yanniecheung 於 08-6-18 15:30 發表
請大家比D意見馬循?
本人抽到梁鉅鏐, 二選一會点選擇?

我上年一樣抽到梁鉅鏐, 叩馬循及雨川收了, 選了馬循.  我小朋友話讀得開心.

原文章由 kao123 於 08-6-18 16:13 發表

我上年一樣抽到梁鉅鏐, 叩馬循及雨川收了, 選了馬循.  我小朋友話讀得開心.

我的小朋友上年抽到禧年,叩馬循,靈糧及雨川收了。最後選了馬循。囝囝都話讀得開心。

今日in馬循的朋友, 覺得有冇機會收呢?  大家分享吓呀?

我都有同感, 選校之前, 我打過電話到學校找校長想了解一下學校的情況. 打去禧年, 當時聯絡不到校長, 校務處話會請校長回覆我, 那時我以為她們只是講下, 估不到校長真的回覆我. 而同樣地, 打電話到主風, 當時亦找不到校長, 不知校長在不在, 校務處只是問我為什麼找校長, 叫我想了解學校可到主風網址看, 跟隨便掛線.
原文章由 km1357 於 08-6-17 21:03 發表

不過如果要比校內d同工 (主要係態度), 禧年要比主風好些. 如果你有去過兩間學校,好容易感受到. ...

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-19 23:09 發表
今日in馬循的朋友, 覺得有冇機會收呢?  大家分享吓呀?

我相信唔難入馬循, 比心機in好d, 一定得既.

其實昨天INTERVIEW嘅過程, 大致上都OK, 但係主要的問題, 係問 "點解兩次你都冇選我哋呢間學校, 今次又申請嚟後補?"

所以我唸佢主要都會係收返兩次都有選佢的

原文章由 km1357 於 08-6-20 09:57 發表

我相信唔難入馬循, 比心機in好d, 一定得既.

[ 本文章最後由 ada_pmlo 於 08-6-20 10:23 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-20 10:21 發表
其實昨天INTERVIEW嘅過程, 大致上都OK, 但係主要的問題, 係問 "點解兩次你都冇選我哋呢間學校, 今次又申請嚟後補?"

所以我唸佢主要都會係收返兩次都有選佢的

...

咁又未必唔得既, 而且仲有其他學校未知.我都仲未收到主風通知,可能都係無機會.

我都好想了解主風,不過佢冇openday又冇講座,好似唔志在咁

我昨天有打過電話去問, 佢話依家已經開始打電話約去INTERVIEW, 如果到最後係收唔到電話去INTERVIEW, 佢會寄信通知話, 不獲面試機會, 不過佢話等多幾日啦!

原文章由 km1357 於 08-6-20 13:12 發表

咁又未必唔得既, 而且仲有其他學校未知.我都仲未收到主風通知,可能都係無機會.

剛剛收到主風電話, 下個星期一去面試啦

原文章由 km1357 於 08-6-20 13:12 發表

原文章由 nightwingliu 於 08-6-16 23:19 發表
小女今年派位派第七志願!十分失望! 所以四出叩門!現有4間選擇, 而小女性格較好動但欠耐性,請問哪間較為適合?望各位多給意見, 謝謝 !

如果你個女性格較好動欠耐性,
那麼她是否有輕度注意力不足及過度活躍症,
如是, 馬鞍山循道衛理
或者純陽都是"融合教育"協教小學,
它們較為適合
.
www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/6/webpage/join_party/sennetwork.htm

原文章由 babybbma 於 08-6-24 13:54 發表

如果你個女性格較好動而欠耐性,
那麼她是否有輕度注意力不足及過度活躍症,
如是, 馬鞍山循道衛理或者純陽都是"融合教育"協教小學,
它們較為適合你女兒.
www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/6/webpage/join_party/ ...

呢個list都幾舊下,不代表裏面的學校做得好.
‹ 上一主題|下一主題