用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 借地址抽喇沙
go

借地址抽喇沙 [複製鏈接]

未派彩前好多人談論喇沙, 現在都未聽到有人講話個小朋友抽到.
我越來越覺得好多人借地址抽到後收灑聲[純綷個人感覺], 吾知你地有冇人知有朋友借地址抽倒?
我就識兩個朋友借地址抽到別區名校....
   1    0    0    0

有好多人做是否等於自己要做呢?

原文章由 ChiFungMom 於 08-6-13 18:48 發表
未派彩前好多人談論喇沙, 現在都未聽到有人講話個小朋友抽到.
我越來越覺得好多人借地址抽到後收灑聲[純綷個人感覺], 吾知你地有冇人知有朋友借地址抽倒?
我就識兩個朋友借地址抽到別區名校.... ...

原文章由 Parent_C 於 08-6-13 18:55 發表

講得冇錯!
我絕對唔buy呢種做法!

當年我女抽小一個陣,
都知有家長借地址入讀心儀小學,
相反有名正言順為左個女而買學校隔離層樓,
可惜結果都抽唔到,
真係十分十分之唔公平!

月初有新聞關於有約70宗個案被查出虛報地址, 全都集中在灣仔及九龍塘網的! 懇請所有有心替子女報讀這兩區學校的家長們,用正確的方法, 租好或買好, 不要借地址或虛報, 這樣做只會害了自己的小朋友的! 唔通為了入讀名校就教小朋友講大話? 太差了!不要自欺欺人!

原文章由 Parent_C 於 08-6-13 18:55 發表

其實我仔個年都係有家長問人借地址抽,抽到當然係唔會出聲啦﹗出左聲就大獲啦﹗唔怕比您捉咩﹗所以攪到我地真係住個區就派唔到心儀學校,所以我都唔鐘意個D借地址抽學校嘅家長,第日件事比人知道後,D小朋友真係唔知點面對其他同學仔同老師啦﹗所以如果要用人地地址來抽獎,不如奉勸租屋或買屋算啦﹗

原文章由 東南媽媽 於 08-6-13 21:09 發表
月初有新聞關於有約70宗個案被查出虛報地址, 全都集中在灣仔及九龍塘網的! 懇請所有有心替子女報讀這兩區學校的家長們,用正確的方法, 租好或買好, 不要借地址或虛報, 這樣做只會害了自己的小朋友的! 唔通為了入讀名 ...

原文章由 babyhowie 於 08-6-13 20:54 發表

講得冇錯!
我絕對唔buy呢種做法!

當年我女抽小一個陣,
都知有家長借地址入讀心儀小學,
相反有名正言順為左個女而買學校隔離層樓,
可惜結果都抽唔到,
真係十分十分之唔公平! ...

係呀
真係點都唔會 buy 呢d人
1. 借地址
2. 為law分而入教會
咁 = 教小朋友講大話一樣
入到名校, 但冇品 , 咪同果個"垃圾學校"言論的小朋友一樣 !

咪係!! 人地做唔等於自己要做ka. 會影響大人同小朋友既前途ka.

升小表格加警告字
虛報地址須負刑責

http://life.mingpao.com/cfm/dailynews3b.cfm?File=20080614/nalgf/gfa1.txt

文章日期:2008年6月14日

【明報專訊】家長為入名校各出其謀,每年均出現有家長虛報地址的情。小一入學委員會決定採取措施,2009年起於小一入學統籌表格加上阻嚇字眼,提醒家長使用虛假文件填報資料,須負刑事責任。有資深校長及名校區區議員讚揚做法,認為能於家長填表時就作出警告及阻嚇。

原文章由 ChiFungMom 於 08-6-13 18:48 發表
我就識兩個朋友借地址抽到別區名校.... ...

why don't make a call to compliant?

我樓下個小妹妹抽唔到maryknoll, 佢父母好激氣, 話全個41網都只係400個k3小朋友(佢無講係男+女定係淨女仔), 但申請表就有1000張, 你話誇唔誇張? 最後個小朋友去咗KTS...
我個女出年就要選小一la, 真係擔心, 點解政府唔規定住址證明一定要差响單呢? 差响單一定轉唔到名la...

