用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 訧讀S位的媽咪請進,很需要好的意見
go

訧讀S位的媽咪請進,很需要好的意見 [複製鏈接]

本人兒子訧讀I位再轉S位,但本人很擔心, 因他現在巳有顯
注進步,因現他巳4YEAR,說話能力巳由不懂說話到巳可有
基本能力了,如我要吃飯等等,多數是3詞,但亦有4詞,
(但很少),S位主任對我說,因有19位的小朋友巳結業了,
所以,學校懂說話的小朋友巳不多,我很擔心因聽得少,
而影響了他的說話能力,因在學校學術是沒有問題的,
除了要理解外,請求求我吧
   0    0    0    0

幾時?邊個叫你轉呀?定係你好耐之前排落,依家先有S位?!如果係好耐之前排落,咁有可能依家個小朋友情況唔同喇,真係有機會唔使入喎....不過如果係剛被評要轉S位,咁即係有專業人仕認為依家個小朋友真係唔得,咁你要考慮一下入喇...

你小朋友仲有無其他方面論盡要借S位黎改善??

如果入左S位,你可以響出面同佢參加多d普通既課外活動,等小朋友可以多d機會同正常小朋友交往,從中學下野。

原文章由 lucialam2 於 08-6-15 20:18 發表
本人兒子訧讀I位再轉S位,但本人很擔心, 因他現在巳有顯
注進步,因現他巳4YEAR,說話能力巳由不懂說話到巳可有
基本能力了,如我要吃飯等等,多數是3詞,但亦有4詞,
(但很少),S位主任對我說,因有19位的小朋友巳結業了,
所 ...

[ 本文章最後由 someoneelse 於 08-6-15 23:02 編輯 ]

我就唔係好擔心喎,有小朋友畢業,但新入學的同學有不同程度,當中唔一定唔識講嘢,而且中心有其他的治療師,佢返屋企後,家人又會同佢溝通,應該唔成問題吧?!

另外,小朋友4歲都未講到句子,我個人認為S位的密集式訓練應該適合佢

願主賜你智慧解決難題
‹ 上一主題|下一主題