原文章由 NatalieMaMa 於 08-6-15 01:04 發表
點解政府唔規定住址證明一定要差响單呢? 差响單一定轉唔到名la...

因為租屋的是沒有差响單啊!

我有一位朋友據聞數年前也靠"租信箱"成功為大仔抽籤入LS的!現在細仔下年可以直入, 真的很不公平!還記得當年她對我說: "個個都係咁架啦!"由於以前對小一的申請還不太了解, 自己個bb還未讀書, 怎會想到要"大義滅friend"告密之類...只是現在回想起也覺得她這樣做是不對的!枉她及丈夫還是基督徒呢!
原文章由 rhkrv 於 08-6-15 00:49 發表

why don't make a call to compliant?

我本人就是真金白銀租住41網的成功例子! 邊有"免費午餐"? "想抽心頭好, 唯有去搬屋!" 都冇話一定得, 起碼唔駛講教小朋友說謊及開學時比老師用有色眼鏡睇你小朋友!因為假地址個個要同老師轉地址及報校巴...盡力啦!咪大家慳啲! 因為啲租金真係好貴架!

我見好多用假地址既家長應該無專登講比小朋友用咩嘢方法去抽學校, 而且老師都懶理, 佢地絕無guilty既感覺, 大家好似放大件事黎睇.....不過有d入到反而害左小朋友,正如校長話, 肯幫小朋友轉校已是負責人既家長,好多讀唔掂,家長又唔理,小朋友長期跟唔上仲免強留下,大家都要受苦

原文章由 東南媽媽 於 08-6-15 09:29 發表
我本人就是真金白銀租住41網的成功例子! 邊有"免費午餐"? "想抽心頭好, 唯有去搬屋!" 都冇話一定得, 起碼唔駛講教小朋友說謊及開學時比老師用有色眼鏡睇你小朋友!因為假地址個個要同老師轉地址及報校巴...盡力啦!咪 ...

回覆 #1 overview 的文章

我認為 借地址無錯
政府 限制家長選心儀學校 才錯

雖然老師懶理, 佢地心裡有數; 只是改變不到; 唔通佢地點諗會講比大家知咩! 不是個個老師認同的! 老師會否問學生?同學會否互相傾談, 真係好難講!點都好, 後遺症實有, 是大是少, 見仁見智!

原文章由 CWLC 於 08-6-15 10:06 發表
我認為 借地址無錯
政府 限制家長選心儀學校 才錯

借地址係咪錯我唔識評論.
我同意政府的政策真係好有問題.

是非黑白係唔會因為有冇guilty feeling、大件事定細件事或者個制度係唔係絕對公平而改變,只係現實裏面人各有志,各有“說法”.

原文章由 overview 於 08-6-15 09:46 發表
我見好多用假地址既家長應該無專登講比小朋友用咩嘢方法去抽學校, 而且老師都懶理, 佢地絕無guilty既感覺, 大家好似放大件事黎睇.....不過有d入到反而害左小朋友,正如校長話, 肯幫小朋友轉校已是負責人既家長,好多讀 ...

我識得一家長, 佢個時都係用假地址派位, 後來佢真係派到港島區名校, 點知開學時因要選坐校車, 點知學校冇佢條線, 他便問學校點解?學校說校車只供個區學生選用, 其他區就冇法提供,激死佢﹗後來學校發現佢原來係借人地址派位的,D老師和同學都唔多理佢個小朋友, 小朋友又讀得唔開心,最後佢在下學期轉左校啦﹗所以借人地址真係有好多後遺症﹗

原文章由 東南媽媽 於 08-6-15 12:32 發表
雖然老師懶理, 佢地心裡有數; 只是改變不到; 唔通佢地點諗會講比大家知咩! 不是個個老師認同的! 老師會否問學生?同學會否互相傾談, 真係好難講!點都好, 後遺症實有, 是大是少, 見仁見智! ...

回覆 #1 cclbaby 的文章

如果住偏遠地方 例如屯門 不借地址就等於
讀不到好學校
因英中太少 為了兒女著想 不借地址才怪
怎會重考慮兒女心理問題呢

借地址等於欺詐.

制度不公平, 教育局充耳不聞, 等於失職.

‹ 上一主題|下一主題